bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

12 міст на сході України реалізують власні проекти в межах програми «Єдина громада»
21.03.2018

23-24 лютого 2018 року в Києві пройшла Зустріч ініціативних груп у межах проекту «Єдина громада», що направлений на сприяння згуртованості суспільства в охоплених конфліктом східних областях України. Програма реалізується організаціями IREX та ГУРТ за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Представники 12 відібраних міст реалізують власні проекти, що сприятимуть налагодженню взаємодії та діалогу між представниками різних груп населення у своїх громадах. Протягом двох днів учасники «Єдиної громади» обмінювалися досвідом та працювали з тренерами над створеними проектами, отримували практичні навички, що будуть корисними при подальшій реалізації ініціатив.

Вітальним словом відкрила захід представниця Уповноваженого з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб Жанна Лук’яненко. Учасників також привітали заступник директора USAID Даніель Райан (ODG Deputy Director), Мехрі Дракман (директорка програм, IREX) і Тетяна Данилів (заступниця директора Ресурсного центру ГУРТ). 

Спочатку учасники працювали у трьох групах над темою «Я та проект моєї громади», а потім взяли участь у майстер-класах.

Тут учасники навчились: як визначати цільову аудиторію проекту, як налагоджувати партнерство та зрозуміти - хто потрібен в проекті. Закріпили навички із фасилітації та модерації, тренувалися у публічних виступах, згадали про управління конфліктами, зрозуміли, як розробляти ключові повідомлення для аудиторії та взагалі - як проводити комунікаційну кампанію проекту.

Важливим аспектом в роботі є вимірювання її результатів, тож увагу приділили моніторингу та оцінці проектів. Одним із етапів групової роботи став формат «жива бібліотека», де учасники поділилися власним досвідом, розказали про себе та свої проекти.

Другий день був присвячений роботі над покращенням проектів та їхній презентації, тренуванню отриманих навичок. Для ефективної презентації учасників знайомили з методами представлення: візуалізація проекту, форум-театр та публічний виступ. Презентувати проекти учасникам допомагали професійні графічні фасилітатори.

Учасниця проекту Тетяна Рябко з Гуляйполя (Запорізька область) розповідає, що має практичний проект – створення хабу у себе в місті. «Я бачила, що у наших колег вже реалізований такий проект, - каже вона. – А в нас є приміщення, є деякі напрацювання, залишилося лише їх реалізувати. Також зараз створюємо громадську організацію – у нашому місті немає жодної ГО. Загалом, спостерігаю, що за рік у багатьох колег є реальні зрушення. Корисним в програмі «Єдина громада» є обмін досвідом, у кожного з учасників можна брати працюючі моделі і впроваджувати їх в життя. Нам у Запоріжжі не вистачає заходів такого рівня, вони тримають в тонусі, завжди вчать чомусь новому».

Своїми враженнями ділиться Антон Кухлєв (м. Новогродівка Донецької обл.): «Я переконаний, що для наших локальних громад найбільший ресурс – це людський капітал, людські стосунки, взаємодія між різними соціальними групами. Від того наскільки гарно побудована комунікація, діалог в громаді - залежить і розвиток громади, куди вона рухається, який вектор обирає для себе. Тому я надзвичайно радий, що існує проект ЄГ, це серйозна спроба вийти на рівень локальних спільнот і спробувати зацікавити людей в налагодженні ефективної комунікації, взаємодії, толерантності, партнерства, співпраці. Для наших міст, які мають багато різних груп населення, - це і переселенці, і воїни АТО,  - це особливо актуально. Від цієї зустрічі я очікую закріплення набутих навичок, а також, оскільки проект добігає кінця, я хотів би побачити результат, який буде націлений на розвиток, на майбутнє. Цікаво подивитися, якою стане наша громада».

Проект "Єдина громада" спрямований на згуртованість суспільства у вражених конфліктом східних областях України. Обрані учасники з 12 громад пройшли навчання, розробили власні проекти та отримали міні-гранти на їхню реалізацію. Діяльність програми допомагає у вирішенні нагальних потреб громади, а також сприяє розвитку навичок комунікації і толерантності, зміцненню довіри, протистоянню роз’єднуючим факторам та формуванню спільного бачення майбутнього у жителів обраних регіонів.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.