bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Тернополі відбувся всеукраїнський форум громадянського суспільства
07.05.2024

У місті Тернополі 25 та 26 квітня проходив всеукраїнський форум громадянського суспільства «Незламність пришвидшує перемогу». Подію організувала команда ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад».

Серед спікерів форуму народні депутати України, представники органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, експерти міжнародних програм, громадські активісти, волонтери та медійники.

«Форум є невід’ємною частиною конкурсу «Золотий фліпчарт» та допомагає створити якісний майданчик для комунікації, обміну досвідом і мережування представників громадського сектору. На подію приїхали представники громадського сектору з різних куточків України, які прагнуть розвиватися та змінювати свої громади на краще. Сподіваємося, обговорення в рамках заходу та спілкування з учасниками додасть ще більше їм сил, мотивації та нових ідей для проєктів», – розповів заступник керівника ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» Сергій Волохатий.

Захід стартував з теми відновлення України у контексті співпраці влади різних рівні та громадського сектору. Наголошувалося, що ця синергія є ключовою та невід’ємною складового демократичного процесу відновлення та розвитку України.

На думку голови Ради бізнесу Тернопілля Руслана Савчишина, відновлення та розвиток України будуть більш результативними, якщо до цього процесу, крім місцевої влади та громадського сектору, буде долучатися бізнес. 

«Приємно обмінятись думками із колегами, передусім з тимчасово окупованих територій, які надалі продовжують активно працювати та піклуватись про відновлення та реінтеграцію населення на сході. Всі були єдині в думці: громадський сектор та влада повинні працювати в одному напрямку, підтримуючи один одну», – наголосила заступниця Мукачівського міського голови Юлія Тайпс.

В ході панельної дискусії координаторка мережі «Вікно Відновлення» Анастасія Руденко представила також всеукраїнську ініціативу, яка об’єднала медіа та громадський сектор. В рамках цієї мережі регіональні та всеукраїнські медіа, аналітичні центри об’єдналися для моніторингу і прозорого висвітлення всіх аспектів відбудови України.

Згодом спікери та учасники ділилися думками щодо зміни волонтерського руху в умовах повномасштабного вторгнення. Багато думок зводилося до того, що український досвід розвитку благодійних організацій та волонтерства є унікальним у світі. 

«В Україні вибудувалася мережа таких організацій, кожна з яких має свою нішу – від масштабних кампаній по закупівлі дронів чи іншого обладнання для військових, до локальних ініціатив, які стосуються виготовлення сіток чи приготування їжі», – зазначив директор Благодійного фонду Сергія Притули Андрій Шувалов.

Тема фінального блоку першого дня форуму «Громадський сектор в умовах війни: тренди та виклики». Без перебільшень громадський сектор під впливом війни значно трансформувався до нових викликів, показав свою гнучкість та зрілість. Нині реалізовується низка важливих для країни ініціатив, які без громадських організацій важко уявити.

«Багато громадських організацій змінилися за останні два роки. Багато з них діяли реактивно на пожежі і вже втомилися. Багато навчилися писати проєкти і тепер бігають за своїми бенефіціарами, щоб зробити їм добро і виконати те, що пообіцяли донорам. Але є й ті, які зупинилися, видихнули і перезавантажилися, щоб подивитися в майбутнє і зрозуміти яка зміна без них не відбудеться, які проєкти потрібні для цієї зміни і як треба самим зрости. Все це робиться, щоб мати силу долати непростий шлях до перемоги», – переконана голова правління ГО «Агенція розвитку громад «Інтонація ЗМІН» Вікторія Костюк.

Другий день заходу був присвячений двом основним блокам – молодіжній політик та синергії бізнесу і громадського сектору. 

В умовах повномасштабного вторгнення співпраця громадського сектору з бізнесом вийшла на перший план, особливо, коли йдеться про реалізацію соціальних ініціатив. Останнім часом все частіше можна почути про нові успішні проєкти, який бізнес реалізовує у партнерстві з громадськими організаціями. Саме про це йшлося під час виступів спікерів панельної дискусії. 

«Важливо віднайти синергію між бізнесом та громадським сектором — це і є формула успіху подальшої роботи зараз і після перемоги. Спільна праця дозволяє об’єднати ресурси, експертизу та вплив для швидкого реагування на потреби громади та суспільства в цілому», – ділиться програмна менеджерка ГО “ПРО ВІМЕН ЮА” Олена Жадановська

Символічно, що фінальна панельна дискусія Всеукраїнського форуму громадянського суспільства «Незламність пришвидшує перемогу» стосувалася молоді.  В умовах повномасштабного вторгнення молодіжна політика в Україні зазнала чималих трансформацій, а молодь на місцях стала рушієм волонтерського руху. 

 «Я отримала купу нових знань, нові знайомства та чудові емоції. Всі спікери були дуже цікавими та унікальними, актуальні теми та вільна розмова не змогли залишити мене байдужою. Безмежна подяка організаторам за таку неймовірну організованість та незабутні враження», – поділилася своїми враженнями від заходу голова Черкаського міського осередку ВГО «Сокіл» Вікторія Самойлюк

Спікери разом з учасниками розмірковували над тим, якою ж молодь є зараз та як впливає молодіжний активізм на суспільний рух та зміни в Україні.

Керівник громадської ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» Максим Черкашин зазначив, що в умовах війни на перший план виходить вміння співпрацювати та знаходити нові партнерства. Він переконаний, що громадський сектор у синергії з владою та бізнесом, є рушієм змін в останні кілька років,  а в контексті відновлення України ця формула стане запорукою розвитку та зміцнення нашої держави.

«Безліч емоцій, багато думок. В якомусь сенсі форум змінив свідомість. Адже Україна вже ніколи не буде такою, якою була до війни. Всі ми маємо консолідувати зусилля задля перемоги, розвитку та відновлення нашої країни», – резюмує свою участь у форумі представниця ГО «Інша Жінка» Ольга Лісконог.

Захід організовула команда ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» за підтримки National Endowment for Democracy.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.