bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чи можуть внутрішньо переміщеним особам відмовити у пенсійних виплатах?
28.06.2023

Права внутрішньо переміщених осіб (ВПО) дуже часто порушують, і значна частина цих порушень стосується пенсійних виплат. «У мене щомісяця є декілька справ, які стосуються припинення пенсійних виплат або відмов у нарахуванні пенсії. Вони цікаві, але й складні. Однак, якщо в них розібратися, можна допомогти  багатьом людям», — розповідає практикуюча юристка, тренерка Ольга Семенюк. 

На фото: практикуюча юристка, тренерка Ольга Семенюк. Фото з архіву Ольги Семенюк

 

Адвокатка поділилася своїм досвідом  із учасниками та учасницями проєкту «Розвиток спроможності місцевих ОГС — надавачів правової допомоги в Україні», який впроваджує Мережа правового розвитку за підтримки Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні та Уряду Канади. Ця інформація може бути корисна і самим внутрішньо переміщеним особам, щоб розуміти алгоритм дій.

Поновлення або нарахування пенсії

Покинувши тимчасово окуповану територію, переселенці можуть звернутися за нарахуванням пенсії або її поновленням до Пенсійного фонду в тому місті, де вони зареєстровані як внутрішньо переміщені особи.

Для цього потрібно підготувати такий пакет документів:

  • заяву про призначення або поновлення пенсії;
  • довідку про взяття на облік ВПО;
  • документ про присвоєння реєстраційного номеру облікової картки платника податків (ідентифікаційний код) або свідоцтва про загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
  • трудову книжку або інші документи, що підтверджують наявний трудовий стаж; 
  • індивідуальні відомості про застраховану особу за період роботи чи довідку про заробітну плату і, за необхідності, документи, що засвідчують особливий статус особи.

«Іноді Пенсійний фонд відмовляється враховувати довідку про заробітну плату, оскільки її не можна перевірити. Це здебільшого випадки, коли переселенець працював на підприємстві, в установі чи організації до окупації, і на момент оформлення пенсійних виплат вони не ліквідовані й далі продовжують функціонувати вже на території, непідконтрольній Уряду України. У таких випадках я посилаюся на «Намібійські винятки», згідно з якими документи, видані окупаційною владою, мають визнаватися, якщо їх невизнання несе за собою серйозне порушення або обмеження прав громадян та за рішенням Європейського суду з прав людини — «вирішити інакше означало б позбавлення навіть мінімального рівня прав, які належать громадянам». 

Фактично право на пенсію — це право, яке гарантує держава, і якщо ми не враховуватимемо довідки про заробітну плату, які видаються на тимчасово окупованій території, то переміщені пенсіонери, будуть знаходитися в більш нерівних умовах, аніж ті, які проживають на території, підконтрольній Уряду України. За логікою цього рішення визнання актів окупаційної влади в обмеженому контексті захисту прав жителів ніяк не легітимізує таку владу. На превеликий жаль, всі ці справи можна вирішити лише в судовому порядку», — ділиться Ольга Семенюк.

Чи обов’язково потрібна довідка ВПО для оформлення пенсійних виплат?

Якщо внутрішньо переміщена особа відмовляється від довідки про взяття на облік, такі відомості беруться з єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб. Раніше відсутність довідки означала автоматичне припинення виплати пенсії. Зараз же такі випадки стали менш поширеними, але все ж трапляються. 

«Варто пам’ятати, що довідка ВПО є правом, а не обов’язком. Іноді в мене бувають справи, коли на підставі відсутності такої довідки Пенсійний фонд відмовляє у виплаті пенсії. Рекомендує для відновлення чи оформлення пенсійних виплат цій особі отримати довідку про взяття на облік в органів соціального захисту та потім із нею звернутися до Пенсійного фонду. Однак у статті 49 Закону України «Про загальнообов’язкове пенсійне забезпечення» та в інших законах не передбачено, що відсутність довідки ВПО є підставою для відмови у пенсії.

Коли Пенсійний фонд розглядає це питання, вони посилаються на підзаконні нормативні акти, які суперечать закону. Тож якщо пенсіонеру відмовили у виплаті пенсії через те, що він не може надати певні документи, наприклад, довідки про взяття на облік ВПО, або ж із інших причин, які не зазначені у статті 49, — все це можна і потрібно оскаржувати в суді», — зазначає Ольга Семенюк.

Законодавча база:

Для довідки

Проєкт «Розвиток спроможності місцевих ОГС — надавачів правової допомоги в Україні» впроваджується Мережею правового розвитку за сприяння Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні та за фінансової підтримки Уряду Канади, наданої в  у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру. 

Програму ООН із відновлення та розбудови миру (UN RPP) реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН із питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять  міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Канади, Данії, Німеччини, Японії, Нідерландів, Польщі, Швеції і Швейцарії.

Авторка: Галина Колесник, комунікаційна менеджерка Мережі правового розвитку 

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.