bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Міжнародний день благодійності весь сектор опинився під загрозою
05.09.2013

У грудні 2012 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 5 вересня (річниця смерті Матері Терези) Міжнародним днем благодійності.

Україна вирізнилася тим, що перший рік же відзначення знакового дня співпав із ініціативою прийняття законопроекту Кабінету Міністрів України №3100 про зміни  до Закону «Про благодійну діяльність та благодійні організації». Петицію проти нього благодійники почали підписувати кілька днів тому. 

Анна Гулевська-Черниш, директор Українського форуму благодійників, у коментарі ГУРТу розповіла про основні загрози законопроекту:

- Загрози торкаються як благодійних організацій, так громадських. Адже сьогодні громадські організації теж отримують благодійну допомогу через благодійні пожертви, благодійні внески. Це, як джерело надходжень, теж під загрозою, бо якщо це приватні чи корпоративні благодійники, вони не будуть ходити до нотаріуса. Також загрози торкнуться грантів, адже грантова угода - прирівнюється до благодійної допомоги. Тобто всі гранти, а вони зазвичай перевищують 850 гривень, мають бути посвідчені у нотаріуса. А якщо фонд знаходиться за межами України і не має тут офісу...Тоді громадським організаціям не буде фізичної можливості отримувати гранти. Це великий ризик для існування всього сектору”.

На запитання "На скільки реальною є загроза прийняття такого закону?" пані Ганна відповіла:

- Він був зареєстрований. І зараз - це завдання для всіх громадських і благодійних організацій виходити на депутатів, яких вони знають і переконувати їх, що цей закон - абсурд. Бо існує ще одна суттєва загроза - благодійні організації зможуть як сервітути отримувати нерухомість і землю і використовувати на будь-які цілі. Раніше формулювання було “використовувати лише для благодійних цілей”. Таким чином - це пряма корупція, адже створює можливість використовувати благодійні організації і фонди для нерухомості та землі. І у такий спосіб у очах суспільства буде дискридитовано весь сектор".

Лариса Антощук, адвокат, ГО «Палата податкових консультантів», партнер Юридичної фірми «Такс Терра» також прокоментувала згаданий законопроект:



Розробники законопроекту №3100 «Про внесення змін до Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» пропонують наступні зміни:

  • виключити із видів благодійної діяльності право на проведення не грошових лотерей;
  • зобов’язати нотаріально посвідчувати письмовий договір про благодійну пожертву валютних цінностей на суму, яка перевищує 850 грн.;
  • скасувати право на вказівку в заповіті установчого акту благодійної установи;
  • розширити перелік осіб, які можуть подати позов щодо припинення благодійної організації.

Пояснювальна записка до законопроекту містить інформацію, що законопроект №3100 розроблено на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 13 травня 2013 року № 4664/7/1-13 до доручення Президента України В.Ф. Януковича від 01 лютого 2013 року № 1-1/253 стосовно внесення на розгляд Верховної Ради України законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавчого регулювання благодійної діяльності.

Вищенаведені пункти законопроекту №3100 свідчать скоріше не про вдосконалення, а про подальше зарегулювання благодійної діяльності, що може суттєво вплинути на ситуацію із залученням благодійних пожертв. Зокрема, пункт про необхідність нотаріального посвідчення договорів. Часові та фінансові витрати, напевне, стануть неприємною новиною для благодійників та одержувачів благодійних пожертв. Не виключено, що договори по наданню благодійних пожертв будуть укладатися на суму до 850 грн. Такий підхід додасть адміністративних витрат для благодійних організацій і, знову ж таки, незручностей для благодійників.

Варто звернути увагу і на пункт про розширення переліку осіб, які можуть подати позов щодо припинення благодійної організації. Очевидно, що до таких осіб тепер можуть належати представники податкової служби – право звертатися до суду щодо припинення юридичної особи покладено на них на підставі пп.20.1.12 п.20.1. ст.20 Податкового кодексу України. У разі прийняття законопроекту №3100 в запропонованій редакції, з’явиться ризик позовів щодо припинення юридичних осіб для тих благодійних організацій, які мають так звані «дефекти правового характеру» – не повідомили податкову про зміну місцезнаходження (юридичну адресу), не сплатили вчасно податки-збори, не підтвердили даних про юридичну особу.

Вцілому, законопроект №3100 не виглядає на варіант рішення питань щодо зловживання статусом благодійної організації, а швидше, на намагання додатково зарегулювати відносини в сфері надання благодійних пожертв".

Коментарі

Ірена Гриців   3891 день тому   #  

Не драматизуйте "комедійні вистави" з благодійністю. Все, що поза україною повинно бути під контролем влади, так як це у всіх розвинутих країнах. Наше об'єднання не бачить в цьому загроз жодних, а навпаки процвітання і прозора політика з валбтними операціями, що відбуваються на грані благодійництва, які вийшли поза межу контрольованості. Частина інформації, наведена в цьому є неправомірною. Так, з прийняттям даного законопроекту, можливі випадки "чорного ринку" в благодійництві, тобто відмивання. Це йтак робилося до того, але тепер це буде важче виконати, бо можуть зловити. Все вірно і правильно. Для ГО і БФ пропонує внести власні пропозиції щодо прозорості і котролю валютних цінностей, що прибувають поза межами договорів (у яких розмірах і де фіксація цілі, а не собі самі, і влада нічого про це не знає) до депутатів, а не ставитися по-шахрайськидо громадян України!!!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.