bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Кошти з держбюджету: ветеранські ГО будуть готувати проекти та брати участь в конкурсах
01.03.2018

Відкритий конкурс. Гроші – на проекти, а не «статутну діяльність». Злам застарілої системи фінансування ветеранських організацій з держбюджету зафіксувала постанова Кабміну, ухвалена 14 лютого 2018 року. Ще рік тому, за наполяганням частини ветеранів та активістів, було вирішено відійти від фінансування статутної діяльності ГО, і надавати кошти на проекти організацій на відкритій конкурсній основі. Ухвалена урядом постанова «Деякі питання надання фінансової підтримки громадським об’єднанням ветеранів» нарешті скасовує постанову №176, яка регулювала стару схему фінансування.

Питання про принципи виділення коштів з держбюджету на ветеранські ГО піднімалося ще минулого року. 11 квітня 2017 року на засіданні при Державній службі у справах ветеранів та учасників АТО, що існує при Міністерстві соціальної політики, було проголосовано за фінансування ветеранських організацій на відкритій конкурсній основі, - повідомляє «Новинарня». Частина ветеранів та активістів вимагали ефективного розподілу коштів та стверджували, що ветеранські організації (зокрема «старі») отримують невиправдано великі суми з держбюджету на статутну діяльність, а не на конкретні проекти, що є корисними та мають державне значення.

Зокрема, ветеран АТО Дмитро Різниченко та інші активісти наполягали, що кошти йдуть на бюрократичні потреби ГО та подекуди – на акції з комуністичним та проросійським забарвленням. Також несправедливим видавалося те, що рішення, яким ГО виділяти бюджетні кошти, приймає Громадська рада при Держслужбі ветеранів і учасників АТО, а до її складу входять представники саме тих «старих» ветеранських організацій, на які зазвичай і спрямовуються державні кошти.

У свою чергу Громадська рада заявляла: «За ініціативи окремих структур створена неформальна група осіб, яка організувала боротьбу з ГО ветеранів війни та учасників АТО. Ця група знайшла підтримку у окремих посадових осіб в центральних органах влади і перш за все Мінсоцполітики. Цією групою організований безпрецедентний тиск на керівників ГО ветеранів старших поколінь та на керівництво Держслужби, з залученням ЗМІ і перш за все телеканали 5, 112, 1+1, ZIK та інших».

Перехід до нового формату фінансування планувався з ухваленням нової постанови Уряду. До цього розподіл коштів з 2012 року регулювався постановою Кабміну №176. До підготовки нових підходів були залучені активісти, у складі неофіційної робочої групи вони розробили певні напрацювання.

Питання фінансування ветеранських ГО актуалізувалось в лютому цього року. 7 лютого Кабінет міністрів проголосував за ухвалення змін до постанови №176, залишаючи тим самим стару схему фінансування, і виділив близько 500 тисяч гривень на потреби деяких ветеранських ГО. Це викликало обурення громадськості, і 14 лютого низка громадських організацій вийшла на мітинг, вимагаючи скасування постанови №176 та ухвалення нових принципів фінансування ГО.

Того ж дня Кабмін з голосу прийняв постанову «Деякі питання надання фінансової підтримки громадським об’єднанням ветеранів», якою визначено, що кошти, передбачені в бюджеті на фінансову підтримку всеукраїнських громадських об’єднань ветеранів, заходи з відвідування військових поховань і військових пам’ятників та увічнення пам’яті загиблих під час воєн та військових конфліктів, розподіляються за результатами проведеного конкурсу, а їх розподіл затверджується Мінсоцполітики. «Якщо раніше фінансувалася статутна діяльність об’єднань ветеранів, то ця постанова створює новий механізм конкурсного відбору проектів у підтримку ініціатив громадських організацій через подання відповідних пропозицій, з тим, щоби фінансувати їхню практичну діяльність в рамках чинного законодавства. Разом з цим, усі заходи, які фінансуватимуться за кошти державного бюджету, проходитимуть через громадську експертизу», - заявив Міністр соціальної політики України Андрій Рева, представляючи проект зазначеної постанови.

Один з організаторів мітингу 14 лютого, аналітик ГО «Громадський хаб» Денис Поданчук коментує ситуацію так: «Розпорядником коштів для всеукраїнських об’єднань ветеранів є Міністерство соціальної політики. При ньому функціонує Державна служба у справах ветеранів АТО. Саме вона готує пропозиції для бюджету, що стосуються діяльності ветеранських організацій і пропонує Міністерству. Воно, у свою чергу, затверджує їх чи ні. Державна служба не приймає рішень про фінансування тих чи інших організацій самостійно, їй належить дорадча функція.

До 2018 року кошти з бюджету виділялися одним рядком: і на діяльність громадських організацій ветеранів, і тих, що опікуються людьми з інвалідністю. У цьому році ситуація змінилася - ці статті бюджету розділили. За попередніх умов постанова №176 залишилася б чинною «за умовчанням», але наразі виникла потреба її змінити. Передумови її зміни були абсолютно правильними і логічними - щоб ветеранські організації встигли провести всі заходи вшанування, заплановані на 2018 рік. Але ж ми, активісти, підготували іншу постанову. Вона схвалена іншими міністерствами: Міністерством економічного розвитку, Міністерством у справах молоді та спорту. Вона була затверджена Громадською радою. Проте з’явилась офіційна підстава не розглядати цю постанову – це прийняття змін до постанови №176. І ми зрозуміли, що якщо не «надавимо» зараз, то вже буде пізно щось робити».

«Навесні минулого року, ми, активісти громадських об’єднань працювали разом з Держслужбою при Мінсоцполітики, - продовжує експерт. - Ми проаналізувати, які проекти подаються на розгляд і як саме вони оцінюються. Тоді ж виявилося, що великий обсяг коштів йде на фінансування загальної статутної діяльність ГО, причому 80% витрат – необгрунтовані.

Взагалі це складна юридична колізія, бо будь-який юрист розуміє, що якщо ГО впроваджує «нестатутну діяльність», то це прямий шлях до покарання. Але є умовний розподіл на види діяльності – статутну та проектну. Під статутною розуміють щоденну поточну діяльність – це ті активності, у яких зацікавлені передусім члени самої організації: різноманітні конференції, з’їзди тощо. Вони державного значення не мають, і, відповідно, не повинні фінансувалися з бюджету. Натомість поточна діяльність може фінансуватися з інших джерел: членських внесків, внесків меценатів тощо.

Щоб не допустити такої розтрати бюджетних коштів, і впроваджується проектний підхід. Відтепер ніякого фінансування статутної діяльності ветеранських організацій більше не буде. Для того, щоб отримати кошти з бюджету, у ГО має бути ефективна проектна діяльність. Звичайно, будуть і такі проекти, що не отримають фінансування. Це відкритий конкурс, де є переможці і переможені. Але це справедливо. Оскільки з 43 наявних зараз у громадському секторі всеукраїнських ГО, що займаються проблемами ветеранів, половина – неефективні. Бо вони живуть і працюють за стандартами СРСР. Звичайно, вони будуть проти нових правил».

Про необхідність мітингу Денис Поданчук висловлюється наступним чином: «Мінсоцполітики закритий для громадських активістів, на відміну від, наприклад, Міністерства оборони. Там є лише декілька осіб, з якими можна співпрацювати. Це Олександра Тарасова та Наталія Федорович. Тому через відсутність відкритого діалогу з Міністерством і було організовано мітинг. Якщо б ми не вдалися до активних дій – то 20 млн з бюджету пішли невідомо куди. А так нова постанова прийнята на засідання уряду - з доопрацюваннями, але незначними. Головне, що 176-ту постанову скасовано - це свідчить про перемогу активістів на цьому етапі».

Окрім скасування постанови 176, мітингарі вимагали і відставки міністра соцполітики Андрія Реви. «Я впевнений в тому, що він або поганий керівник, або свідомо сприяє непрозорим «схемам» фінансування, - каже Денис Поданчук. - Я далекий від того щоб стверджувати, що «Рева-вор», бо я цього не знаю. Але його дії так чи інакше неефективні. Можливо, він був би хорошим керівником якогось окремого відділу, я не знаю».

Також згадав громадський активіст і про інші документи, що регулюють даний сектор: «Робота ведеться і над доопрацюванням постанови №1049 – це зробить прозорішою сам процес відбору проектів на конкурс і, відповідно, посилить контроль громадськості над реалізацією проектів».

Один з лідерів, активний учасник робочої групи, що працювала над новою постановою щодо фінансування ветеранських ГО, ветеран АТО, Віталій Кузьменко розповідає: «Ми зараз працюємо над втіленням в життя цієї постанови. Як ви знаєте, вона прийнята, але ще не вступила в дію. Зараз громадськості потрібно слідкувати за тим, як постанова буде впроваджуватися. Є певні нюанси – і вони залишаються – щодо організації відкритого конкурсу проектних пропозицій і його прозорості. Якщо раніше комісія могла складатися на 50% з представників тих громадських об’єднань, що претендують на отримання цього фінансування, то тепер система зміниться. Також за старою системою розподіл фінансування був приблизно такий: 80% - на адміністративні витрати організації (утримання офісів, зарплата керівників тощо) і тільки 20% - на реалізацію проектів. Тепер же буде навпаки. 80% фінансування буде надаватися на реалізацію проектів»

«Має бути впроваджений обов’язковий моніторинг ефективності, - продовжує активіст. - Бо раніше (за попередньої системи фінансування) навіть не завжди було можна перевірити, чи проведений взагалі захід, не кажучи вже про його ефективність. В основному державні кошти «освоювали» керівники ГО, а системи перевірки ефективності діяльності фактично не існувало. Зрозуміло, що частина організацій, які звикли отримувати фінансування на всю свою адміністративну діяльність, будуть проти такого підходу, хоча зараз ніби то всі підтримують конкурсну систему. Така система, як конкурсний відбір проектів, на які надаватимуться кошти з бюджету, дозволить здійснювати дійсно проекти державного значення і контролювати їх виконання. І це стосується не тільки тих ГО, що діють на всеукраїнському рівні, а й на регіональному. Бо всеукраїнські - це лише «верхівка айсбергу», а з регіональними теж все не досить прозоро».

«Частина людей, що були присутні на мітингу, – мої побратими. І вони протестували проти тих дій, які частково залежать від нас, Державної служби. Міністерство соціальної політики звинувачували у непрозорій діяльності, - розповідає заступник Голови Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО В’ячеслав Марченко. - Прийняття нової постанови затягнулося – бо є певна процедура, тут задіяні й інші Міністерства: Міністерство економіки, Міністерство фінансів. Тому Уряду довелося внести зміни у постанову №176 та виділити певні бюджетні кошти на діяльність громадських об’єднань ще до прийняття нової постанови. Справа в тому, що 15 лютого – день виводу радянських військ з Афганістану, а у нас є дві організації, які займаються військовими-інтернаціоналістами, і кожній з них потрібно було виділити приблизно по 200 тисяч гривень. Громадські об’єднання заздалегідь подають план діяльності для фінансування на наступний рік. Цього року ми вже не могли виділити кошти за старою схемою. А оскільки 176-та постанова у «старій» редакції вже не діяла, необхідно було прийняти «нову» редакцію. Це вимушений тимчасовий крок. Надалі фінансування ГО, що опікуються ветеранами, буде надаватися на проектну діяльність».

«Нова постанова так чи інакше була би ухвалена, - вважає пан Марченко. - Зараз вона прийнята, але ще не діє, оскільки не була опублікована. У Міністерства фінансів є певні зауваження, які мають бути враховані перед публікацією. Однозначно конкурсний підхід в оцінці проектів ГО буде запроваджений. Конкурс відбудеться у квітні 2018 року, оскільки для його проведення ще треба підготувати відповідну документацію. Для представників ГО та конкурсної комісії будуть проведені тренінги з подання конкурсних пропозицій, звітності тощо. Тому навіть ті організації, що раніше не реалізували проектів, зможуть розробити і подати проектну пропозицію до розгляду».

Чи вплинув на прийняття рішення урядовцями мітинг 14 лютого, чи ні, але нові підходи до фінансування ГО впроваджуються. Відбувається перехід від патерналістського «утримання» громадських організацій до підтримки дійсно державно значущих проектів, які реалізовуються громадськими організаціями.

Коментарі

Галина Гагаріна   2248 днів тому   #  

Давно вже треба було це зробити.Маємо конкретні факти, коли ветеранська організація в районі займається тільки хором, а вся інші проблеми ветранів їй зовсім нецікаві (наче у всіх тільки й клопоту, де поспівати!). Коли з села почали надходити пропозиції і вимоги по конкретиці роботи, то керівниця "упала на мороз", бо її влаштовує існуючийс ан речей, коли вона "сидить" на зарплатні і ні за що не вфідповідає і не напружується. Тож добре, що ідуть зміни. Це буде справедливо і правильно!

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Чумак   2247 днів тому   #  

Автор некомпетентний популіст - таких норм 20 і 80 відсотків у громадських організацій ніколи не було.

  •   Пiдписатися на новi
Тетяна Панкратьєва   2247 днів тому   #  

Доброго дня. Це цитата одного із спікерів, а не думка автора.

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Чумак   2245 днів тому   #  

Але використано для програми "Весь мир насильно мы разрушим до основанья, а затем..." виясниться, що втратили досвід попередніх борців за демократію й знищили вже напрацьовані мережі й бази, які треба розвивати, а не розрушати

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Чумак   2245 днів тому   #  

Знаєте, що є спеціальне положення про використання цих коштів? Для всеукраїнських організацій осіб з інвалідністю на зарплату можна виділяти тільки 35% від суми. Знаєте скільки в середньому отримують обласні організації СОІУ - єдиної системної організації осіб з інвалідністю в Україні? 63 тис. і менше. Це 28% по зарплаті мінімальній для двох осіб. Знаєте скільки заходів проводимо на обласному й рацонних рівнях? Кожний осередок не менше 10 на рік. Вартість одного заходу в середньому 200 - 500 Євро. Охоплюється кожним 30- 70 осіб. Більш ефективної роботи державних коштів важко знайти

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.