bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чим зараз мають займатись громадські організації, з огляду на ситуацію, що склалась в Україні?
03.12.2013

Вже майже півтора тижні тривають події євромайдану. ГУРТ запитав у лідерів громадських організацій та фондів: "Чим зараз мають займатись інститути громадянського суспільства з огляду на ситуацію, що склалась в Україні?".

Анатолій Заболотний, директор благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України»:

"Благодійні організації мають сьогодні продовжувати свою діяльність в інтересах людей"

 - Я представляю благодійний фонд і, на мій власний погляд, благодійні організації, мають сьогодні продовжувати свою діяльність в інтересах людей. І оскільки ми маємо чіткі цілі та завдання до кінця року по нашим програмам з онкології, туберкульозу, розвитку сімейних форм виховання, адресної допомоги та інші, то будемо реалізовувати їх надалі у звичному режимі.

Володимир Купрій, виконавчий директор Творчого центру ТЦК: 

"Коли спостерігається свавілля та порушення конституційних прав громадян, саме інститути громадянського суспільства мають боронити громадян"

- Інститути громадянського суспільства саме зараз мають займатися прямою своєю функцією - захистом прав. Коли спостерігається свавілля та порушення конституційних прав громадян, саме інститути громадянського суспільства мають боронити громадян. З іншого боку, ІГС зараз мають для себе чітко визначити, чи варто продовжувати спіпрацю з владою, коли та, фактично, не демонструє того, що сама задекларувала у своїй стратегії розвитку громадянського суспільства. Ми свою позицію оприлюднили на своєму сайті нашому. Ми заявили, що припиняємо участь у всіх дорадчо-консультативних органах до тих пір, поки ми не побачимо, що влада не декларативна, працює над розвитком громадянського суспільства. Крім того, в індивідуальному порядку ми приєднуємось до заходів. Тобто не організація, а кожен з нас вирішує, бути йому на майдані чи ні. Також ми намагаємось пояснити ситуацію, яка склалася, допомогти людям розібратися. Чи я ходжу на майдан? Звичайно, я безпосередній учасник. Ще від Вільнюса, де ми стояли з плакатами, вчора там простояв і не виключено, що й сьогодні там буду. 

 Ігор Когут, Голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив: 

"Люди мають вийти на Майдан, озброєні гаслами, знаннями, розумінням того, що Україна рано чи пізно підпише Угоду"

- Інститутам громадського суспільства необхідно зосередити свою увагу на виробленні позитивних, креативних і змістовних меседжів для суспільства. У тому числі вимог, які насправді абсорбують вимоги самих громадян України. Якщо насправді відбудуться зміни в Україні, то ми маємо залишитись в контексті конституційного русла, щоб не сталось так, що ми хочемо побудувати нову Україну неконституційними засобами. Тому, так чи інакше, розуміючи всі складнощі і  перепони з боку інститутів і закодавчих норм, ми повинні говорити про реформу Конституції, про реальне, а не віртуальне виконання критеріїв Європейського союзу. Це справжній виборчий кодекс, закон про реформу прокуратури, про реформу судочинства, міліції…. Тут дуже важливо наголосити на цій позиції, бо вона була серед критеріїв Європейського союзу, щоправда, її значення дещо зменшилось зараз.

 

Важдива велика просвітницька робота, що справді вміють робити громадські організації. Просвітництво в аспекті європейських цінностей та європейської ідентичності, поширення досвіду, знань.

Усі події показали, що у суспільстві мало знайомі з європейськими цінностями, адже  є багато фактів, які суперечать цим цінностям. Але питання європейської інтеграції сьогодні дещо зміщено на другий план. На першому плані питання політичні - зміна влади. Громадянське суспільство не може залишити цю тему. Нам потрібно говорити про справжні європейські цінності, доносити до різних середовищ інформацію - робити наголос на те, що люди мають вийти на Майдан, озброєні гаслами, знаннями, розумінням того, що Україна рано чи пізно підпише Угоду і це принесе нам як політичні дивіденти, так і політико - правові зміни, зміни у судочинстві, відкритий ринок, захист нашого виробника, в умовах рівної конкуренції.

Громадянське суспільство має сьогодні величезне завдання. Ті громадські організації, котрі активно присутні в громадському дискурсі мають зрозуміти, що їм потрібно набувати додаткової легітимності, потрібно формувати нові радіуси довіри до себе, а це означає що вони повинні віддзеркалювати думку цих секторів суспільства, права котрих вони відстоюють. Ставати більш представницькими інституціями, об`єднувати навколо своїх ідей не тільки членів, а й інших людей. Це культура участі - громадяни України мають мати право згідно Конституції, брати участь в управління державними справами.

Я ходжу на майдан разом зі випускниками школи політичних студій. Ми підтримуємо ці заходи. Крім того, наші випускники брали участь у форуму з демократії та збирали підписи на користь підписання угоди про Асоціацію та підтримку українського громадянського суспільства.

Володимир Шейгус, виконавчий директор ІСАР "Єднання":

"Мне небезразлична судьба Украины и отношение к Европейскому союзу"

- Каждая организация должна заниматся той деятельностью ради которой она была создана, достигать целей, миссий, которые поставлены перед самой организацией. Я бы разделил заданный вопрос на две части. Один – чем должна заниматся общественная организация? Другая – чем могли бы заниматся люди, которые работают в общественной организации? Люди как граждане нашей страны могут проявлять свою гражданскую активность, выссказывать и поддерживать свою гражданскую позицию, которая им близка. Если организация особенно работает в социальной сфере или в сфере экологии, она должна продолжать свою работу в соответсвии с миссией, ради которой они были организованы. Если организации работают у сфере защиты прав человека, представлении интересов общественности, то сегодня есть очень хорошая возможность проявить активность и показать свою работу в широком кругу организаций, людей и помочь им выразить свое мнение и свое отношение тому, что происходит в нашей стране.

Я, как гражданин, принимаю участия в акциях. Сейчас, перед встречей которая мне назначена, я иду с Майдана. Мне небезразлична судьба Украины и отношение к Европейскому союзу.
  
Максим Лациба, керівник Програми розвитку громадянського суспільства Українського незалежного центру політичних досліджень: 

"Громадські організації і аналітичні центри мають уже зараз готувати план реформ України"

- Громадські організації  мають зайнятися захистом інтересів своїх членів і правозахистом взагалі усіх громадян України. Якщо Ваша організація є правозахисною, то треба надавати правову допомогу усім людям, які потрапили під прес влади. Якщо незаконно затримують -  правозахисники мають максимально допомогти таким людям. По - друге, якщо ваша благодійна організація має ресурси - надавайте допомогу людям - багато людей мерзнуть на мітингах. Якщо маєте можливість, то їм потрібні теплі речі.  Не має значення який мітинг, головне, що людям треба допомогти. Якщо ваша організація займається міжнародними питаннями, зовнішньою політикою, напишіть англомовний прес- реліз, повідомте вашим партнерам у світі, поставте інформацію на своєму сайті. Правдиво скажіть, що в Україні відбувається, чому люди вийшли на майдан. Ситуація очевидна - дуже багато людей обурені порушенням прав людини і  адміністративним тиском, який чинить влада і на підприємців, і на студентів, і на працівників місцевого самоврядування, де, фактично, відбувається узурпація влади, обмеження ринкової економіки, обмеження політичної конкуренції. Крім того, незаконний і жорстокий розгін мирної демонстрації Беркутом, у ніч з п`ятниці на суботу на Майдані Незалежності. Це була мирна законна акція і Беркут не мав жодних повноважень розганяти людей. Та й, фактично, це було не витіснення демонстрації, а побоїще. Звичайно, люди цим обурені. Тому, всі хто солідарний з протестуючими, я закликаю - виходьте на Майдан. Приїжджайте! А якщо не можете приїхати - виходьте на центральні вулиці своїх містах і вимагайте чесного розслідування цих порушень та інших злочинів.

Багато в кого є заклики до дострокових президентських виборів і розпуску уряду. Дивіться, аналізуйте, висловлюйте свою позицію. Але так чи інакше, буде нова влада чи певний період буде ще ця влада, нам треба будувати європейську  правову демократичну державу, тому громадські організації і аналітичні центри мають уже зараз готувати план реформ України, нову редакцію Закону про прокуратуру, про свободу мирних зібрань кодекс КПК. Тобто всі ці реформи, які європейська комісія зазначила у першому списку, а їх 19 пунктів, необхідно здійснити і ми вже зараз маємо підготувати тексти  і запропонувати до негайного розгляду і ухвалення тій чи іншій майбутній владі. Будь- яка політична сила, яка буде при владі зобов`язана їх виконати, тому що українці хочуть жити у європейській країні, де поважаються право люди, де є верховенства права і демократичні процедури.

 Віктор Лях, Президент "Фонду Східна Європа" :

 "Інститути громадянського суспільства мають впливати на політиків, а не ставати ними!"

- Ситуація в країні напружена и непроста.. Вона має на тільки політичний вимір, а й правовий, соціальний, економічний.

Звісно, громадські організації, відповідно до своєї місії та цілей, мають діяти за своїм покликанням і мають діяти відповідно до своєї місії.

Вважаю неприпустимим, якщо громадська організація виходить за її рамки і  займається суто політичною діяльністю. Інститути громадянського суспільства мають впливати на політиків, а не ставати ними!  До речі, наше законодавство обмежує участь громадських організацій у політичному процесі.

Натомість, члени громадських організацій (як найбільш активна частка суспільства) можуть брати участь у цих процесах як виборці, як громадяни. І я теж, звичайно, не можу залишатися осторонь від розвитку подій в державі. Але це моя особиста позиція.

  Читайте також:

Увага! Копіювання доступне лише для зареєстрованих користувачів порталу ГУРТРеєстрація займає менше однієї хвилини. 

Контакти

  • https://gurt.org.ua/

Коментарі

Євгенія Кравченко   3798 днів тому   #  

Чим мають займатися - це, мабуть, залежить від їхніх завдань)
Та, на мою думку, зараз гарний час для наших громадських організацій вчитися у простих громадян)
Чи то мобілізації громади, чи то фандрейзингу, чи то волонтерського менеджменту, чи то зв'язкам із громадськістю...
Можна винести багато цікавих і корисних кейсів, і застосовувати у своїй діяльності)

  •   Пiдписатися на новi
Дарина Непочатова   3797 днів тому   #  

Правильный вопрос и интересные ответы. Но мне бросилось в глаза, что на вопрос отвечали только мужчины... Это так подсознание работает или руководители-женщины ушли от ответа?

  •   Пiдписатися на новi
Любов Єремічева   3796 днів тому   #  

Дарино, справді, було б цікаво почути жінок і, зокрема, Вашу думку. Можна продовжити відповідати на запитання просто тут, у коментарях. Дякую Вам за уважність!

  •   Пiдписатися на новi
Тетяна Хуторна   3796 днів тому   #  


Відкрите ЗВЕРНЕННЯ
жіночих громадських організацій України
Ми, жіночі громадські організації України: Всеукраїнське жіноче товариство імені Олени Теліги, Союз Українок України, Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла-Стада-Україна» висловлюємо своє обурення цинічними та кривавими діями сучасної влади, яка руками нелюдів «Беркуту» організувала та здійснила криваву бійню в ніч на 30 листопада 2013 року на Євромайдані.
Ми звертаємося до жінок і чоловіків України, які ще мали сумнів щодо ситуації в Україні.
Звертаємося до громадян країн СНД та особливо Російської Федерації, які не мають об’єктивної інформації про події в Україні:
У Києві в ніч на 30 листопада 2013 року сталося невиправдано жорстоке побиття дітей – студентів, молоді, хлопців і дівчат, які хотіли мирно висловити свою позицію. Це є нечуваним злочином, здійсненим тими, хто мав би захищати їхнє право на вільне волевиявлення, передбачене Конституцією. Цей злочин виявив справжню суть сучасної влади, її бажання поставити нас усіх на коліна, щоб ми ніколи з них не піднялися.
Жіночі громадські організації України демократичного спрямування підтримують євроінтеграційний курс, передбачений відповідними законами України. Ми вимагаємо розпочати процедуру відставки Уряду, відкриття кримінального провадження проти всіх винуватців злочину 30 листопада, зокрема, Міністра внутрішніх справ України, очільників міліції Києва та спецзагону «Беркут» за перевищення службових повноважень, а також усіх беркутівців, які чинили насильство та злочин на Майдані.
Ми вимагаємо від Президента підписати Угоду про інтеграцію України до ЄС, а також виконання вимог Євросоюзу, передбачених для її підписання.
Ми закликаємо усіх жінок-матерів, усіх батьків підтримувати своїх дітей у відстоюванні їхньої громадянської позиції, мирно вирішувати конфлікти, бути мужніми та мудрими, захищати свої права і право українських громадян на гідне не життя!

Жінки України – за євроінтеграцію!

3 грудня 2013 р.

Жінки - членкині громадських організацій - роблять все, що можуть: беруть участь у мітингах (і на місцях, у регіонах), приймають у Києві посестр та інших активістів з інших областей. Нам боляче, коли бьють наших дітей, не для цього свідомі матері виховали свідомих синів та дочок, аби влада їх так зневажала і не цінувала їхні життя.
Слава Україні. Тетяна Хуторна, Дніпропетровськ.

  •   Пiдписатися на новi
Наталія Околітенко   3797 днів тому   #  

Кожен має бути на своєму місці.

  •   Пiдписатися на новi
Артур Стуліков   3797 днів тому   #  

Сьогодняшні гасла дуже прості.
Чому імпічмент президента України та відставка Уряду України?
Тому що судді, міліція, прокуратура безкарна.
Гасло: Рівна відповідальність для всіх.
Тому що зарплати та пенсії можновладців відрізняються в декількараз, а ефективність роботи чиновників близька до нуля.
Госло: Співрозмірна винагорода за працю.
Тому що народна власність майже безкоштовно передається приватним особам.
Гасло: Народна власність має забезпечувати добробут всіх громадян.

  •   Пiдписатися на новi
Сергей Дыса   3795 днів тому   #  

А почему никто не говорит о Референдуме? Бояться получить истинную раскладку желания большинства Народа по этому вопросу?
Те, кто кричит на Майдане про Народное Вече почему то считают, что только они вправе решать за всю Украину, куда ей идти? Вече собиралось издревле по другому принципу, и происходящее сейчас в Киеве никакого отношения к Вече не имеют!
В то время, когда страны - Члены ЕС бурлят митингами сторонников выхода из этого ЕС, Украину решили втянуть туда через силу!
Общественные организации должны инициировать проведение Референдума по вопросу дальнейшего развития страны, на нем и определимся, в ЕС или в ТС хочет большинство Народа Украины!

  •   Пiдписатися на новi
Сергей Дыса   3795 днів тому   #  

https://www.youtube.com/watch?v=pj4n9Ygb9t4
http://vk.com/id6197851?z=video6197851_166614865%2F6692914e7afcb457dc
http://vk.com/video6197851_166698802
https://www.youtube.com/watch?v=aCYH4_WsLuA#t=13
Материала, где "развенчивается" вся подноготная нынешнего Майдана в интернете море, было бы желание разобраться в этом вопросе! А вот о перспективах Украины после вступления в силу условий, выдвигаемых в Соглашении с ЕС - только общие фразы "полипшення". Не то что народ, большинство депутатов не читали даже перевод этого Соглашения, ни говоря уже об оригинале!

  •   Пiдписатися на новi
Богдан Маслич   3792 дні тому   #  

Нашим головним завданням у цей складний момент є ПОЧИСТИТИСЬ. Почиститись від власних ілюзій, що з поточною владою можна домовлятись та співпрацювати на користь українського суспільства; від "колег-будівельників", які хавають євроамериканські гранти, а за ці гроші мріють та пропагують "русскій мір" та єдність слов'янобурятських народів; від "експертів", які триндять про "покращення" законодавства для ОГС та будують теорії "теоретичних" можливостей для тих, хто щодня стикається з ПРАКТИКОЮ нагинання з боку поточної влади; від кодла "активістів", які борються з корупцією сімейно-вахтовим методом; від "нових чесночнинів-бабколюбів"; від бридкого заглядання у рот донорській спільноті, яка часто не розуміє і не хоче розуміти, що тут насправді відбувається і кому вони дають. Якщо ми хоча б частково звільнимось від цього бруду, у нас з'явиться місце для нових ідей та дій!

  •   Пiдписатися на новi
Віктор Шаховський   3791 день тому   #  

Правозахисним ГО роботи від сьогодні прибавиться, іде повне ігнорування законів України та прав учасників Майдану. Всі на допомогу невинно засудженим.

  •   Пiдписатися на новi
Богдан Маслич   3790 днів тому   #  

А що Ви, Вікторе, чекали? у нас хіба було менше "невиннозасуджених" до Євромайдану? Дай Бог якомога білішій кількості народонаселення нарешті відкрити очі і зрозуміти, що вони ВСІ теж у "групі ризику" бути непомітно розчавленими, згвалтованими чи позбавленими рідного городу цією системою. І нехай народонаселення вивчає ази САМОправозахисту. Вас, Вікторе, на всіх не вистачить. Разом з тим, це чудовий час долучати до своїх лав нових прихильників!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.