bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чому хороші лікарі їдуть з маленьких міст
17.05.2017

Лікар-переселенка Інна Сапожак без проблем знайшла престижну роботу в маленькому містечку. Але відсутність інфраструктури і можливостей для професійного зростання змусили її знову пакувати валізи.

З початку військового конфлікту на Донбасі близько два мільйони вимушено переміщених осіб виїхали з окупованих територій. Велика частина ВПО осіла в містах Донецької та Луганської областей. Маленькі міста Донбасу знайшли фахівців високого рівня, які в мирний час займали провідні посади в своїх нішах.

Життя або партія

Спокійне життя для лікаря Інни Сапожак закінчилось 11 травня 2014 року. Після двох тижнів переживань жінка зібрала частину речей і, прихопивши кота, поїхала до батьків у місто Білицьке Добропільського району. «Ми обговорили те, що відбувається, думали, що постріляють трохи, і все повернеться на круги своя!», – пояснює Інна. Вона залишилася працювати в Донецьку до зими. З надією чекала на вирішення ситуації.

Обстріли ставали частішими, руйнувалися будинки, гинули мирні жителі, але остаточно підштовхнуло до від'їзду не це. «Останній крик душі, після якого я прийняла рішення, що більше не залишуся в Донецьку, це вступ в партію ДНР, до якого нас примушували на роботі», – розповідає Інна. Залишивши рідний медуніверситет, перспективна лікарка поїхала з Донецька остаточно.

Успішний старт на новому місці

Ставши на облік в Красноармійський центр зайнятості, Інна відразу отримала роботу в приватній клініці. Починала прийом з одного дня на тиждень. Зараз робочий графік кандидата медичних наук, гінеколога-ендокринолога і репродуктолога Інни Сапожак розписаний з дев'ятої ранку до сьомої вечора п'ять днів на тиждень.

«Через три місяці роботи в клініці я стала головним лікарем, – каже Інна, – сюди прийшли працювати багато наших донецьких медиків, клініка місцевого рівня, по суті, переросла в обласну». Ось що написано на сайті клініки про Інну Сапожак: «Лікар, який захоплює своєю любов'ю до обраної професії. Вона просто живе наукою, дослідженнями, впровадженням новітніх методик в обстеженні і лікуванні».

Акушер-гінеколог відділення оперативної гінекології та урології Донецького національного Медичного Університету зайняла в Покровській приватній клініці провідне місце. Фахівців такого рівня місцева медицина не мала ніколи.

«Всі три роки, які я прожила у Покровську, не залишала думки, що повернуся до Донецьку. Останні місяці показали, що там нічого не зміниться», – переконана Інна. Але і на новому місці залишатися вона не бачить сенсу. За словами донецької лікарки, незважаючи на популярність приватної клініки і сучасне обладнання, є багато перешкод в спілкуванні з місцевими фахівцями, які продовжують працювати по-старому.

Надія для одних та безнадія для інших

«Я різко впала в своєму розвитку, – каже Інна Сапожак, – не маю можливості їздити на міжнародні конференції, які відвідувала раніше. Біля мене немає людей, які сильніші за мене і у яких можна перейняти досвід, мені навіть ні з ким конкурувати!».

У Покровських жінок поява фахівця такого рівня, як Інна Сапожак, вселила надію. Свої наукові розробки кандидат медичних наук успішно застосовує на новому місці. Методика лікарки, по якій вона пише докторську дисертацію, допомагає пацієнткам із безпліддям ставати матерями.

У жінок із тонкою слизовою порожнини матки, у зв’язку із чим вони не можуть завагітніти, беруть кров із вени зі спеціальним розчином. Потім за допомогою центрифуги відокремлюють тромбоцити, які вводять в м'язи порожнини матки. Тромбоцити дають зростання слизової і збільшують маленьку матку. Після кількох сеансів у пацієнток відновлюється гормональний фон, менструальний цикл, настає вагітність.

Подібна методика застосовується не скрізь навіть у великих містах. На рахунку репродуктолога Інни Сапожак одинадцять пацієнток, які стали матерями завдяки цьому методу лікування. Швидше за все, завершувати роботу над дисертацією Інна буде вже в Києві.

Якщо відсутність концертних залів, театрів і філармоній ще можна пережити, то відставання в професійному плані – це катастрофа для вченого. Покровськ, на жаль, не може похвалитися належною медичною базою, про наукову взагалі мова не йде. Тому знайшовши фахівців, місто незабаром втрачає їх. 

Матеріал підготовлений у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.