bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Головне – чітко розуміти зміст Угоди про асоціацію
19.07.2018

Для того, щоб Україна якнайшвидше стала повноправним учасником ЄС, зайняла належні позиції на європейських ринках харчової і аграрної продукції, українському суспільству потрібно зорганізуватися на самих глибоких рівнях.

Органи державної влади мають напружені завдання по формуванню галузевих та секторальних політик, узгоджених з відповідними політиками ЄС, гармонізації національного законодавства з директивами ЄС. Органи державної влади на місцях, в першу чергу на регіональному, обласному рівні, мають реалізувати євроінтеграційну політику, доносити інформацію про те, куди і як мають прямувати різні інституції та верства суспільства для того, щоб створити такі умови економічної діяльності та життя, які існують в країнах ЄС, сприяти виникненню синергії від окремих дій на реалізацію положень Угоди про асоціацію. А українські виробники, в першу чергу аграрної сировини та харчової продукції, мають на самих глибоких рівнях узгоджувати технологічні процеси і параметри продуктів з європейськими вимогами та стандартами, а для нормалізації свого економічного стану та залучення інвестицій - обліковувати їх як об‘єкти інтелектуальної власності (у тому числі бренди та географічні зазначення) та нематеріальні активи. Про це говорили експерти Аналітичного центру Аграрного союзу України під час дебатів щодо завдань різних аудиторій на реалізацію Угоди про асоціацію “Україна-ЄС”, організованих за сприяння Європейського Союзу та Міжнародного фонду “Відродження” в межах проекту “Громадська синергія”, а також за підтримки Київського відокремленого підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування.

В дебатах взяв участь заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Київської обладміністрації Андрій Стефанович. Він поділився досвідом створення кластерів, які охоплюють аграрні та рекреаційні ресурси і від початку створюються на основі вимог до продукції та послуг, що існують в країнах ЄС. Завідувач кафедри стандартизації і сертифікації сільгосппродукції НУБіП Владислав Сухенко зазначив, що Платформа громадянського суспільства “Україна-ЄС” потужно працює над тим, щоб у повному обсязі ознайомити із змістом євроінтеграції всіх тих, перед ким стоять євроінтеграційні завдання. Зі свого боку представник Переяслав-Хмельницької ОТГ Тетяна Андросенко зазначила, що для ОТГ сьогодні вкрай важливо знати свої євроінтеграційні обов‘язки і мати чіткі завдання на їх виконання. Разом з тим учасники дебатів зазначали, що з боку бізнесу, структур громадянського суспільства існує досить велика недовіра до дії органів влади і це суттєво уповільнює євроінтеграційні процеси.

Експерти проекту “Дебати в регіонах щодо розвитку сільських територій в контексті Угоди про асоціацію (стандарти для продукції, фітосанітарне благополуччя, запровадження інновацій)” Тетяна Тимошенко, Артур Лі, Юлія Слива пояснили, що питання технічного регулювання, фітосанітарного благополуччя, інтелектуальної власності та розвитку сільських територій тісно взаємопов‘язані між собою. Для впевненого просування на європейські ринки аграрні і харчові підприємства мають узгоджувати свої технологічні процеси з вимогами міжнародних стандартів, положеннями євродиректив та чинним вітчизняним законодавством. Без визнання внутрішньої документації підприємства об‘єктами права інтелектуальної власності, справа інноваційного розвитку не зрушить з місця. А допомогти українському виробнику зайняти гідне місце мають органи державної влади та місцевого самоврядування, спрямовуючи суспільні та економічні процеси в русло, окреслене Угодою про асоціацію.

Довідкова інформація: дебати проходитимуть в рамках реалізації проекту «Дебати в регіонах щодо розвитку сільських територій в контексті Угоди про асоціацію», який виконує ГО «Аналітичний центр Аграрного союзу» за сприяння Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проекту «Громадська синергія» під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС. Проект сприяє реалізації Угоди про асоціацію України та ЄС, що набула чинності 1 вересня 2017 року, а саме положень Глави 3 «Технічні бар‘єри у торгівлі», Глави 4 «Санітарні та фітосанітарні заходи», Глави 9 «Інтелектуальна власність» Розділу IV «Торгівля і питання, пов‘язані з торгівлею» та Глави 17 «Сільське господарство та розвиток сільських територій» Розділу V «Економічне та галузеве співробітництво».

За додатковою інформацією звертайтеся до Марини Мединської:
[email protected], (063) 422 69 49

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.