bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Визначення потреб та проблем доступності допомоги і послуг для ВПО, які мешкають у місті Рівне
22.04.2024

Сильна громада: інтеграція ВПО у громаду міста Рівне”: Експертний центр з прав людини розпочинає реалізацію програми із вивчення та сприяння задоволенню потреб ВПО у м. Рівному.

За інформацією Рівненської обласної військової адміністрації із початку повномасштабного вторгнення Рівненщина прийняла 88 тис ВПО, з яких - 52 тис не планують повертатися до свого попереднього місця проживання. У Рівненському районі області та місті Рівне – 25 213 осіб.

Найбільше ВПО в місто Рівне приїжджали з Київщини, Донеччини та Харківщини. Попередній аналіз ситуації виявив такі проблемні питання щодо інтеграції ВПО у місцеву громаду:

1. Збільшення населення області призвело до збільшення навантаження на медичну, соціальну, освітню та ін. сфери міста Рівне; збільшення статистики безробіття та росту злочинності (у т.ч. – домашнє та гендерно орієнтоване насильство).

2.Перевантаження соціальної сфери призводить до проблем із доступом ВПО до допомоги і послуг, які забезпечують інтегрування ВПО в місцеві громади Рівненщини (працевлаштування, освітні/медичні послуги, соціальні виплати).

3. Така ситуація викликає незадоволення місцевих мешканців та конфлікти на релігійному, економічному, культурному підґрунті.

4. Місцеві органи влади, ОМСВ, комунальні установи/організації часто не вбачають необхідності підтримки та інтеграції ВПО в місцеві громади, оскільки не бачать позитиву для громад, часто стигматизуючи ВПО та спричиняючи ретравматизацію осіб, які вимушено виїхали з свого дому, втратили майно, роботу, можливо були жертвами СНПК.

Тож, протягом наступних чотирьох місяців експертна увага ЕЦПЛ буде спрямована на формування передумов (адвокаційна діяльність) для забезпечення захисту прав ВПО на отримання гарантованих державою допомоги і послуг у місті Рівне шляхом привернення уваги місцевої влади і громадськості до потреб ВПО та позитивного впливу ВПО на економіку і розвиток місцевої громади. Проєкт «Сильна громада: інтеграція ВПО у громаду міста Рівне» передбачає визначення потреб та проблем доступності допомоги і послуг для ВПО, які мешкають у місті Рівне; результати дослідження будуть обговорені на адвокаційних зустрічах за участю місцевої влади, представників ОМСВ, керівників комунальних установ/організацій, правоохоронних органів та лідерів громади для розробки дорожньої карти та міської цільової програми, покликаної вирішити проблеми доступу ВПО (чоловіків і жінок) до гарантованих державою допомоги/послуг, унеможливлення дискримінації ВПО, інтеграції ВПО віком 30+ в місцеву громаду, зменшення суспільного тиску в громаді міста, сприяння соціальному і економічному розвитку міста Рівне за участю ВПО. Що очікуємо у результаті: створення і лобіювання затвердження Рівненькою міськрадою цільової програми інтеграції ВПО у громаду міста Рівне.

Цей проєкт став можливим в межах програми “Єднання заради дії“, що втілюється IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст публікації є виключно відповідальністю ЕЦПЛ та необов’язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.