bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Меморіальний простір Херсона: звіт за результатами опитування
11.12.2023

Фонд громади міста Херсон “Захист” регулярно проводить опитування херсонців на різну тематику. 

В жовтня-листопаді  2023 року запитали жителів Херсона: як тих, що зараз знаходяться у місті, так і тих, хто виїхав з Херсона після 24.02.2022 і перебуває на даний час в інших областях України або за кордоном про ставлення до меморіального простору міста.

Ключові результати дослідження:

    • В Херсоні в умовах війни відбулося суттєве переосмислення міських меморіалів, що відображається у ретроспективній та поточній оцінці значення меморіалів для мешканців міста. Підвищилося значення пам’ятнику (пам’ятників) АТО та Небесній сотні, який зараз сприймається як найбільш важливий меморіал у місті – 58% опитаних вважають його таким. Знизився рейтинг пам’ятників пов’язаних з імперським періодом: пам’ятників Потьомкіну і Першим корабелам (Фрегат). Значення пам’ятників Тарасу Шевченку, жертвам Голодомору, ліквідаторам аварії на ЧАЕС та учасникам радянсько-афганської війни практично не змінилося.

Знімок екрана 2023-12-11 о 11.49.33

  • Створення меморіалу (70%), встановлення пам’ятних таблиць (56%), створення «Книги пам’яті» (52%), називання вулиць іменами героїв (48%) стали найбільш бажаними формами увічнення загиблих під час російсько-українській війні героїв. 93% опитаних вважають, що в Херсоні має бути створений меморіал, присвячений російсько-українській війні. З них 9% вважають, що це треба робити вже зараз, а 84% вважають, що треба дочекатися перемоги.
  • Бузковий гай (40%), парк Слави (32%) та площа Свободи (31%) – це три найбільш підходящі локації, де може бути споруджено меморіал російсько-українській війни. Стосовно сусідства з іншими пам’ятниками думки херсонців розділися: 47% вважає, що цей меморіал має бути окремим, а 46% – що це не принципово. Для тих, хто вважає, що комплексний варіант меморіалу можливий, найбільш природнім (78%) є варіант поєднання пам’яті про АТО (перший етап російсько-української війни) та період повномасштабної агресії. Ще 35% прихильників поєднання не бачать протирічь із пам’ятниками Другій світовій війні, а 57% підтримує ідею створення єдиного меморіалу у Парку Слави, який би поєднував пам’ять про борців за Україну у Визвольних змаганнях 1917-1922 рр., Другій світовій війні 1939-1945 рр. та в поточній війні.

Знімок екрана 2023-12-11 о 12.14.13

Ознайомитись з повним звітом можна за посиланням.

Дослідження проведено БО «Фонд громади міста Херсон «Захист» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

Зміст продукту є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний, копіювання або використання будь-яким іншим способом з обов’язковим посиланням на джерело.

Контакти

  • https://zahyst.ks.ua/2023/12/11/memorialnyj-prostir-hersona-zvit-za-rezultatamy-opytuvannya/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.