bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024
18.04.2024

14 квітня відбувся ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 у Хмельницькому . У ярмарку взяли участь 9 учнівських мінікомпаній з трьох закладів професійної та професійно-технічної освіти Вінниччини, які є учасниками програми «Бізнес-навички для зростання економіки» на базі навчальної програми «Компанія» від Junior Achievement Ukraine (JA Ukraine). Цей проєкт впроваджується в межах програми «Професійна освіта в Україні/Skills4Recovery», що реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Федерального Уряду Німеччини.

Ярмарок молодіжного підприємництва є одним з важливих складових курсу «Компанія». Навчальний ефект від таких ярмарків полягає у можливості для учнів на практиці застосувати навички: презентувати продукцію, робити продажі, практикувати ділове спілкування та перемовини. А міжрегіональний склад учасників дає можливість обмінятися ідеями та досвідом з однолітками з інших областей.

Ярослав Подолян, учень Вінницького міжрегіонального вищого професійного училища розповів про участь у навчальному курсі: «Наша команда дуже задоволена участю в програмі «Компанія». Завдяки підготовці до ярмарку ми отримали багато цінного досвіду з маркетингу та продажів. А спілкування з потенційними клієнтами на ярмарку дало нам розуміння їхніх потреб та побажань, що допоможе нам в подальшому у розвитку нашої продукції. Дуже рекомендуємо програму «Компанія» для нових підприємств, які хочуть зайняти своє місце на ринку».

Викладачка Вінницького ВПУ сфери послуг Наталя Рибак ділиться своїми враженнями від участі в програмі «Компанія» від JA Ukraine: «Я спочатку скептично поставилась до програми. Але зацікавив сам курс, підхід до навчання, викладачі, наставники, атмосфера. Спочатку народилася одна мінікомпанія, потім ще дві. Все робилося після уроків, на перервах. Далі були перші продажі, з’явилися зароблені компаніями кошти. Потім проходили зустрічі з менторами, схвальні відгуки яких подарували більше впевненості в діях. Я дуже раділа успіхам учнів. Дякую організації Junior Achievement, програмі Skills4Recovery, GIZ, менеджерам, прогресивним викладачам та бізнес-менторам за створення простору для розвитку і навчання не лише молоді, а і педагогів, які готові передавати ці знання. Успішні педагоги зможуть підготувати успішну молодь, від якої залежить майбутнє України».

Мінікомпанії “Сяйво” і “Наш формат”, ЦПТО 1 Вінниці

На ярмарку Junior EXPO-2024 учні відчули себе справжніми підприємцями: вони презентували свої мінікомпанії та власну продукцію. Молоді підприємці представили товари та послуги різних категорій:

  • кондитерські вироби: цукерки (мінікомпанія «Цукерки для дорослих»), шоколад із сухофруктами («Sweets & Мiracles») та шоколадні бомбочки («Explosive chocolate»);
  • форми для випікання («Наш формат»);
  • трав’яні напої («Mavka»);
  • екосвічки («Воскоцвіт»); 
  • ювелірні прикраси («Сяйво»);
  • поліграфічна продукція («ББУ (БІЗНЕС БРИГАДА УСПІХУ)»);
  • послуги із нанесення принтів на текстиль та машинної вишивки («PrintProdigi»).
Мінікомпанія "Mavka", Вінницьке сфери послуг

Мінікомпанія “Mavka”, Вінницьке сфери послуг

Також учасники ярмарку провели для відвідувачів кілька авторських майстер-класів.

Наступним етапом проєкту стане регіональний відбір кращих мінікомпаній Вінницької області.  У травні фіналісти наступного етапу змагатимуться на всеукраїнському конкурсі «JA компанія року 2024» за перше місце і право представляти Україну на європейському фестивалі підприємництва Gen-E в Італії.

Нагадаємо, перший у 2024 році ярмарок Junior EXPO відбувся в Івано-Франківську 31 березня. Інші подібні заходи незабаром пройдуть у Чернівцях, Києві, Львові.

Про Програму «Компанія»

Протягом кількох місяців цього поточного навчального року учні ДНЗ «”Центр професійно-технічної освіти 1 м. Вінниця»”, Вінницького вищого професійного училища сфери послуг та Державного професійно-технічного навчального закладу «”Вінницьке міжрегіональне вище професійне училище»” та їхні наставники опановували навички підприємництва на практиці. А саме – сформували бізнес-ідеї, заснували навчальні міні-компанії, навчились писати бізнес-плани, здобули знання з фінансового, маркетингового управління підприємством, розробили прототипи та випустили власну готову продукцію. Учасникам програми допомагали бізнес-ментори – досвідчені успішні підприємці.

Довідка

Проєкт «Бізнес-навички для зростання економіки: навчальні курси для студентів, викладачів професійної освіти та підприємців-початківців» спрямований на розвиток підприємницьких навичок серед студентів закладів професійної освіти та заснування власної справи дорослими, з особливою увагою на жіночому підприємництві. Він реалізується в межах програми «Професійна освіта в Україні/Skills4Recovery», та включає в себе навчальні курси для студентів, викладачів професійної освіти та підприємців-початківців.

Програма «Професійна освіта в Україні / Skills4Recovery» фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) і реалізується в Україні Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Партнери програми в Україні – Міністерство освіти і науки України та Міністерство економіки України.

Junior Achievement Ukraine – це неприбуткова громадська організація, провайдер навчальних програм із підприємництва та фінансової грамотності для молоді. Її місія – підготовка молоді до ринку праці, кар’єрного і особистого розвитку.

Програми від Junior Achievement успішно працюють з 1919 року. Понад 15 мільйонів студентів у всьому світі навчаються за програмами JA у понад 100 країнах світу, і з 2021 року програми JA доступні в Україні. Навчальні програми курсів із підприємництва «Компанія» та «Фінансова грамотність» отримали гриф Міністерства освіти і науки України.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.