bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Менторська програма в рамках проєкту «Незламна молодь: молодіжні ради»
19.04.2024

Ось уже добігає рік роботи унікальної програми «Незламна молодь: молодіжні ради», яку розробила та втілює Українська асоціація молодіжних рад, що діє в межах проєкту «Мріємо та діємо». Це спеціальна програма навчання молоді, локальні та міжрегіональні діалоги молодіжних рад та влади.

УАМР спільно з менторами попрацювали з молодіжними радами в 10 громадах 5 областей, які стали учасниками програми: Молодіжна рада Переяславської міської ради, Молодіжна рада при Білоцерківській міській раді, Молодіжна рада «Майбутнє Славутича» (Київська область), Молодіжна рада Долини, Молодіжна міська рада Коломиї (Івано-Франківська область), Молодіжна рада Височанської селищної ради, Молодіжна рада при Слобожанській селищній раді (Харківська область), Молодіжна рада Рівного, Молодіжна рада Здолбунівської громади (Рівненська область), Молодіжна рада Подільська (Одеська область).

Менторство та навчання

Один з важливих векторів програми — саме навчання та підвищення компетентностей молоді. Ми максимально працювали над тим, щоб дати молоді необхідні інструменти та знання для того, щоб молоді люди могли реалізувати свій потенціал, в тому числі у процесах прийняття рішень та створенні плану розвитку та повоєнного відновлення України.

Тому упродовж року з кожною МР працювали наші ментори, які проводили регулярні зустрічі, консультації, стали провідниками-наставниками для своїх підопічних. Загалом було проведено понад 100 зустрічей у десяти громадах. Серед менторів були: Анна Сахно - голова молодіжної ради Переяславської громади, Світлана Івасишин - Голова молодіжної ради при Івано-Франківській ОВА, Микола Благовєстов - Голова ГО «Асоціація молодіжних лідерів України», Ілля Соболєв -  Голова комісії комунікації та роботи зі ЗМІ ГО «Молодіжна рада Одеської області».

У цих зустрічах також брали участь представники органів місцевого самоврядування, голови громад, представники відділів культури, туризму, молоді та спорту, представники ОВА, Міністерства молоді та спорту України.

Воркшопи та тематичні зустрічі

Ми також проводили воркшопи та тематичні зустрічі для молоді, на яких Майже 230 учасників із 10 молодіжних рад 5 областей освоїли базові інструменти участі молоді. Під час зустрічей зі спікерами та тренерами обговорили створення та порядок роботи молодіжних рад, їх якісне партнерство та взаємодію з органами влади, місцевого самоврядування та в громаді. Також розглянули національну стратегію безбар’єрності, її місце в молодіжній політиці, національне законодавство у сфері молодіжної політики та комунікацію, окреслили потреби та права молоді.

До речі, за результатами воркшопів МР програми подали своє бачення щодо типового положення про молодіжну раду місцевого рівня й УАМР вже ініціювала напрацювання змін до типового положення.

Також учасники програми отримали основні інструменти участі молоді, такі як петиції, громадські слухання, ради, ініціативи громадян, помічника депутата, радника тощо. Крім того, вдосконалили навички адвокації - навчилися створювати адвокаційний план щодо збільшення фінансування на компонент програми, що стосується молодіжного підприємництва, та впливати на формування бюджету громади.

Під час воркшопів учасники Програми також вчилися будувати якісні комунікації та створювати повідомлення про роботу молодіжної ради для різних цільових аудиторій, враховуючи правила безбар’єрності.

Робота з внутрішньо переміщеною молоддю 

Вже зараз зрозуміло, що надалі Україна буде стикатися з новими викликами щодо внутрішньо переміщених осіб і вже зараз потрібно мати чіткий план роботи з такими категоріями населення, адже війна, на жаль, продовжується. Через війну багато молодих людей змушені були переїхати в інші міста та села, докорінно змінити своє життя. Тому невід’ємною частиною воркшопів та тренінгів було саме посилення співпраці з молоддю з поміж ВПО та побудова взаємодії в приймаючих громадах. 

Під час таких заходів учасники досліджували потреби молоді з поміж переміщених осіб, інструменти роботи й інтеграції в громади та взаємодію молодіжної ради та молоді з числа ВПО. Також тренери ділилися знаннями щодо адвокації інтересів ВПО перед владою, а представники молодіжних рад - своїми кейсами роботи з переміщеними особами: з якими викликами довелося зіткнутися, як їх подолати та залучати представників молоді до життя в громаді та інтегрувати їх у суспільство.

Під час воркшопів разом з членами молодіжних рад створили дорожню карту «Взаємодії молодіжної ради та молоді з числа ВПО». Це покрокова інструкція щодо створення відділів при молодіжних радах - учасницях програми. В ній врахували також рекомендації з інклюзії та безбар’єрності. 

Наразі відділи ВПО при молодіжних радах вже працюють у 4 громадах: 

  • Височанська громада;

  • Коломийська громада;

  • Долинська громада;

  • Білоцерківська громада.

МР роблять усе можливе для залучення та комфортної інтеграції молоді з поміж ВПО у громади. Робота цих відділів спрямована на соціальну адаптацію та інтеграцію молоді з поміж ВПО у життя громади, представництво молоді та захист її інтересів, активну участь у процесах життєдіяльності та реалізацію можливостей у нових реаліях.

Відділи ВПО при МР опрацьовують потреби молоді з поміж ВПО, коригують свою роботу, відповідно до результатів опитувань. А також надають психологічну підтримку — проводять зустрічі із психологами.

Молодіжна рада та громада

МР співпрацюють зі шкільними та студентськими самоврядуваннями, місцевими органами влади, разом з якими ініціюють та реалізують програми. Співпраця включає обмін досвідом, ідеями та ресурсами з метою забезпечення участі усіх представників молоді. Також створюють методички, проводять різноманітні форуми, тренінги з інформаційної підтримки, працюють з місцевою програмою, відвідують депутатські сесії, моніторять роботу влади, а також надають гуманітарну допомогу. 

Під час роботи з молоддю в межах цієї програми ми побачили величезний потенціал і бажання молоді мати свій голос і бути почутими. Навіть в умовах війни, молодь активно долучається до процесів державотворення, прагне до нових знань та готова докладати максимум зусиль до розбудови вільної та успішної країни. Ми ділимось досвідом, пропонуємо інструменти впливу, допомагаємо розвивати навички лідерства та комунікації, співпраці з різними людьми та організаціями. Ми даємо інструменти для побудови якісної комунікації та партнерства молоді та влади. Адже таке партнерство є запорукою успіху в реалізації молодіжних проєктів від рівня громад до національного.

Молодіжна рада і відновлення громад 

Одним із результатів таких заходів є залучення молодіжних рад до відновлення громад та країни, через аналіз рішень прийнятих міською радою у сфері відновлення, обговоренні даних тем під час менторських зустрічей та реагування активностями молодіжних рад на результати повномасштабного вторгнення. Під час вебінарів та тренінгів учасники висловлювали своє бачення та ідеї щодо планів відновлення громад з урахуванням потреб молоді. Також представники молодіжних рад беруть участь у форумах з відновлення України. 

Нагадаємо, метою Програми є зміцнення інституційної спроможності молодіжних рад по всій Україні, підвищення рівня співпраці з місцевою владою та обізнаності молоді та громадян про привабливість участі в молодіжних радах, залучення молоді до процесів прийняття рішень та плану відновлення України.  

Програма «Незламна молодь: молодіжні ради» розроблена Українською асоціацією молодіжних рад та втілюється в межах програми «Мріємо та діємо», яка впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві з Міжнародним республіканським інститутом (IRI).

Контакти

  • Козицька Аліна

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.