bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Багатство у різноманітті: крізь призму історій світлин
08.10.2013

З 15 до 20 жовтня 2013 року ГУРТ запрошує зануритися у життя громад через призму аматорських фотографій на виставці «Багатство у різноманітті». Більше 40 кращих фоторобіт, що стали переможцями конкурсу «Різноманіття в моїй громаді», засвідчують: збереження та розвиток культурної ідентичності та самобутності громад – ознака розвиненого суспільства. 

Метою конкурсу, що тривав з 1 листопада 2012 року до 1 червня 2013 року в Україні та Вірменії, стало підвищення поінформованості суспільства щодо важливості культурного різноманіття в розвитку місцевих громад України та Вірменії. Загалом, на конкурс надійшло близько двухста фотографій, що продемонструвало актуальність тематики. 

Ось що розповіли автори кращих світлин про свої роботи: 

Вадим Куліков, автор фотографії "Посмішка"



Сьогодні фотографія набуває все більшого значення. Особливо, як на мене, це стосується висвітлення традицій і звичаїв. Все більше людей цікавляться цією темою. Я фотографую вже 10 років. Фото, яке перемогло на конкурсі, було зроблене на прикарпатському музично-етнічному фестивалі «АртПоле». У ньому я брав участь як діджей, оскільки вже 4 роки цікавлюсь етнічною музикою Азії. Крім того, я підтримую місцевих музикантів. Саме один із таких колективів я сфотографував на фестивалі. Це - народний колектив жінок із села Луки, які були вдягнені у національний стрій. Вони неймовірно гарно співали і виглядали дуже колоритно. Коли вони почали співати, було відчуття, наче історія ожила. Тим більше, мені вдалось сфотографувати їх не десь у залі, а коли вони були на лоні природі. Це додало фотографії справжньої народності.

Юрій Ломакін, автор фотографії "Діти ромської національності в Україні"



Моя фотографія зроблена в Ужгороді. Дуже добре запам’ятався той день. Я вийшов, щоб зняти фоторепортаж, темою якого було святкування ужгородцями Дня Конституції. У центрі міста було організовано родинне свято, спеціально для дітей. Серед великої кількості дітлахів, які брали участь у конкурсах та майстер-класах, були і двоє ромських, які згодом підійшли та попросили їх сфотографувати. Вони дуже хотіли, щоб в кадрі обов’язково з’явились стрічки з державною символікою. Особисто мене вразило це фото тоді, коли я переглядав відзняте вдома. В очах цих дітей можна прочитати одразу дві протилежності - тяжке життя та радість від дрібничок. Багато людей не замислюється над тим, що таке щастя. А ці дітки були здатні на мить стати щасливими тільки від того, що опинилися перед об’єктивом фотокамери.

Думаю, дуже важливо вміти бачити в різноманітті нашого щоденного життя все цінне, позитивне, добре і вміти відфільтровувати все, що заважає нам розвиватися.

Роман Сухоцький, автор фотографії "На святкуванні Дня незалежності України"



Фотографію я зробив випадково на святкуванні Дня незалежності нашої держави. Я хотів підготувати колекцію портретів в українських національних строях і раптом побачив незвичайну сім`ю, в якій мама - вірменка, а тато - українець. Попри свою етнічну різноманітність, сім`я виглядала дуже гармонійно і як одне ціле. Це справжній приклад єдності і багатства різноманітності. З цього моменту, це фото стало моїм найулюбленішим.

Тема культурного різноманіття є дуже актуальною для нашої держави сьогодні. Україна має рости і розвиватись, а різні громади і національності лише нас збагачуватимуть.

Мар`яна Воронюк, авторка фотографії "Погляд у майбутнє"



На фото зображена дівчинка з великою силою волі та витривалим характером – Яна Верба. Своїм глибоким поглядом вона відображає віру у здорове та щасливе майбутнє. Ця світлина зроблена в осінню пору року, коли ми прогулювались мальовничими краєвидами нашого міста. Яна обожнює українські традиції. Не дивлячись на свій маленький вік, дівчинка свідомо пишається тим, що народилась в Україні.

Яночка любить фотографуватись, завжди, коли є нагода, ми втілюємо наші задуми крізь призму об’єктива. От і барвистий віночок, як символ української традиції, став гарним атрибутом для нашої фотосесії.

Вважаю, що потрібно берегти та відроджувати національні традиції. Український колорит має надзвичайно велику скриньку цінностей, які вражають своєю красою, символікою, духовною культурою. Це велике досягнення мати щось своє, щось рідне, щось те, що відрізняє нас від інших.

Уляна та Валентина Челюскіни, авторки фотографії "Дружба не має меж"



На нашій фотографії - група учнів звичайної київської школи, під час прогулянки до парку Феофанія. Ми зустріли цю веселу компанію і нас вразила їх згуртованість і взаємопідтримка. У класі навчаються діти з різних країн світу, на фото є хлопець з Конго та Азербайджану. Діти доводять, що всі люди різні за характером, і це зовсім не залежить від національністі, кольору шкіри та походження. Хочемо зазначити, що всі діти однаково добре говорять українською, російською та своєю рідною мовами та поважають традиції один-одного. Нам було дуже приємно спілкуватися з такими дружніми підлітками, і на їх прикладі ми зрозуміли, що расових проблем не існує, якщо є дружба.

Приходьте, запрошуйте друзів та поширюйте інформацію про виставку, яка проходитиме у в галереї РА (вулиця Богдана Хмельницького, 32, м. Київ) з 15 до 20 жовтня 2013 року! Виставка відкрита для відвідування із 13.00 до 19.00 щодня.

Вхід на урочисту церемонію відкриття, що відбудеться 15 жовтня, тільки за запрошеннями. 

Вхід: ВІЛЬНИЙ

Виставка аматорських фотографій “Багатство у різноманітті” відбувається у межах проекту «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп в реалізації культурних прав: багатство через різноманіття», який впроваджується Ресурсним центром ГУРТ (Україна) у партнерстві з Фондом громадянського суспільства та партнерства (Вірменія) і Центром розвитку НУО (Вірменія) за фінансової підтримки Європейського Союзу в межах програми «Культура».

Виставка співфінансується Урядом Швеції.

 

Підготували Ярина Почтаренко та Любов Єремічева

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.