bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Новий погляд на соціальне підприємництво. Випуск 1
12.10.2015

До Місяця соціального підприємництва на порталі ГУРТ, що триває з 1 по 31 жовтня 2015 року, ми вирішили нагадати вам про серію публікацій керівника ГО «Толеранс центр» Михайла Ізюмського «Новий погляд на соціальне підприємництво», де автор розкриває різні аспекти цього поняття. Читайте портал ГУРТ та долучайтеся до дискусії!

***

Термін «соціальне підприємництво» в третьому секторі розуміють переважно як заснування неурядовою організацією комерційного підприємства, прибуток якого використовується для підтримки «статутної діяльності» організації-засновниці. В цій статті автор пояснює, чому така схема не принесе бажаного результату

Бізнес – це тяжка праця.

Менеджмент багатьох організацій, мабуть, сидить і думає: от було б непогано заробляти власні гроші для Організації, позбавитись залежності від спонсорів, грантодавців і т.п. Чому б нам не використовувати наші знання, вміння та навички, наш досвід, харизму, технічну базу та решту матеріальних і нематеріальних активів, накопичених за роки діяльності Організації, для заробляння грошей? Чому б не займатися цим паралельно з основною роботою в Організації?

По-перше, з точки зору філософії маркетингу - це логіка позаминулого сторіччя.

Тоді провідним гаслом було: «Продавай те, що вмієш виробляти». Вже в ХХ сторіччі гасло змінилося на: «Виробляй те, що продається», і наприкінці минулого сторіччя – «Задовольняй потреби споживача».

Багато хто каже, що на українському ринку є безліч вільних ніш. Так, вони є, але це ніші або вкрай ризиковані, або такі, що потребують значних капіталовкладень, або малорентабельні, або занадто вузькі, або все одразу. Можна й самому створити нішу, але для цього потрібно бути не тільки генієм маркетингу та вміти розуміти потреби споживача, про які він сам ще не знає, але й багато, неймовірно багато працювати чи/та вкласти величезні кошти (знову ж таки, можна й помилитися в своїх розрахунках: читай – ризик).

А в перевірених, рентабельних ринках боротися доведеться не за ніші, а за найменші шпаринки. Так, саме боротися, битися, це справжня війна і на кону питання життя і смерті – вашого бізнесу.

Знову ж таки, і у випадку з освоєнням вільної ніші, і у відкритті нової, і в боротьбі за шпаринки в старих і перевірених, доведеться багато, дуже багато працювати.
Бізнесом, особливо на стадії заснування та первинного розвитку, треба жити, концентрувати на нього всі зусилля, весь час, інтелект, фінанси та решту ресурсів.

Якщо ви думаєте, що бізнес може бути побічною діяльністю вашої команди, - ви глибоко помиляєтесь і ризикуєте даремно втратити те, що вкладете в бізнес (хоча б той самий час). Тобто, ризикує кожен підприємець (навіть у законодавчому визначенні терміну «підприємницька діяльність» є слово «ризик»), але якщо ви не готові викладатися «на повну» , ступінь цього ризику впритул наближається до стовідсоткового.

По-друге, бізнесу потрібен власник.

Якщо добробут, психічне здоров’я, репутація та інші життєво важливі сфери конкретної людини не залежать напряму від успішності конкретного бізнесу, – в умовах конкуренції такий бізнес приречений на поразку!

Найманий менеджер «на окладі» (а у випадку коли засновником підприємства є НУО, його керівник апріорі є найманим працівником) ніколи не дасть своєму підприємству стільки, скільки дасть власник. Власник може отримувати роками прибуток від свого підприємства менший, ніж деякі співробітники зарплатню, знаючи, що це його бізнес, і він завжди залишатиметься його власником, зможе передати дітям або продати за необхідності. Власник працюватиме більше за всіх, навіть не отримуючи нічого, навіть розуміючи, що це ризик і витрачений час та зусилля можуть бути марними. Для найманого менеджера це – безглуздя!

По-третє, мета бізнесу – не прибуток!

Якщо сьогодні ви відкриваєте бізнес з метою отримання прибутку, – ви приречені! А суть «соціального підприємництва» в тому сенсі, в якому він розглядається в цій статті, розуміють саме так. Менеджмент думає про те, де взяти грошей на підтримку Організації. Це є метою.

У сьогоднішньому світі бізнес зорієнтований на задоволенні потреб споживача, і це має бути головною метою, а прибуток – лише індикатор того, наскільки вдало потребу виявлено та задоволено і винагорода за це!

Бізнес повинен працювати на споживача, а не на засновника. Якщо думати тільки про потреби засновника (в даному випадку – НУО), нічого не вийде!

Автор не закликає відмовитись від ідеї заснування бізнесу. Навпаки, розвиток підприємництва за його, автора, думки є ключовим фактором і майже єдиним шляхом утвердження в нашій країні громадянського суспільства. Автор застерігає від безвідповідального, поверхневого ставлення до бізнесу як до чогось простого, легкого, несерйозного порівняно з рештою сфер.

Бізнес – це найтяжча, найнапруженіша та найпатріотичніша справа! Він не може бути «придатком» до чогось, ним не можна займатися мимохідь.

Якщо ви вважаєте, що зможете дати людям щось краще, новіше, зручніше, більш якісно задовольнити їхні потреби, якщо готові докласти до цього максимум своїх зусиль, часу, розуму – відкривайте власний бізнес! Робіть все можливе для того, щоб людям стало краще, і якщо вам це вдасться – люди віддячать вам своїми грішми! Ви вже зміните світ, зробите його трішечки приємнішим, зручнішим, комфортнішим для конкретних живих людей! І якщо вам це вдасться, – ви отримаєте стільки задоволення, що його не можна буде виміряти навіть грішми! Але вони, гроші, і тільки вони завжди будуть індикатором того, наскільки якісно ви робите свою справу!

Гроші в бізнесі – це вдячність людей!

А на вдячність треба відповідати вдячністю! Маючи власні гроші, ви зможете реалізувати будь-який проект, запровадити саме ті перетворення, які вважаєте важливими, вам не треба буде підлаштовуватися під позиції грантодавців та спонсорів або тупо слідувати їхньому світогляду. Ви знатимете ціну кожній копійці і тому зможете якомога якісніше та ефективніше використовувати її в соціальних проектах своєї НУО. Ви зможете найняти професіоналів, які краще за вас зможуть це зробити, ви трансформуєте вдячність людей (гроші) у благо для цих самих людей!

Навіть якщо ви заснували НУО (решта засновників були формальним) та безроздільно керуєте нею весь час її існування, ви все одно є найманим менеджером для неї. Виконуючи проекти на кошти грантодавців, заробляє ваша організація, і вона платить вам зарплату (узгоджену з донором).

Якщо ви «крутите схеми», використовуєте «відкати» та інші брудні штучки, – ви не бізнесмен, ви злодій, хай інколи навіть не в законодавчому, а лише в чисто моральному плані.

Займайтесь бізнесом, займайтесь громадською діяльністю, але ніколи не ставте одне в залежність від іншого і навпаки! Не відкривайте та не розглядайте НУО як інструмент для заробляння коштів, не створюйте підприємство з метою фінансування громадянської діяльності!

В другій частині статті, яка зявиться на порталі ГУРТ наступного тижня, буде запропоновано по-іншому, по-новому поглянути на поняття «підприємництво» (і «соціальне підприємництво», зокрема).

Контакти

  • Михайло Ізюмський
  • експерт з питань соціальної політики
  • [email protected]

Коментарі

Тимчук Тарас    4473 дні тому   #  

Дякую Михайле за матеріал. У нас частенько на порталі зявляються оголошення про тренінги з соціального підприємництва. У деяких моїх знайомих виникають питання - кого вони стосуються? Хто читає ці тренінги?і як надалі використовуються ці знання?У мене таке враження, що ті, хто займається темою "соціального підприємництва" в Україні загалом не розуміють про що насправді йдеться. З нетерпінням чекаю фахової дискусії навколо Вашої статті.

Агов, тренери, експерти з соціального підприємництва, Ви є серед нас?

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   4473 дні тому   #  

Михайле, дякую за статтю! Класна стаття! Корисна! Вона багато що прояснила для мене. Давно в голові витає думка про "соціальне підприємництво". І є конкретні напрямки. Однак зрозуміла, що ГО потрібна бути готовою до такої праці.
Тому що більшість дійсно думає так, як ти пишеш:"Якщо ви думаєте, що бізнес може бути побічною діяльністю вашої команди, - ви глибоко помиляєтесь і ризикуєте даремно втратити те, що вкладете в бізнес (хоча б той самий час)."

  •   Пiдписатися на новi
Богдан Маслич   4473 дні тому   #  

Михайле! +1.000.000 :) Щиро дякую за матеріал!

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   4473 дні тому   #  

не согласен. Наш клуб полностью окупается, заняты более 150 подростков, финансирования хватает как на текущие расходы так и проведение дополнительных акций (печать газеты, рейды по алкоголю-табаку) частично финансирование дороги на тренинги.... этим нужно просто заниматься с любовью. А ждать, пока придет "добрый дядя" и даст денежку на хорошие дела - по моему достаточно глупо. А те, которые не могут найти источник финансирования либо своей головой заработать на нормальную работу НГОшки - могут превратится в профессиональных трутней, которые чётко зависят от грантодателей...

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   4473 дні тому   #  

Егор, окупается за счет чего? благодійних внесків? Чи це оплата за участь у гуртках? Прикладом першого соціального підприємництва в Європі був продаж надлишків вина, у монастирі, яке вироблялось для власних потреб - використовувалося під час Богослужеень. :)

  •   Пiдписатися на новi
Василь Назарук   4473 дні тому   #  

Вітаю! Я радий, що тема соціального підприємництва піднята і почала жваво обговорюватися. Варто зауважити, що з точки зору філософії, не слід розмежовувати бізнес від ІГС, оскільки, для досягнення успіху, потрібно посвятити себе цій справі повністю і там і там. Тому можна погодитися з Михайлом, що однією ...опою на двох стільцях не всидиш.
Проте, знову ж таки, не треба приховувати і те, що багато організацій, які думають головою, мають що і кому продавати, проте статус не дозволяв. Для цього придумували "велосипед", як, будучи неприбутковою, продавати. В даному випадку, соціальне підприємництво - один із виходів.

  •   Пiдписатися на новi
Василь Назарук   4473 дні тому   #  

З нетерпінням будемо чекати на другу частину статті.

  •   Пiдписатися на новi
Василь Назарук   4473 дні тому   #  

Тарасе, хочу відповісти на твоє запитання. Нещодавно я пройшов тренінг для тренерів із соціального підприємництва. То ж, вважай, що тренери є!

  •   Пiдписатися на новi
Іван Скибиляк   4473 дні тому   #  

Досить цікавий і спірний матеріал. Будемо чекати нової публікації, адже там я так зрозумів буде дано, як вяжеться словосполучення «соціальне підприємництво» з податковим кодексом. Тому, що з нинішньою владою можна попасти і під роздачу.
А взагалі, як автор так і ті хто коментував публікацію, цілком праві в своїх судженнях. Хоча я бачу майбутнє за «соціальним підприємництвом» в час коли президент дає завдання своїм службам обмежити доступ іноземних грантодавців на Україну. Наші ж бізнесмени не дуже багато можуть допомогти громадським організаціям. А якщо і будуть допомагати то тільки тим хто лояльний до влади.

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   4473 дні тому   #  

Пане Василю, я з великою повагою ставлюся до Вас. Однак, той факт що Ви пройшли тренінг для тренерів і тепер можете вчити інших... не переконує. От якби Ви вже провадили соціальне підприємство - хоча б рік, і мали практичний досвід, то зовсім інша справа. Адже там є повно підводних каменів. Я вже зустрічалася з представниками ГО, які пропагували соціальне підприємництво, однак самі різного роду внески брали як "благодійна чи добровільна пожертва на статутну діяльність".
І це зрозуміло. Береженого Бог береже.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   4473 дні тому   #  

давайте посмотрим на неизбежные факты. ЛЮБАЯ деятельность требует финансов. Даже "ничегонеделание". Не столь важно. Теперь рассмотрим соц.предпринимательство для детей в картинках :)) рассмотрим классическую картину: собралось три человека бухнуть водочки (для эстетов - культурно провести время). Скинулись на бутылку - это в законах называется складчина. Один сбегал в магазин - купил бутылку. Прибыль с продажи спиртного положил в карман для собственных нужд положил в карман хозяин магазина - это бизнес. Ребята выпили на троих - удовлетворили свое желание расслабится - это прототип НГО. Так вот, мораль сказки такова- если вы не кладёте прибыль в карман для собственных нужд - это и есть соц.предпринимательство. как вам такая трактовка?

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4473 дні тому   #  

Дуже дякую за увагу до мого матеріалу, а ГУРТу, і окремо Євгенії Кравченко - за те що "підштовхнули":)
Стосовно другої частини, в ній буде дано дійсно нове бачення поняття "соціальне підприємництво"! Не в тому розуміння, в якому воно розглядається в цій частині.
Питанням підтримки підприємництва, зокрема - соціального, а також проблемі взаємодії з владою, планую присвятити третю або четверту частини.
Єгор, Ви один з перших блогерів ГУРТу, і я добре пам'ятаю Ваші дописи, можна сказати що знайомий з Вашою діяльністю. Наскільки можу судити з наявної інформації та враження, Ви особисто є підприємцем і з прибутків від свого бізнесу фінансуєте діяльність Організації. Тому не думаю що дана стаття суперечить Вашому досвіду.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   4473 дні тому   #  

не противоречит конечно. Навряд я могу сказать, что у меня НГО в чистом виде или чистое предпринимательство. Скорее всего социально ответственное предпринимательство, что встречается крайне редко. (ну это когда есть возможность положить в карман, а вкладываеш в общество, которое в большинстве случаев этого не ценит). Всё-же люди должны понять, что эра "халявы" давно кончилась и главным двигателем являются финансы. А вот как ими распоряжаются - это уже второй вопрос. Даже клуб рассчитан по минимальным расходам - аренда, свет, инет, расходники, ремонт помещения, +минимальные взятки. Если брать его как бизнес-проект - цена пребывания в клубе должна быть как минимум в 3-4 раза больше. А так от него больше головной боли чем хоть какой-то прибыли. Но я знаю одно - ребята в тепле, под присмотром, трезвые и они всегда знают, что ко мне всегда можно обратится за помощью в любой ситуации.

  •   Пiдписатися на новi
Василь Назарук   4472 дні тому   #  

Пані Анно, дякую за ваш коментар стосовно тренерства із соціального підприємництва. Я з вами згоден. Однак хотів би сказати, що багато керівників ІГС шукали можливості диверсифікувати джерела доходів для провадження своєї діяльності, я не був вийнятком (пишу в минулому часі, бо зараз я не очолюю жодної громадської організації). І той тренінг, який я пройшов, фактично показав, що Україна не Європа і ті моделі соціальних підприємств, які є там, не можуть бути тут, бо не ті закони, не ті умови, не той податковий кодекс, не ті люди... (додумайте самі). Тому, стосовно навчання соціальному підприємництву інших, то це може бути лише команда тренерів, які розбираються у чомусь свому і здатні передати цей досвід.

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   4472 дні тому   #  

Пане Василю, дякую за відповідь. Чому у мене виникли такі думки і питання? Краще Якова Рогалина не скажеш -"МЫ – ИГРАЮЩИЕ ТРЕНЕРЫ, и не возникает вопроса «Почему тот, кто так хорошо знает КАК, занимается чем-то другим?»." Питання соціального підприємництва періодично спливає на поверхню моря ІГС. Була конференція в УКУ, була програма UCAN, от зараз МФ "Відродження" щось проводив... А чи є приклади ДІЙСНО успішних соціальних підприємств в Україні? Клуб за інтересами чи команду тренерів (які заробляють на життя) я не вважаю соціальним підприємництвом.

  •   Пiдписатися на новi
Василь Назарук   4472 дні тому   #  

Між іншим, скепсис, яким оточене соціальне підприємництво в Україні не безпідставний. В даному випадку, є 3 важливі моменти, які призводять до таких полемік:
1. В українському законодавстві немає терміну, а відтак і визначення соціальному підприємництву. Відповідно - скільки людей, стільки думок.
2. У своїй трактовці Кравчук Єгор описав українські реалії соціального підприємництва. Фактично, згідно із тлумаченнями однієї аудиторської компанії (PWHC), весь прибуток іде на соціальні потреби (читай на ГО). У цивілізованих країнах, власники соц.підприємства самі вирішують, скільки відсотків прибутку віддавати на соціальні потреби. А це суттєво змінює картину.
3. Багато хто плутає соціальне підприємство з корпоративною соціальною відповідальністю

  •   Пiдписатися на новi
Василь Назарук   4472 дні тому   #  

Пані Анно, я не вважаю себе соціальним підприємцем. Але мені цікава тема соціального підприємництва і я нею займаюся. Щодо ДІЙСНО успішних соціальних підприємств в Україні, то, мабуть, нема, бо тоді б ми усі про такі знали. Є підприємства, які себе декларують соціальними, проте чи вони є успішними - це питання.

  •   Пiдписатися на новi
Яків Рогалін   4472 дні тому   #  

"В восхищении! В восхищении!" - сказал бы Коровьев.
Еще одна попытка популяризировать невнятный концепт социального предпринимательства в наших пенатах. На моей памяти (сначала этого века/тысячелетия) это уже в пятый раз и во всех них я более-менее наследил лично. Намерен это делать и впредь. И тренингами/семинарами, а также консалтингом балуюсь чуть ли не ежемесячно на эту тему. Вот здесь упражняюсь, а в понедельник с мастер-классом буду блистать на специальной обучающей сессии под эгидой МФВ, PWC, Фонда "Восточная Европа" и Эрстебанк. Фон выступающих для меня удачный - "тренеры по плаванию, которые сами плавать не умеют, да еще и водобоязнью страдают".

  •   Пiдписатися на новi
Яків Рогалін   4472 дні тому   #  


Отдавая должное собственному нарциссизму, продолжу самоцитирование:

"Донецкий городской благотворительный фонд «Доброта» (далее Фонд) систематически и целенаправленно занимается развитием цивилизованных форм филантропии в Донецкой громаде с 1998г. Эта деятельность осуществляется на основе принципов социального предпринимательства, т.е. внедрение в общественно-полезную деятельность самых эффективных методов и приемов устойчиво успешного ведения дел. В частности, в развитии благотворительности Фонд избрал стратегию интегрированных коммуникаций социального маркетинга: прямой и телефандрейзинг, PR, адвокаси, CRM и социальная реклама. Внедряются инновационные технологии: венчурная филантропия, социальный франчайзинг и стандартизация менеджмента качества (ISO 9001:2000)." Всем своим достижениям и я, и фонд обязаны этому подходу. То, что у нас не удалось - объяснимо неумелым применением оного.

Если вышеизложенное покажется хоть кому-нибудь съедобным - могу продолжить...

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4472 дні тому   #  

Яков Фрідріхович, концепт соціального підприємництва викладено в наступній частині цього циклу. Вона вже в редакції ГУРТа, але редакція вирішила розтягнути інтригу:) В цій частині викладено СТАРИЙ погляд на соцпідприємництво, і вона є своєрідною закускою перед першою стравою. Давайте дочекаємось:) Вчуся у Вас нарцисизму:)

  •   Пiдписатися на новi
Артур Кочарян   4471 день тому   #  

Согласен с коментарием Тараса (первый) и практически не согласен с автором статьи.
Действительно, сейчас в Украине появилось много тренеров по соцпредпринимательству. И благодаря "колизиям" нашего законодательства каждый - понимает по своему. Кто-то видит как возможность бизнеса без налогобложения (чушь), кто-то как возможность незаивисимости от доноров.
Коллеги, эта тема уже не раз мусолилась. Предлагаю в очередной раз - давайте собремся и проведем достойное мероприятие на эту тему. Ведь есть же в Украине люди, которые професионально проходили обучение за границей и ВИДЕЛИ реальные механизмы работы социального предпринимательства. Я знаю только 10 таких людей. Не пора ли перейти от дебатов к чему-то конкретному?
Открыт к реальной активности.

  •   Пiдписатися на новi
Артур Кочарян   4471 день тому   #  

Мысли после коментария Якова Рогалина:
- социальное предпринимательство, благотворительная деятельность и социальный маркетинг, - разные понятия по сути;
- понравилась определение соцпредпринимательства "... т.е. внедрение в общественно-полезную деятельность самых эффективных методов и приемов устойчиво успешного ведения дел." Можно было бы взять за отправную точку.

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4471 день тому   #  

Артуре, "зібратися" не може бути самоціллю. У Вас навіть в коментарі я так прочитав: "Коллеги, эта тема уже не раз мусолилась. Предлагаю в очередной раз...":)))
Знову кажу: "новий погляд" - в наступній частині, тут своєрідна критика "старого".

  •   Пiдписатися на новi
Артур Кочарян   4471 день тому   #  

Михаил, я не критикую людей; обсудил саму тему. Тема действительно важна именно сейчас. Мое предложение - провести мероприятие (конференцию, например), а не обсуждать в очередной раз, как мы это делаем.
Вопросов здесь очень много. еще больше непонимания. Я вижу выход в одном: собрать компетентных людей в один день и в одном месте, выработать комплексное понимание и ПРАКТИЧЕСКИЕ советы (саму методику передать).
Есть готовые взять инициировать такое мероприятие?

  •   Пiдписатися на новi
Артур Кочарян   4471 день тому   #  

Егор, так держать!

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4471 день тому   #  

організувати не важко, але поки що я не бачу сенсу в даному заході.
та і конференції проводяться такі, ось наприклад
http://www.sesp.org.ua/web/sesp/sesp-RU.nsf/0/327FCB2F45A7592DC225796D004390A6

  •   Пiдписатися на новi
Артур Кочарян   4471 день тому   #  

Интересно, а каким образом местные органы самоуправления (власть) сможет поднять соцпредпринимательство? Законы и льготы в не их компетенции...
Честно говоря, вижу смысмл в мероприятиях, проводиымх по инициативе НГО и для НГО. Этот, извините, контингент, хотя бы делать будет.

  •   Пiдписатися на новi
Яків Рогалін   4470 днів тому   #  

Тема социального предпринимательства (СП) - почти дежурная в моих экзерсисах (презентациях, семинарах, тренингах, консультациях) в рамках едва ли не любых мероприятий по институциональному развитию. Поэтому могу судить о реальной потребности - она, на самом деле, в разных случаях, у разных субъектов - разная... Но есть и общее - колоссальная путаница в понятиях. Однозначно требуется компетентность от гуру, которые, большей частью, самозванцы (вспоминается П.Друкер, который считал это слово синонимом "шарлатан" - просто оно короче и удобнее для написания). Я хотел бы ошибаться, но всякий раз, когда запрашиваю у пасущихся на этой ниве координаторов, презентаторов, тренеров, консультантов о наличии у них соответствующего (конкретно по СП) образования, опыта, практических достижений, включенности в профильные ассоциации и т.п. индикаторов компетенции - получаю отлуп. "Врачу, исцелися сам"? Самому мне неприятно поучать этих паучат, да и зовут редко - без меня как-то комфортнее?

  •   Пiдписатися на новi
Яків Рогалін   4470 днів тому   #  

Персонально Михаилу Изюмскому:
В Вашей статье, увы, не удалось избежать передержек и передергиваний. Чтобы быть не голословным: кто посчитал "переважно" (см. первую строку)? Предприятие путается с предпринимательством, а общественно полезная деятельность противопоставляется бизнесу и мн. др. Хотя в целом текст полезен, автору не мешало бы перед публикацией обсудить основные посылы с действительно знающими/понимающими/практикующими СП (намекаю не только на себя любимого). Нарциссизм - не единственное, что можно пытаться у меня копировать...
Мой нарциссизм своеобычен - требует не только и не столько постоянного самолюбования, но и не менее регулярных комплексных поддерживающих мероприятий и, главное, неутомимо настойчивой работы над образом и содержанием. В этом многотрудном и малоприятном деле без придирчивой самокритики не обойтись. И все лишь для того, чтобы быть лучше... лучше самого себя! Только тогда есть шанс реинкорнации (согласно легенде) в цветок.
"А вы ноктюрн сыграть смогли бы на флейте водосточных труб?"

  •   Пiдписатися на новi
Христина Павлик   4470 днів тому   #  

Єдиного визначення соціального підприємництва не існує, як і нема єдиного визначення підприємництва. Є визначення зазначені в законах, але наскільки я розумію зараз мова не про них, а про трактування та розмежування понять неприбуткова організація, соціальне підпримництво, та комерційне підприємство, яке практикує корпоративну соціальну відповідальність.

Цікавим, як на мене, є бачення засновників ASHOKA, які вважають, що головним завданням соціально підприємця не є "нагодувати чи навчити ловити рибу, а змінити рибну індустрію".
https://www.ashoka.org/video/4211 (відео англійською)
Іншими словами йде мова про постійний пошук нових способів розв"язання складних соціальних проблем, які комерційні підприємства зазвичай не зацікавлені вирішувати (то не є їх першочерговим завдання, навіть якщо вони практикують корпоративну соціальну відповідальність), а некомерційні/неприбуткові часто пробуть вирішувати неефективними способами (гранти не мають в собі внутрішнього стимулу до ефективності. на підтримку цього твердження є результати дослідження http://www.management.lviv.ua/img/upload/marketing.pdf)

  •   Пiдписатися на новi
Христина Павлик   4470 днів тому   #  

Можливість поєднання переваг комерційного та некомерціного бачення - це і є соціальне підприємництво.
Є приклади і в Україні, і за її межами. Щодо останнього, то можна звісно одразу критикувати, говорити про відмінність правового та інституційного середовища. Або ж можна подивитись на досвід інших країн, щоб не придумувати все заново. А маючи інформацію про їх досвід, створювати щось своє. Ось наприклад компанія Життя чудове (Life is good) продає одяг та аксесуари з таким написом-логотипом. Усі зароблені кошти перераховуються на різнопланову допомогу дітям продуманими та креативними способами (http://www.lifeisgood.com). Чому та як уе працює може бути темою окремої статті.

  •   Пiдписатися на новi
Христина Павлик   4470 днів тому   #  

Тому, я розумію та підтримую задум автора - соціальне підприємництво не є простою справою, потребує значних затрат та головне професіоналізму. Водночас, підтримую коментарі про не зовсім коректні формулювання, зокрема такі як "не створюйте підприємство з метою фінансування громадянської діяльності!"

З коментарів зрозуміло, що наступна стаття уже в редакції. Все ж при приготування наступних статей Вам може бути цікаво переглянуть ці слайли http://www.slideshare.net/socialfinance/social-enterprise-development-in-canada-with-ann-armstrong

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4469 днів тому   #  

Христино, дуже дякую за Ваші коментарі та корисні посилання, обов'язково ознайомлюсь та буду використовувати при підготовці наступних статей цього циклу.
Я не претендую на лаври теоретика соціального підприємництва, і ці статті ні в якому разі не можна використовувати як посібник чи путівник. Але я підприємець-практик, в цьому році, 11 квітня, відзначу 10-ту річницю офіційної реєстрації фізичної особи - підприємця, хоча працювати "сам на себе" почав трьома роками раніше. Також вважаю себе соціальним підприємцем, у визначенні яке буде дано в другій частині. І за кордоном був, дивився як там працює дана система, і плюси з мінусами бачив. Коротше, я нічого не нав'язую, просто пропоную свій погляд та закликаю до дискусії.

  •   Пiдписатися на новi
Василь Назарук   4469 днів тому   #  

Колеги, назвіть мені соціальне підприємство в Україні, яке є прибутковим, тобто, яке реально віддає свій прибуток на соціальні потреби. Я не кажу про ті підприємства, які сидять на грантах чи дотаціях і не кажу про підприємців, які, коли хочуть, тоді підтримують, коли не хочуть, не підтримують соціальну сферу.

  •   Пiдписатися на новi
Євгенія Кравченко   4469 днів тому   #  

У продовження теми "Новий погляд на соціальне підприємництво. Випуск 2: Підприємець як агент змін" https://gurt.org.ua/news/recent/13225/

  •   Пiдписатися на новi
Нишкур Тетяна   4413 днів тому   #  

wwwbaidarka.kherson.ua мы называем себя социально ответственным предпринимательством.Наша цель приносить пользу обществу- оздоровление населения Украины и возможность трудоустроить себя и всех членов семьи для обеспечения средствами существования ,выживания . Формируем изменение в сознании человека на активные формы отдыха вытесняющие алкоголькый кайф выходных,показываем возможность получать радость от физических нагрузок и радость движения мускул человеческих впротивовес атрофии мыщц физического тела.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.