bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Семінар «Дизайн соціальної анімації»
06.11.2018

Вступний семінар «Дизайн соціальної анімації» тривав з 29 жовтня до 2 листопада за участі колег із Данії. З нього і почалася реалізація нового освітнього проекту, який присвячений розвитку локальної демократії на місцевому рівні.

Данський Гельсінський Комітет з прав людини має давню історію співпраці з громадськими організаціями України, зокрема з нашою організацією - Центром гуманістичних технологій АХАЛАР. У 2008-2009 р.р. реалізований проект на тему соціальних і культурних прав громадян Чернігівської області.

Карл Ерік Фоверсков, керівник проектів Датського Гельсінського Комітету з прав людини, має багаторічний досвід роботи в міжнародних проектах. Він розповів про те, як функціонує датська система роботи з громадою, які існують інституції в комунах, як це влаштовано та працює у Даніїї.

Маргарета Кемпінські-Якобсен - експерт Датського Гельсінського Комітету з прав людини, давній друг нашої організації. Нагадала про нормативні документи з прав людини та їх захист: Міжнародний пакт про громадянські і політичні права 1966, Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права, конвенція про захист прав людини і основоположних свобод, Загальна декларація прав людини.

Вперше участь у семінарі могли брати учасники попередніх років  програми навчання «Територія розвитку». Цього разу вони виступали в ролі експертів та допомагали з виконанням завдань тим, хто вперше приймає участь в навчальних програмах центру гуманістичних технологій «АХАЛАР».

Після знайомства та визначення очікувань, учасники поглиблено пізнавали поняття «локальна громада» та «соціальний аніматор».

Презентація  ініціатив кожного учасника відбувалось з використанням методики «печа-куча». Всі презентовані проекти представлені на сайті “Добродєл” . Тому весь рік можна слідкувати за їхпроцесом реалізації, змінами, оновленням та успіхами.

Окремо виділили час для вивчення проблеми, над вирішенням якої працює проект, дослідження та усвідомлення внутрішньої мотивації. Головна задача соціального аніматора - об’єднання громади у вирішенні проблеми, яка важлива не тільки для активіста, але й для суспільства.

Гість семінару Сергій Безбородько поділився з учасниками власним досвідом як залучати громаду, методами партисипації.

При постановці мети проекту за технологією SMART включили потенціал експертів - учасників, які проходили навчання раніше. Вони допомагали доопрацювати свою мету учасникам семінару “Дизайн соціальної анімації” цього року, враховуючи власний практичний досвід.

 Тема роботи зі змінами допомогло учасникам зрозуміти, що супротив новому є доволі природним явищем для громади на етапі пропозиції та впровадження змін.  Практично кожна ініціатива стикається з цією перепоною, тому саме робота з супротивом і залученням людей в активні зміни є важливою для роботи з громадою.

Очікуємо, що після проекту українські учасники будуть використовувати отриманий досвід, щоб зміцнити повсякденні демократичні практики в Україні та реалізувати власні ініціативи.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.