bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Від діалогу до громадського бюджету - один крок (Рені, Одеська область)
20.11.2017

В п’ятницю 17 листопада депутати Ренійської міської ради зробили останній крок у впровадженні громадського бюджету, прийнявши на черговому засіданні ради Положення про бюджет громадських ініціатив.

Депутати одноголосно сказали «ТАК» та за умовами прийнятого Положення виділили 1% від бюджету громади Рені на громадські ініціативи. А тому, вже з наступного року активні ренійці зможуть реалізувати свої ідеї за кошти місцевого бюджету, що допоможуть місту ставати кращим та підвищити взаємодію між громадянами та владою.

-          Ідея впровадження громадського бюджету виникла ще в 2016 році, однак для повноцінного впровадження не вистачало додаткових знань. Однак, ціль була поставлена, і вже за допомогою спільної ідеї Ренійської міської ради та громадської організації «Регіональний аналітичний центр» було підготовлено проект «Бюджет участі – ефективний діалог влади та громадян для розвитку громади», який був направлений на впровадження партисипаторного підходу у виділенні коштів на розвиток соціальних та молодіжних ініціатив та впровадження бюджету участі в м. Рені. Основним, найважливішим компонентом проекту стало залучення до участі безпосередньо жителів міста. Проект підтримали в рамках конкурсу міні-грантів проекту «Київський діалог» за підтримки Міністерства Закордонних Справ Німеччини. – розповідає голова ГО «РАЦ» Світлана Гудь.

За словами розробників документу, під поняттям «громадські ініціативи» передбачається, що це проекти спрямовані на поліпшення комфорту проживання мешканців та естетичного вигляду міста, соціально-економічний, культурний і просторовий розвиток та інші цікаві ідеї.  

-          Проект положення був підготовлений постійною депутатською комісією з питань бюджету та соціально-економічного розвитку спільно з залученими експертами та прийнятий позитивно всіма депутатами ради. На засіданнях постійних депутатських комісій, у жодного депутата не виникало сумнівів щодо доцільності такого рішення. – розповідає секретар Ренійської міської ради Сергій Кобенко.

-          Ренійська міська рада не стоїть на місці та намагається крокувати в ногу з часом. Ми бачили як реалізовуються багато проектів в інших містах України, наші спеціалісти відвідують цікаві всеукраїнські заходи з метою перейняття корисного досвіду. І ми бачимо зацікавленість наших громадян в реалізації своїх ідей, і тому, рішення сесії дійсно своєчасне. Хочу подякувати експертам «Регіонального аналітичного центу», які працювали з нашою радою, та допомогли розширити можливості в прийнятті Положення і підготувати до громадського бюджету не тільки депутатів але й активних громадян. Це новий виток для нашого міста і ми вже виходимо на новий рівень комунікації зі свої ми жителями і сподіваюсь, що громадський бюджет активує нашу молодь. – резюмував Ренійський міський голова Ігор Плєхов.

До речі, місто Рені стало першим містом районного підпорядкування, яке переймає всеукраїнський досвід багатьох міст України, що вже започаткували громадський бюджет, і вже зовсім скоро всі активні жителі зможуть проявити свою ініціативу та провадити цікаву ідею, на яку раніше не вистачало ресурсів, а також зможуть стати партнерами однієї великої ініціативи та спільно з владою міста реалізувати її в життя. Сподіваємось, що вже з наступного року Рені стане прикладом для інших міст Одеської області.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.