bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Львові пройшов унікальний квест для молоді з Польщі, Німеччини та України
18.10.2017

Другий рік поспіль учасники міжнародного молодіжного проекту «Історія починається в родині» беруть участь в унікальному історичному квесті. Цього року міська гра про Львів часів Другої світової війни відбулася 6 липня 2017 року в межах першого етапу проекту. Участь у ній взяло 23 молодих людей з Німеччини, Польщі та України.

Як зазначив один із координаторів проекту Олекса Стасевич, уся команда проекту дуже позитивно оцінила історичний квест як метод творчого знайомства із живою історією міста в динаміці. Тому його і вирішили організувати вдруге. “Цей квест унікальний для України. Насамперед завдяки людям, які долучилися до розробки методології, тестування та проведення. Нам вдалося залучити експертів з публічної історії, наукових співробітників музейних установ, громадських активістів та фахових екскурсоводів. Це була “розробка з нуля”. За декілька місяців ми розвинули ідею в кінцевий продукт, аналогів якому за обсягом та змістом у Львові немає”, – розповів Олекса Стасевич.

Квест складається із трьох маршрутів, кожен з яких дозволяє пізнати Львів у кількох історичних перспективах. Учасники виконували завдання, знайомилися з містом за допомогою спеціальних позначок, зустрічалися з гідами та рефлексували в місцях пам’яті.

“Ми показали для молоді Львів не-туристичний. Львів зі складною історією та пам’яттю про війну. Цього вдалося досягнути через відображення життя представників різних етнічних груп тогочасного міста, через спогади очевидців та родинні історії. Не менш важливим був супровід експертів, які стали гідами у ключових місцях історичного значення. Під час таких зустрічей молодь мала можливість заглибитися в історію місць, про які їм розповідали фахівці, та поділитися думками щодо отриманої інформації. Цей квест став не лише пригодою, але й поштовхом до переосмислення нашого спільного минулого”, – розповіла координаторка квесту Людмила Левченюк.

За словами одного з експертів-гідів, історика Ігоря Дерев’яного, квест реконструював втрачене міське обличчя, увів у міський простір маловідомі та покинуті місця пам’яті, допоміг зрозуміти причини конфліктів минулого. “Розроблені маршрути показали історію міста часів Другої світової війни в кількох вимірах. Зокрема, через індивідуальні історії в історичному дискурсі подій війни, через інформацію про окупаційні політики та соціальні перетворення, міжнаціональні стосунки, маловідомі події із життя мешканців окупованого міста, пов’язані з об’єктами міського простору”, – зазначив Ігор Дерев’яний.

Для історика, екскурсовода Романа Мельника найважливішою частиною квесту стало завершення: “Усі команди зібрали по крупинках різну інформацію, зібралися разом і обмінялися враженнями, склавши у такий спосіб певну мозаїку. Це дало для молоді з інших країн розуміння, що ж тут творилося у 1940-х роках, і чим наша дійсність відрізнялася від їхньої. Тому найважливішим для мене став інформаційний пазл із почутого та побаченого на підсумковій зустрічі. Без цього квест перетворився би у розвагу. А так це найкращий спосіб навчання: інтерактивно, весело, корисно”.

Кінцевим завданням міської гри для усіх команд стало створення цілісної картини життя однієї зі львівських родин під час нацистської окупації. Як зауважив Олекса Стасевич, в цьому також полягає особливість квесту, адже учасники набули навичок партнерства упродовж гри. Перевагою стала і міжнаціональна специфіка кожної групи, оскільки розвинула здатність до полікультурного діалогу.

Відгуки учасників

Я побачив багато історичних місць Львова і довідався цікаві факти про Другу світову війну. Мене вразила “Цитадель”, сповнена неймовірних історій початку 19 століття. Історія споруди пов’язана із трагічними подіями часів війни, коли на території фортифікації був розташований нацистський концтабір. Цікаво також було почути про особистостей, які боролися за незалежність нашої країни. Мене шокувала історія родини, яка в роки Другої світової переховувалась у каналізації. Ця форма дослідження міста цікава, сучасна та пізнавальна. Мені сподобалась командна робота та загадкова атмосфера, в якій ми перебували упродовж усього часу. - Владислав Кравцев, Харків, Україна.

Моє розуміння історичного контексту України суттєво покращилось. Я довідалася нові факти. Вони надзвичайно цікаві, оскільки в Німеччині ми про це ніколи не чули. Найбільше мене вразили складні історії. Дуже цікаво було про них дізнаватись, адже долі такі різні. Мені сподобались історичні місця, особливо коли не очікуєш їх побачити. - Тереза Маісчак, Ґьотінґен, Німеччина.

Я поглибив свої знання про багато подій періоду Другої світової війни, які раніше були для мене далекими і нецікавими. Інколи в мене було відчуття, що я проходжу експрес-курс з історії. Це дозволило мені відкрити для себе багато невідомих фактів. Один із найцікавіших моментів для мене був пов’язаний із єврейською історією в Україні. Це було ключовим для кращого розуміння складних питань минулого та переосмислення теперішнього. Дякую за атмосферу вільних думок, сміливих ідей та дружньої підтримки на всіх етапах нашої цікавої роботи. - Олег Мацко, Самбір, Україна.

Я вже знала історію єврейської родини, що ховалась в каналізації. Новою для мене стала “Цитадель”. Мене неприємно вразило те, що на місці вбивства людей тепер облаштували готель. Квест був незвичною формою дослідження міста. Ми відвідали менш туристичні місця поза центром. - Александра Пайсерт, Вроцлав, Польща.

Найцікавішою для мене була історія концтабору для військовополонених “Цитадель”. Його організували нацисти в 1941 р. Там перебувало понад 280 тисяч військовополонених. Я відкрив для себе Львів як ключового гравця Другої світової війни. Найбільш вражаюче було дізнатись про історію єврейської родини, що вижила в каналізації. - Антон Самойленко, Маріуполь, Україна.

Людмила Левченюк,

розробниця та експерт історичного квесту у Львові

Джерело: Проект «Історія починається в родині»

Контакти

  • www.dialogue-of-generations.org

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.