bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Обмін досвідом, нові знайомства, плани на майбутнє: підсумки Конференції практиків самодопомоги
29.11.2023

Ресурсний центр ГУРТ продовжує об’єднувати українських спеціалістів, які працюють з груповою соціально-психологічною реабілітацією. 24-25 листопада на Київщині проходила вже традиційна Конференція практиків, у якій узяли участь представники 16 організацій, що використовують цю методологію у своїй роботі з постраждалими від війни. Захід відбувся за фінансової підтримки Національного фонду демократії (NED). 

Це було спілкування досвідчених фахівців, які вже багато років у цій сфері, та фасилітаторів, котрі тільки починають свою діяльність у ГСД. Два дні насиченої роботи дали можливість початківцям глибше пропрацювати різні вправи і техніки та проговорити з більш досвідченими колегами проблемні моменти. Спеціалісти, котрі працюють уже не перший рік, мали нагоду поділитися своїми знаннями, побути в ролі менторів і, звісно, розширити коло колег-однодумців.  

Програма зустрічі включала низку активностей, серед них спеціальні групи самодопомоги для фасилітаторів, де обговорювалися такі теми, як ресурсність, профілактика вигорання, питання, де брати натхнення і як справлятися із власними проблемами під час проведення груп. Як відмічає фасилітаторка конференції, психологиня Олена Хомич, після завершення цієї роботи учасники та учасниці говорили про наповненість і чудове самопочуття – як прямий доказ того, що такий метод, як ГСД, є дієвим, ефективним і актуальним

«У процесі роботи кожен фасилітатор і кожна організація стикаються з певними викликами, – зазначає Юлія Дем’янчук, психологиня, фасилітаторка ГСД ГО «Воскресіння» (м. Житомир). – Для багатьох проблемним моментом є відсутність відповідного простору для зборів групи. Це має бути належно облаштоване, постійно діюче місце, де люди почуваються в безпеці, і воно далеко не завжди і не в усіх є. Особистісними викликами часто стають емоційна виснажливість роботи фасилітатора, уміння організувати свій час, уміння працювати з групою тощо. Відчуття спільності, розуміння, що інші теж переживають щось подібне, є надзвичайно важливим, тож проведення таких заходів, як ця конференція, просто необхідне! Цей обмін досвідом дуже цінний. 

Я вже не вперше на Конференції практиків самодопомоги від ГУРТа. Мені приємно зустріти колег, з якими ми раніше бачилися на минулих заходах. Цікаво спостерігати за їхніми досягненнями, дізнаватися, що нового вони впроваджують у свою роботу, чого можна повчитися. Окрім здобутків, ми обговорюємо й невдачі – і це також важливо, бо на помилках одного вчимося ми всі. На заході використовувалося багато інструментів, які застосовуються у ГСД, а самодопомога – це завжди про безпеку, довіру і підтримку, тож панувала дружня атмосфера, та водночас ми продуктивно попрацювали». 

Однією з активностей на Конференції був Ярмарок ідей. Учасники презентували досягнення своїх організацій у сфері групової соціально-психологічної реабілітації. Такий обмін напрацюваннями стає потужним підґрунтям для подальшого планування роботи всередині організації та колаборацій між учасниками Мережі практиків самодопомоги, тим більше що у різних ГО є досвід роботи з різними аудиторіями. 

«Ми працюємо з жінками-лідерками, – розповідає Юлія Євпак, засновниця і очільниця луцької «ГО Pro Women UA».Це власниці малого і середнього бізнесу, менеджерки великих підприємств, сильні особистості, які знайшли себе у професійному плані, зазвичай обіймають посади, що передбачають немалий рівень відповідальності. Наше завдання – підсилити цих людей. Вони мають значний ресурс, як внутрішній, так і фінансовий, для того, щоб розвивати економіку нашої країни. Підсилюючи їх, ми підсилюємо всю нашу українську спільноту. Психологічна підтримка і самопідтримка дуже важливі для кожного з нас. У сильних людей теж є потреба виражати свої емоції, плакати, виговорюватися – і в групі самодопомоги, у колі тих, хто їх розуміє, вони можуть це робити. Підхід «рівний – рівному», а в нашому випадку це «сильний – сильному», працює. 

Тішуся, що ми зібралися на цій конференції вживу, не в онлайні, до якого вже так звикли за останні роки. Рада побачитися з людьми, познайомитися, дізнатися про різні нюанси, з якими стикаються наші колеги в процесі роботи. Нам важливо знати тих, з ким ми в одному човні, та співпрацювати, адже це посилює і наші організації, і тих, для кого ми працюємо». 

«Це був корисний захід для наших партнерів, бо його сталість навіть в умовах війни підтримує людей, дає їм розуміння, що в суспільстві є процеси, які відбуваються попри всі перешкоди. І один з таких процесів – це проведення груп самодопомоги, – підсумувала Олена Хомич. – Під час цієї конференції дуже органічно були поєднані заходи з валідизації можливостей майбутніх тренерів, вручення сертифікатів активним учасникам спільноти – новим фасилітаторам, які пройшли навчання, підбиття підсумків року, що минає, та планування діяльності на майбутнє. 

А ще символічним є місце проведення Конференції. Ми були в локації, яка не просто гарна через автентичний вигляд і красиві довколишні пейзажі. Цей куточок України був в окупації під час військових дій у Київській області навесні 2022 року. Стійкість людей, які пережили навалу ворога, відновлення природи надихають. При цьому ми маємо пам'ятати про ті страшні події, які ніколи не повинні повторитися в нашій країні, та працювати задля цього, у тому числі використовуючи інструменти ГСД»

 

*** 

Ресурсний центр ГУРТ працює над розвитком групової соціально-психологічної реабілітації за підтримки Національного фонду демократії (NED) та Уряду Швеції.  

Думки, висновки чи рекомендації належать авторам/авторкам цього матеріалу. Відповідальність за вміст матеріалу несуть виключно його автори/авторки. 

_________________________________________________________________________

Приєднуйтеся до спільноти змінотворців ГУРТа в соцмережах:  

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.