bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Виховання покоління патріотів на Сході України - формування спільного бачення.
12.12.2017

Події на Сході України багато у чому стали результатом недостатньої уваги влади до формування патріотичної свідомості у громадян, зокрема молоді.зультатом недостатньої уваги влади до формування патріотичної свідомості у громадян.

Що зараз робить держава в сфері патріотичного виховання?

Донедавна діяльність органів влади, освітніх закладів та інших соціальних інститутів, не була узгодженою. Не існувало єдиного бачення. Тому усі дії на цьому напрямі були нескоординованими та спорадичними.

Ситуація почала змінюватися в 2015 році, коли Президент затвердив Стратегію національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016-2020 роки. Цей документ розробляли відповідно до положень Конституції, законів України «Про освіту», «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті», «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років», Постанови Верховної Ради «Про вшанування героїв АТО та вдосконалення національно-патріотичного виховання дітей та молоді», а також інших законів та нормативно-правових актів. Прийняття Стратегії знаменувало собою початок етапу, коли виховання молоді стало предметом підвищеної уваги у нашій державі.

Фактично ми зрушили вперед протягом останніх 2-х років. Наразі лише завершується створення єдиної освітньої інфраструктури, щоб мати змогу більш ефективно реалізовувати Стратегію.

Як же в таких реаліях виховати покоління патріотів?

Беручи до уваги власний досвід, можу сказати, що сьогодні на сході України патріотично налаштованих та вмотивованих громадян набагато більше, ніж в інших регіонах. Звісно, це моя суб’єктивна думка – але я пишу про те, що бачив на власні очі.

Можливо це обумовлено і тим, що люди зі Сходу на власній долі відчули вплив військових дій та більше не хочуть повторення подій. Тому варто створювати та вдосконалювати існуючі механізми підтримки громадських об’єднань, молодіжних центрів та клубів. Необхідно проводити якомога більше заходів місцевого та всеукраїнського рівня – залучаючи до співпраці активістів та лідерів думок.

Розуміючи, що роздавати рекомендації, як кому жити, легше, ніж починати з себе. Жодна порада не замінить молоді власного прикладу. Саме тому після демобілізації у 2016-му я пішов вчитися, а згодом долучився до команди спеціалістів управління у справах сім’ї та молоді Донецької ОДА.

Разом із побратимами з Клубу «За ветеранів до влади» можу дати лише одну пораду всім, кого турбує наше майбутнє – не стійте осторонь. Головна битва за Україну попереду. І, щоб виграти її, потрібна не лише зброя. Адже країна – це люди, які готові її берегти.

                                                                                                                Олексій Назаров

                                                                   Головний спеціаліст у справах сім’ї,  молоді                                                        та гендерної рівності Донецької облдержадміністрації

 

 

 

 

Контакти

  • Олексій Назаров
  • Клуб «За ветеранів до влади»

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.