bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Милівській громаді фіналізують Стратегію розвитку
17.12.2021

 

 

Влітку розпочалась сумісна робота Милівської ТГ з Причорноморським центром політичних та соціальних досліджень над Стратегією розвитку громади. 9 грудня експерти центру презентували спільні напрацювання – на робочій зустрічі розглянули основні стратегічні напрями та шляхи їх впровадження. Документ має на меті згуртувати громаду, сформувати спільне бачення майбутнього та подолати конфліктогенні наслідки децентралізації.


Стратегічні напрями – куди рухатиметься громада?

Піврічна співпраця з громадою дає свої перші результати. Фокус-групові, соціологічні дослідження та часи експертної роботи дозволили сформувати комплексне бачення того, що необхідно громаді для розвитку. Основними для громади є фундаментальні напрями економічного, соціального та екологічного розвитку. «Родзинкою» Стратегії є відокремлення блоку розвитку та підтримки громадського суспільства у окремий напрям«Ефективна влада та відкрите суспільство».

Сталість економічного розвитку – що пропонують експерти?

Попередньо, напрям міститимете чотири стратегічні цілі: 1.) створити нові та зберегти існуючі робочі місця; 2.) відновити та реконструювати дорожню інфраструктуру; 3.) залучити інвесторів на стратегічні об’єкти; 4.) надавати якісні комунальні послуги. Вирішувати питання робочих місць планується шляхом створення бізнесово-інвестиційних рад, заохочувальної фіскальної політики та диверсифікації видів економічної діяльності.

Основним в питанні дорожньої інфраструктури є створення місцевого механізму контролю якості дорожніх робіт та налагодження ремонту / реконструкції доріг, що поєднують села громади. Інвесторів залучатимуть на будівництво гідроакумулюючої електростанції, будівництві сонячних електростанцій та розвиток туристичної галузі.

Лейтмотивом надання якісних комунальних послуг стали питання води та лісових насаджень. Оперативними цілями майбутньої Стратегії передбачається реконструкція постачання питної води, відновлення зрошення полів, заліснення енергетичними породами деревини. Також планується реорганізація мережі комунальних закладів, з метою оптимізації витрат на їх утримання (та розширення переліку послуг що вони надають). Окремо підлягає впровадженню культура сортування твердих побутових відходів, компостування та централізований збір сміття.

Як владі стати більш ефективною, а суспільству – відкритим?

Напрям розвитку та підтримки громадського суспільства міститиме дві стратегічні цілі: 1.) підвищення рівня відповідальності місцевого самоврядування та його взаємодії з громадою; 2.) розвиток громадянського суспільства. Місцеве самоврядування залучатимуть шляхом впровадження оперативних цілей з підвищення ефективності, налагодженню якісної взаємодії з громадою та залученням громадян до прийняття рішень. Також планується низка заходів з інтеграції громади в місцеві, регіональні, національні, міжнародні партнерства та партнерства з іншими громадами.

Розвивати громадянське суспільство будуть через стимулювання громадянського суспільства та побудови якісної комунікації в громаді; формування місцевого патріотизму на рівні громад.

Шляхи розвитку соціально сфери

Стратегічний напрям з соціального розвитку громади охоплює шість стратегічних цілей: 1.) якісна освіта; 2.) ефективна охорона здоров’я; 3.)  соціальний захист; 4.) розвиток культури; 5.) безпечне середовище; 6.) розвиток та підтримка спорту.

Ситуація з освітньою галуззю громади потребує більшого розуміння та контролю – оперативні цілі передбачають на меті глибокий аналіз ситуації в освіті громади, та вичерпний перелік з оптимізації та модернізації. 

Медицина в громаді потребує постійної підтримки, що й відображено в відповідних оперативних цілях – придбання медичного обладнання, врахування нових епідеміологічних викликів, паліативна медицина та підтримка станції швидкої допомоги.

У сфері соціального закладу планується створення кризового центру з надання соціальної допомоги вразливим верстам населення, а також надання первинної правової допомоги. Безпечне середовище передбачає підтримку поліцейської станції та реалізації комплексної програми з заходів убезпечення громади.

Для підтримки спорту заплановано стимулювання видів спорту за напрямами – олімпійські, та не олімпійські, - а також створення й утримання спортивних майданчиків. Напрям культури потребує двох акцентів: сучасне та минуле. Сучасним є трансформація будинків культури та бібліотек у інформаційні хаби / громадські простори. Минулим є підтримка культурної спадщини громади.

А екологічні питання?

Основним завданням напряму є формування екологічної культури в громаді. Підтримати напрям планується трьома стратегічними цілями: 1.) покращення управлінням відходів; 2.) створення можливостей для екологічного туризму; 3.) відновлення лісосмуг.

Питання сміття вирішуватимуть через вдосконалення системи сортування, збирання та утилізації твердих побутових відходів, а також налагодженню контролю за екологічним становищем (контролю якості повітря, запобіганню сміттєспалювання, утворенню стихійних звалищ).

Екологічний туризм стосується не лише покращення рекреаційних зон громади та розвитку нових напрямків туризму (зелений, історичний тощо), а також це розвиток екологічної культури як у дорослих, так і дітей.

Зворотній зв’язок та пріоритети

Зі слів Милівського сільського голови, Яхнієнко Олега Володимировича, напрями та цілі Стратегії вже є вичерпними, та містять саме ті необхідні речі, які громада впроваджуватиме протягом п’яти наступних років. Після жвавих обговорень на заходах стратегіювання можна стверджувати не тільки про фізичну готовність документа, а й про його корисність та актуальність. На Стратегію чекає кілька етапів та остаточна фіналізація, до якої належить повторна актуалізація оперативних цілей документу – громаді потрібно буде ще раз визначитися з пріоритетами виконання задекларованих завдань.  

Матеріал публікується в межах проекту “Активна участь громадян в процесах реформ – шлях до розв’язання конфліктів”, який реалізується за підтримки Міжнародного Фонду ”Відродження”. 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.