bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Створи фільм – зміни суспільство!
20.06.2011

Суспільство, будучи субстанцією неоднорідною, не так часто дарує нам героїв. А лиш останні здатні швидко і безболісно змінити напрямок руху маси. Отож, якщо народилась мрія змінити на дещицю світ людей… Вишукуємо героїв і антигероїв, страхи й ідеали молоді - найбільш динамічної частини суспільного організму, - комбінуємо, форматуємо все це і подаємо у відповідний час у відповідному місці.

Обов’язково: засіб інформування, комунікації має бути близьким і зрозумілим всім і кожному. Ніхто не заперечуватиме, що одним із цих засобів є фільм. Особливо короткометражний, адже знудитись ніхто не встигне. Саме за допомогою короткометражних фільмів закликає змінити суспільство Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні. Слідуючи Цілям розвитку тисячоліття та Конвенції про політичні права жінок 1954 р., ПРООН в Україні за фінансової підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні, ініціювали проведення конкурсу короткометражних фільмів на гендерну тематику: «Ген рівності». Презентували конкурс 17 червня 2011 року в Києві в SkyArtCafe, паралельно ознаменувавши захід представленням експозиції єдиного у Східній Європі Гендерного музею.

Доцільність вирішення гендерного питання, а відтак і проведення даного конкурсу, можна означити словами Заступника директора ПРООН в Україні Елени Панової: «Гендерна рівність – це не розкіш. Це імператив для заможного та справедливого громадянського суспільства та прогресу. Кожен повинен мати шанс досягти успіху в житті, кожна жінка, кожен чоловік, кожна дівчинка чи хлопчик».

Скористатися цим шансом буває вкрай важко через перешкоди, породжені суспільними стереотипами та неосвіченістю. Чи не найсумнішу картину представляє наступна статистика: 50% населення страждає від домашнього насильства протягом життя і понад 90% його жертв – жінки.

 

 

Проте, гендерні проблеми не є суто «жіночими», як вважає більшість населення України. Так, основною проблемою чоловіків є їх надвисока смертність. І чи не першу роль тут відіграє уже закарбована у свідомості більшості населення асоціація чоловіка із пляшкою. Як слушно зауважила Координатор з питань інформування та зв’язків з громадськістю Представництва Європейського Союзу в Україні Бьянка Боймлер, «реальним показником того, як ми проживаємо наше життя, є кожен із його днів».

Допомогти привернути увагу молодих людей до проблем насильства в сім’ї, нерівних прав і можливостей жінок і чоловіків в різних аспектах суспільного і, зокрема, сімейного життя, може, в першу чергу, молодь, з її креативністю та енергією. Отже, якщо Вам від 18 до 35, Ви можете зняти на камеру, мобільний чи будь-який інший пристрій, що продукує відео, свій короткометражний фільм на тему гендерної рівності.

Роботи прийматимуться з 01 червня по 10 вересня 2011 року у таких номінаціях:

  • «5 хвилин про гендерну рівність»
  • «5 хвилин, щоб запобігти насильству в родині»

12-16 липня, в рамках конкурсу, проходитиме літній навчальний табір GenderCamp, де вивчатимуть основи гендерних питань, режисури, операторської роботи та монтування. Для того, щоб мати можливість потрапити до числа 100 учасників табору, необхідно заповнити он-лайн форму до 1 липня 2011 року.

Рішення про переможців конкурсу виноситиме журі, у складі якого експерти з гендерних питань та відомі діячі культури, мистецтва і спорту: режисер Віктор Придувалов, музикант Павло Гудімов, художниця Євгенія Гапчинська, співачка Джамала, директор MTV Україна Андрій Уренов, спортсмен Денис Силантьєв та інші.

Всі представлені фільми будуть знаходитись на сторінці конкурсу в YouTube https://www.youtube.com/GenderTube. Тобто глядачі теж зможуть вас підтримати, проголосувавши на сторінці https://www.facebook.com/UNDPUkraine.

30 вересня 2011 року в Києві пройде фестиваль короткометражних фільмів на гендерну тематику GenderFilmFest, на якому будуть представлені найкращі роботи конкурсу. Автори 100 відібраних роликів отримають запрошення відвідати фінальний захід, де відбудеться урочиста церемонія нагородження переможців за участю представників Програми розвитку ООН, Представництва Європейського Союзу в Україні та провідних українських кінорежисерів, акторів, продюсерів.

Детальніше про конкурс можна дізнатися undp.org.ua а також знайти в мережі Facebook 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.