bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Перспективи та виклики групової соціально-психологічної реабілітації в Україні: підсумки конференції
04.08.2023

З 28 по 30 липня на Львівщині проходила Конференція практиків самодопомоги, ініційована Ресурсним центром ГУРТ за підтримки уряду Швеції. Учасниками заходу стали фахівці, котрі надають послуги соціально-психологічної реабілітації постраждалим від війни, та громадські активісти, які розуміють важливість такої роботи і прагнуть розвивати цей напрям в Україні.
 
Мета зустрічі – обговорення проблемних методологічних питань, пошук ефективних рішень у наданні допомоги постраждалим через роботу ГСД та, звісно, обмін цінним практичним досвідом.
 
 
Групи самодопомоги як інструмент роботи із вразливими категоріями в Україні наразі не дуже поширені. Про них є немало стереотипних уявлень, тож учасники конференції розпочали з того, що аналізували міфи, пов’язані з ГСД, і розвінчували їх.
 
 
Для максимальної задіяності всіх учасників та створення діалогу другий день роботи був побудований у форматі світового кафе. Ключовою темою були стандарти групової соціально-психологічної реабілітації. Учасники аналізували пов’язані з ними виклики та напрацьовували рекомендації щодо їх подолання, базуючись на своєму досвіді. 
 
«Ми працюємо з вимушеними переселенцями, серед яких багато членів родин наших воїнів. За відгуками учасників, цінність груп самодопомоги для них у тому, що це можливість поспілкуватися на рівних з тими, у кого схожі проблеми і близький внутрішній стан, – розповідає Андрій Кінаш, фасилітатор ГСД, Полтавська філія Суспільної служби України. – Ми бачимо, що групова соціально-психологічна реабілітація дуже актуальна, і ця діяльність дедалі більше набирає обертів. Важливо розуміти, що це робота на перспективу: ми зараз запускаємо процеси, а результати будуть проявлятися поступово. Чим довше ми працюватимемо, тим вагомішими вони будуть. Суспільство має зрозуміти, що це дієвий механізм, а для цього потрібен певний час. Ця конференція дала можливість познайомитися з цікавими людьми з дуже різних організацій, які однак об’єднані спільною діяльністю. Окрема подяка за формат «Світове кафе» – він справді дієвий, бо дає змогу обговорити важливі робочі питання з великою кількістю людей з різним досвідом».
 

Про актуальність говорить і Інна Довгалюк, голова ГО «Цвіт», (смт Вишнівець Тернопільської області): «Потенціал ГСД величезний, особливо в сучасних реаліях. З власного фасилітаторського досвіду можу сказати, що запит на цю діяльність збільшується! Уже рік ми в нашій громаді ведемо кілька груп і бачимо, що кількість відвідувачів тільки зростає. Я та мої колеги пройшли навчання від Ресурсного центру ГУРТ і зараз активно використовуємо ці знання на практиці. Щиро вдячні за запрошення на конференцію! Багато нової інформації, приємні корисні знайомства, позитивна атмосфера».

«Наша громада досить невелика, – додає Оксана Гроцька, колега пані Інни, фасилітаторка, ГО «Цвіт», – проте на сьогоднішній день, в умовах постійної тривожності групи самодопомоги затребувані. Вони актуальні як для вимушених переселенців, так і для місцевих жителів. Надзвичайно цінно, що ця конференція проходить в очному режимі. Такий обмін досвід – це потужний потік інформації, яку просто необхідно брати на озброєння та використовувати в роботі своїх груп самодопомоги».

 
На конференції була окрема сесія, де працювали ГСД для фасилітаторів. У цій частині вони у групах обговорювали проблеми, з якими стикаються у своїй роботі: переповнення горем інших, страх взаємодії зі «складними» особистостями, збайдужіння до емоцій людей та інших. Люди, які самі ведуть ГСД, мали змогу побути в ролі учасників групи та психологічно розвантажитися. Також на окремій сесії учасники спільно обговорювали труднощі, які можуть виникнути у спілкуванні з різними вразливими категоріями.
 
 
«У ці дні в нас було і просвітництво, і праця в групах, і обмін ідеями, і нові знайомства, – ділиться враженнями Любов Михайлюк, голова БО «БФ «Дерево Мого Життя» (м. Ужгород). – Досвід кожного учасника є цінним, кожен зміг тут щось для себе почерпнути. Після спільної роботи з’являються якісь нові напрацювання, рішення, нове сприйняття. Це змога поглянути на свою роботу під іншим кутом і, можливо, скоригувати діяльність. Адже буває, що в теорії все мало би дуже добре працювати, а на практиці щось іде не так. Люди з подібним досвідом можуть підказати, як уникнути підводних каменів. Тож такі заходи, як ця конференція, дуже потрібні».
 
 
 
 

 
Цей матеріал підготовлено у рамках проєкту «Психосоціальна самодопомога для підтримки громад України», що здійснюється Ресурсним центром ГУРТ за фінансової підтримки Швеції.
 
Думки, висновки чи рекомендації належать авторам/авторкам цього матеріалу і не обов’язково відображають погляди Уряду Швеції. Відповідальність за вміст матеріалу несуть виключно його автори/авторки.
 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.