bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Механізми покращення доступності до правової допомоги соціально вразливих верств населення Київщини
15.04.2024

Одним із найболючіших наслідків російської агресії для населення є руйнування або пошкодження житла. І хоча існують державні механізми та правова база, зокрема Закон України «Про відновлення прав громадян, які постраждали внаслідок воєнних дій та політичних репресій», часто через низьку правову культуру, бюрократичні перепони та перевантаженість державних органів, процес отримання компенсацій виявляється дуже складним та тривалим для пересічних громадян. Саме тому постраждалим особам важливо мати доступ до належної юридичної підтримки для успішного розв’язання проблем, які пов’язані з отриманням компенсацій. Більшість людей, які належать до соціальновразливої категорії – маломобільні, пенсіонери, особи з інвалідністю, малозабезпечені – не мають ані ресурсів, ані можливостей отримати якісну юридичну та правову допомогу.

Наприкінці 2023 року в Бучанському районі Київщини Луганська обласна громадська правозахисна жіноча організація «Чайка» (ЛОО «Чайка») започаткувала роботу Громадського центру сприяння доступу до правосуддя. Проєкт реалізується за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Справедливість для всіх». Робота центру поширюється на 113 населених пунктів п’яти територіальних громад Бучанського району: Бородянську, Бучанську, Гостомельську, Дмитрівську та Макарівську, де було зафіксовано найбільше руйнувань житла та численні постраждалі особи. Основною метою ініціативи є надання необхідної безоплатної юридичної та правової допомоги людям, які постраждали внаслідок російської військової агресії, через знищення або пошкодження нерухомого майна та інші наслідки.

Важливим аспектом є забезпечення доступності цієї допомоги для осіб з малою мобільністю, інвалідів, літніх людей та інших представників соціально вразливих груп.

Відповідно до своїх функцій Громадський центр сприяння доступу до правосуддя має таку структуру:

а) мобільна громадська приймальня на виїздах (МГП);

б) опорний стаціонарний консультаційний пункт (ОСКП) для прийому клієнтів на місці, а також для організації роботи всього комплексу надання юридичної допомоги;

в) телефон «гарячої лінії» (ГЛ).

Протягом дев’яти місяців роботи колективу проєкту «Громадський центр сприяння доступу до правосуддя» було здійснено 24 виїзди до 20 населених пунктів Бучанського району, близько 1000 мешканців отримали правову допомогу у різних формах безплатно, за результатами надання допомоги було розпочато три кримінальні провадження. У процесі надання допомоги для розв’язання проблем постраждалих юристи центру активно взаємодіяли з різними державними установами, закладами, підприємствами, громадськими організаціями, соціальними службами.

Постраждалих, які звертались до фахівців центру для отримання юридичної допомоги, можна розділити на дві основні категорії:

а) мешканці пошкодженого та знищеного житла зі складними юридично випадками та з прогнозовано тривалим розв’язанням проблем;

б) люди передпенсійного і пенсійного віку, особи з інвалідністю, самітні люди, також ті, що втратили роботу, з низьким доходом, інші соціально вразливі групи, які живуть у сільській місцевості чи приватному секторі.

За період роботи фахівцями центру виявлено кілька проблем, щодо яких була надана допомога:

  1. Неузгодженість інформації, викладеної в акті обстеження, з реальним станом об’єкта на момент фіксації, що призводить до заниження вартості пошкодженого чи зруйнованого майна. Це ускладнює повне відновлення пошкоджених будівель для вразливих груп населення.
  2. Недостатність технічних можливостей для фіксації повністю зруйнованого житла на тимчасово окупованих територіях.
  3. Недостатньо вирішене питання щодо вимоги про подання заяви на компенсацію одночасно всіма співвласниками приміщення.
  4. Ймовірні корупційні ризики через залучення фірм з невизначеною репутацією для складання актів обстеження пошкодженого чи зруйнованого майна.
  5. Недостатня участь постраждалих осіб або представників громадськості у роботі комісій з розгляду компенсацій.
  6. Обмежені можливості вразливих груп населення у отриманні послуг, пов’язаних з доступом до Інтернету.
  7. Неврахування незадовільного стану старих комунікацій під час відбудови нового житла.

Покращення доступності соціально вразливих верств населення нещодавно звільнених територій до правової допомоги є надзвичайно важливим завданням. Щоб досягти цієї мети, колектив проєкту «Громадський центр сприяння доступу до правосуддя» пропонує наступні механізми:

  1. Напрацювання рекомендацій організаціями громадянського суспільства з подальшим ініціюванням розробки законопроекту щодо регуляції дієвої правової освіти в Україні.
  2. Посилення правової спроможності територіальних громад.
  3. Впровадження сервісів онлайн-комунікацій, таких як телефонний зв’язок, вебсайти та сторінки в соцмережах.
  4. Висвітлення правової інформації в місцевих ЗМІ та розповсюдження інформаційних матеріалів на правову тематику, таких як буклети, проспекти та бюлетені. Інформаційна кампанія про права та можливості отримання компенсацій має охоплювати не лише постраждалих, але й різні групи населення, включаючи волонтерів, медичних працівників та громадських активістів. Чим більше людей будуть інформовані та знатимуть свої права, тим ефективніше буде процес відновлення та підтримки.
  5. Оприлюднення графіків роботи державних установ та їх приймальних днів у місцях масового скупчення людей.
  6. Удосконалення графіків роботи громадського транспорту для забезпечення перевезення громадян до адміністративних установ у приймальні дні.
  7. Впровадження соціального таксі для осіб цільових груп, або організація безкоштовного автобусного руху до адміністративних установ.
  8. Проведення досліджень рівня задоволеності громадян, які скористалися правовими послугами.
  9. Інформування населення про нові мобільні застосунки «Безоплатна правова допомога», «Твоє право» та інші.
  10. Мотивація та стимулювання громадян до вирішення правових проблем у правовий спосіб.
  11. Активізація роботи державних установ та організацій з правової освіти населення залученням громадських інституцій.

Окрім того, важливо забезпечити прозорість та справедливість  розподілу компенсацій, щоб уникнути будь-яких форм корупції чи випадків недобросовісного використання коштів. Це важливо для забезпечення довіри громадськості та ефективного використання ресурсів для допомоги постраждалим. Механізми контролю та моніторингу реалізації програм можуть забезпечити ефективне використання фінансових ресурсів та дотримання прав постраждалих.

Забезпечення підтримки та компенсацій за пошкоджене чи зруйноване житло внаслідок війни в Україні є не лише питанням гуманітарної допомоги, але й важливим елементом відновлення та підтримки соціальної стабільності у країні. Широкомасштабні програми компенсацій можуть сприяти відновленню житлового фонду, підтримці громад та сприяти загальному процесу відновлення після воєнного конфлікту.

Звернутись за послугами Громадського центру сприяння доступу до правосуддя громадяни можуть за адресою: смт Бородянка, вул. Семашка, 1-а або за телефонами гарячої лінії + 380 95 651 61 83, +38 098 079 40 23.

Графік прийому громадян: з 10:00 до 17:00 з понеділка по п’ятницю та з 10:00 до 15:00 у суботу.

Контакт для ЗМІ: +38 098 456 69 79, Леся.

Ця публікація здійснена за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Справедливість для всіх». Погляди авторів, викладені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.

 

Довідка:

ЛОО «Чайка» є добровільним об’єднанням жінок на захист своїх жіночих прав і успішно діє з 2000 року. Мета – об’єднання зусиль жіноцтва для захисту своїх жіночих, соціальних, економічних, духовних, культурних та інших прав та інтересів жінок, а також їх родин. З 2000 року успішно проведено потужні кампанії захисту прав працюючих жінок, споживачів комунальних послуг, протидії корупції, підвищення активності жінок у громадах, відповідно до мети реалізовано 30 проєктів.

Після вимушеного переміщення у 2014р. з Луганська до Києва «Чайка» зосередила зусилля на питаннях сприяння інтеграції ВПО у приймаючих громадах, передусім на питаннях житла для ВПО. Розробки ЛОО «Чайка» враховані Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України в обох документах по стратегії інтеграції ВПО в Україні (2017, 2021рр.). У 2022 р. ЛОО «Чайка» успішно реалізувала проєкт «Інформаційно-документальна допомога пенсіонеркам Бородянської ОТГ по відновленню їх зруйнованого та пошкодженого житла».

Контакти

  • Контакт для ЗМІ: +38 098 456 69 79
  •  Леся.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.