bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Сподобалася новина “Тренінг з написання проектних заявок”   

Скільки їх було проведено? І тренінгів з написання заявок? І тренінгів для тренерів? Тисячі, десятки тисяч. На моє переконання - це улюблене заняття для багатьох організацій.

І знаєте чому? Ключовий тут термін - “безвідповідальність”. Адже кінцевий результат таких проектів - не впровадження якихось змін в місцевих громадах, а сам факт проведення таких тренінгів.

Організатори такого навчання, як на мене, переконані. Наша функція -передати знання, навчити. А що далі - ну як Бог дасть. Щось реалізують - супер, ні - так це їх проблеми. Ми свою роботу зробили.

І подальшого follow up практично ніколи немає. Грощі закінчилися.

В чому проблема такого навчання? Тому що це top to down підхід (дякую Б.Масличу за виправлення!). А нене навпаки, знизу догори. Так, небагато ініціативних людей, і їх важко шукати. Краще запропонувати навчання згори - і може хтось з ініціативних попадеться.

Що ж робити? Правильно каже Роланд Ковач з ПАКТУ, з яким ми були колегами по Freedom House. Починати треба з найпростішого - базові навички комуніації, мова жестів, уміння “продати” свої ідеї ніби ти на ринку. З'являться такі люди - вони й сформують свої команди, які самі питатимуть про навчання. До речі, прецеденти вже є.

Тож, не виключаю, одного ранку ви прокинетеся і побачите, що ваше місце вже зайняли інші. Молоді і, по-доброму, агресивні

Коментарі

Богдан Маслич   5287 днів тому   #  

з нетерпінням чекаю на молодих, "по-доброму агресивних", а ще: не пліткарів, не задолизунів і хоча б із мінімальними ознаками інтелекту :) справді, з такою аудиторією приємно буде працювати... а щодо новини з "написання проектних заявок", як на мене, вся програма, в рамках якої проводився тренінг, - це якраз приклад підходу bottom-up (знизу), а не top-down (зверху) :)

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5287 днів тому   #  

"по доброму агрессивных" - это как?

  •   Пiдписатися на новi
Юрій Новіков   5287 днів тому   #  

Віталію, ти якось круто дуже. Думаю, різні бувають тренінги. Врешті решт, на навчання люди йдуть добровільно. Крім того, обидва підходи (1) навчаємо всіх підряд, а там побачимо або (2) плекаємо команду, яка потім забажає навчитися писати заявки - це також і питання економічної доцільності, і ще питання, що більш ефективно. Крім того, ті базові навички - якщо це також навчання, то де гарантії, що воно спрацює?

  •   Пiдписатися на новi
Хмара Олексій   5287 днів тому   #  

Доречі, як представник організації, що вже три роки організовує конкурси малих грантів на регіональному рівні, маю сказати, що праві всі учасники дискусії. Часто зустрічаю "колег по цеху", які так і мріють про те, як би організувати свій конкурс міні-грантів, навчити інших писати проекти, а самим їх оцінити та промоніторити. І при цьому забувають, що ця технологія є ЛИШЕ інструментом активізації громадськості. А буває й навпаки, до нас народ записується за півроку наперед аби взяти участь в семінарі із написання проектів, бо не вистачає їм знать аби підготувати власний проект. Тут головне, не забувати орагнізаторам конкурсів та тренерам для чого це все робиться. Бо консультантів у нас в країні розвелося стільки, що в мене вже по-троху формується враження, що всі ми живемо у країні консультантів консультантів :-)

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5287 днів тому   #  

как же мне "влом" садится за написания проекта для "Гурта" на счёт базы проектов... видать придется.. интересно, кто за идеи платить будет? Ой... сорри, выдавать гранты)))

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5287 днів тому   #  

ефективні тренінги існують https://gurt.org.ua/blogs/Лілія%20Дмитренко/56/

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   5287 днів тому   #  

Декілька думок з піднятої теми:
1. я бував на багатьох тренінгах і дуже вдячний багатьом (більшості) з тих хто їх проводив (доречі, серед учасників цього обговорення є мої "тренери":)). Ці тренінги дуже допомогли мені особисто, тому я не вважаю їх справою марною. Ще раз дякую тренерам!
2. Тренінг з написання проектних пропозицій є дуже корисною справою, особливо коли їх проводить сам грантодавець: це більш-менш вирівнює можливості потенційних отримувачів гранту, коли перемагає той, в кого дійсно краща ідея, а не той хто краще вміє писати.
3. В решті решт, ті хто "замовляє" тренінги, хто платить за їх проведення на щось розраховують. Не треба вважати дурнями співробітників фондів що дають гранти на проекти що полягають виключно в проведенні тренінгів. Але я КАТЕГОРИЧНО проти випадків коли тренінги проводяться за державні кошти. Втім, державна підтримка НУО, її доцільність/недоцільність є окремою темою...

  •   Пiдписатися на новi
Олександр Коваль    5287 днів тому   #  

Років 6 тому, був учасником тренінгів які організовував Гурт (керував нами Сашко Чередайко). В рамках проекту інформаційна спільнота організовано декілька чудових тренінгів, з чудовими кінцевими результатами.
Щодо зворотнього звязку. З багатьма учасниками мережі підтримую звязки, усі працюють, усі організації існують, передать досвід.
Ефективність залежить від учасників навчання.

  •   Пiдписатися на новi
Василь Полуйко   5287 днів тому   #  

Віталій потрібно одне і друге. Якщо ми говоримо про євроінтеграцію де переважна більшість підтримки місцевого самоврядування здійснюється на основі проектів, як ми цього зможемо досягнути, якщо в кожному селі не буде принаймні кілька осіб, які будуть знати як це зробити.
Про комунікацію 1000% згодний.

  •   Пiдписатися на новi
Олександр Коваль    5286 днів тому   #  

Справді, Василь Полуйко правий на 100%, коли пише про євроінтеграцію, де місцеве самоврядування підпримується за рахунок проктів. Саме так і відбувається у Європі.
На моє переконання, сам підхід проектного менеджмент дозволяє групі людей:
- визначити проблему (по приорітетам, потребам)
- сформувати команду проекту
- оцінити можливості (наявність ресурсів - людських, фінансових, матеріальних...)
- скласти робочий план виконання проекту (місяць, квартал, рік...)
- злучити ресурси (у тому числі з власних)
- поетапно виконувати роботи
- оцінювати ефективність.

Інша справа, чи є лідер групи, чи є мотивація групи, чи є чітке бачення. Яка орієнтація, чи всі прагнуть результату?
Проект ПРООН МРГ ставить за мету навчити громади орієнтувати місцевий розвиток на власні потреби.
За їх очікуванянми за підсумками впровадження проекту буде 1000 громад, котрі знають що хочуть, і мають уяву, як цього досягнути.
А всі ми, маємо змогу долуитись до цього процесу.
Адже, 100% що у кожному селі, де працює прект за 3 - 4 роки зявляться кілька осіб, які будть розумітись на функцональній структурі громади, громадської організації, та мтимуть поняття про проетний менеджмент.

  •   Пiдписатися на новi
Роман Рєзнік   5283 дні тому   #  

Я частково підтримую всі попередні думки і міркування, але погодьтесь що хоть цих тренінгів було дуже багато левова частина НДО не можуть нормально скласти заявку донору. Тому просто організаціям, які проводять такі тренінги треба сумлінніше ставитися до нього а слухачам сприймати і тоді будуть видимі результати.

  •   Пiдписатися на новi
Антон Альошин   5283 дні тому   #  

Перечитавши всі коментарі, хотілось би зазначити - справа більше не в тренінгах. На моє переконання, в гром.секторі існує реальна криза ідей та підходів. Більше того, велика кількість проектів пишеться якісно та відповідає вимогам проектного менеджменту. Але на жаль не мають ніякого відношення до громади й інколи навіть до самої НУО-реалізатора. Передавати досвід безумовно потрібно. Але Віталій абсолютно правий - потрібні механізми подальшого моніторингу застосування цих знань.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.