bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Правозахисники допомагають вимушеним переселенцям із зони АТО
22.10.2014

З жовтня 2014 року в Україні впроваджується масштабний проект, який спрямований на сприяння правовому захисту громадян, які вимушені залишити окуповані та небезпечні території.

Проект впроваджується в 10 областях нашої держави, в тому числі і на Івано-Франківщині. Його реалізовує Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED) у співпраці з 11 потужними регіональними неурядовими організаціями.

В рамках проекту внутрішніх переселенців інформують через ЗМІ про їхні законні права, засоби правового захисту і доступність юридичних послуг. Також кваліфіковані юристи надають первинну і вторинну правову допомогу: консультують, зокрема, через Skype, готують необхідні процесуальні документи та, за необхідності, представляють інтереси людей у судах.

Основними цільовими групами проекту є внутрішньо переміщені особи (ВПО), які були вимушені залишити окуповані території та зону бойових дій, а також громадські активісти, які опікуються проблемами внутрішніх переселенців, або які самі зазнали переслідувань через свою громадську або професійну діяльність на окупованих територіях.

«Трагічні події на сході країни та зовнішня окупація призвели до широкого поширення випадків порушення прав громадян, – розповідає виконавчий директор Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги Віталій Місяць. – Багато наших громадян, в тому числі представники вразливих груп, які постраждали внаслідок збройного конфлікту, або через загрози насильства і переслідувань, змушені покинути свої оселі і шукати притулку в інших регіонах України. На жаль, більшість внутрішньо переміщених осіб в Україні досі не мають можливості реалізувати свої права. Багато з них втратили все, включаючи домівки, документи, засоби існування та навіть зв’язки з членами своїх сімей. Деякі громадяни втратили робочі місця, інші були позбавлені законних пільг та послуг, окремі зазнали майнових збитків. Найтрагічнішими є випадки, коли люди були поранені та втратили життя. Тому одним із завдань проекту є всебічна правова підтримка постраждалих осіб.

Важливішим компонентом проекту є надання юридичної та ресурсної підтримки громадським активістам, які покинули свої регіони через переслідування і загрози репресій, або чиє життя знаходиться в небезпеці, а також юристам і правозахисникам з усіх регіонів України, які надають юридичну допомогу внутрішнім переселенцям та жертвам переслідувань».

Мешканці Прикарпаття з 2 березня, обєднавши зусилля громадськості, органів влади та самоврядування, представників релігійних конфесій та ЗМІ, протягнули руку допомоги потребуючим громадянам АР Крим, а згодом і з Донецької та Луганської областей. За принципом «Єдиного вікна» у приміщенні Регіонального штабу з питань, пов’язаних із соціальним забезпеченням громадян України, які переміщаються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичних операцій, для внутрішньо переміщених осіб працюють представники обласних департаментів: соціального захисту, освіти та науки, медицини, соціальної служби  у справах дітей, сім’ї та молоді,  а також  міграційної служби та представники НГО та благодійних організацій, що забезпечують гуманітарною допомогою.

Проте є ще багато невирішених питань. Завдання, які поставлені в даному проекті  актуальні і Івано-Франківщини області, - говорить голова правління МГЦ «Еталон» Леся Аронець. – Адже тільки в нашому регіоні  тимчасово знайшли прихисток близько 7.5 тисяч переселенців з Криму та східних областей. Однією із ключових питань, які постають перед нашими внутрішніми «біженцями» - отримання соціальних виплат та послуг, пошук житла та працевлаштування, захист майнових прав, оформлення реєстрації та отримання статусу «переселенця», доступ дітей до освіти, отримання медичної та гуманітарної допомоги,  забезпечення інших прав і свобод людини переселенців з Криму та східного регіону. Нашим завданням є мінімізувати їх правові проблеми та допомогти людям захистити їхні права. Тому наша організація, яка є вже 3 роки  членом Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги, долучається до активної реалізації цього проекту  на Прикарпатті».

Проект «Захист цивільних та громадянських прав внутрішньо переміщених осіб та вразливих груп» реалізовується у Волинській, Дніпропетровській, Івано-Франківській,  Миколаївській, Одеській, Рівненській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій та Чернігівській областях.

Для отримання безоплатної правової допомоги та іншої інформації щодо свого статусу, вимушені переселенці, які перебувають на території Івано-Франківської області  можуть звертатися до юристів Молодіжного громадського центру «Еталон»  безпосередньо у приміщенні Регіонального штабу, за адресою: м. Івано-Франківськ, вул Грушевського, 18 (2 поверх) або задати своє запитання на електронну адресу: pravo.mgcetalon.org.ua чи зателефонувавши за номером гарячої лінії - (093) 706-98-76.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.