bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

За два роки понад 750 землевласників Одещини отримали правовий захист та допомогу
24.09.2014

Крім вирішення індивідуальних правових проблем землевласників (в тому числі земельних спорів), вдалося залагодити багато земельних питань місцевих громад, виявити прогалини в земельному законодавстві і практиці його використання, напрацювати відповідні рекомендації щодо законодавчого вдосконалення земельних відносин.

 У 2014 році на Півдні України (Херсонська, Миколаївська та Одеська область) продовжилась робота юристів щодо захисту прав сільських жителів в сфері земельних відносин. Цю роботу забезпечували Центри юридичних послуг, які працюють вже два роки поспіль за підтримки проекту Міжнародної технічної допомоги USAID «АгроІнвест». Мета діяльності Центрів - налагодити систему правової просвіти та надання первинних і вторинних юридичних послуг, забезпечити рівні можливості доступу до правосуддя в сфері прав власності на землю власникам земельних паїв, особистих селянських і фермерських господарств. Один з таких центрів розташований в місті Татарбунари Одеської області, на базі Центру права Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», за активної підтримки Татарбунарського районного управління юстиції.

Якщо говорити про статистику, то юристами та адвокатами Центру права Одеської обласної організації ВГО “Комітет виборців України” в місті Татарбунари, спільно з фахівцями Татарбунарського районного управління юстиції, протягом 2014 року надано понад 250 усних та письмових консультацій землевласникам, в 11 випадках надана вторинна правова допомога, котра в більшості випадків мала успішне завершення чи продовження. До позитивної практики можна віднести і 12 успішно вирішених земельних спорів, в тому числі з активним застосуванням відновних практик та медіації.


Особливо затребуваними у сільських землевласників виявилися виїздні прийоми за місцем проживання та групові консультації. Реагуючи на зростаючий запит селян щодо отримання актуальної правової інформації, юристи почали активніше впроваджувати таку форму роботи, як групові консультації. З початку 2014 року, в селах Татарбунарського району було проведено 11 групових консультацій, участь в яких прийняло понад 125 жителів Татарбунарського району. Як показала практика, така форма просвіти в сфері земельних питань виявила значний потенціал та підтвердила свою ефективність.

7 проведених публічних заходів (4 тренінги та 3 практичних “круглих столи”) дали змогу понад 120 учасникам отримати та обговорити актуальну правову інформацію та виклики в сфері земельних правовідносин. Окрему увагу в процесі роботи Центру відводиться місцевим ЗМІ — вони розміщують правові консультації та інформацію, а також сприяють у формуванні довіри населення до діяльності Центру. Протягом 2014 року загалом вийшла 31 публікація в ЗМІ загальним охопленням читачів понад 120000.


Необхідно відмітити досить низький рівень правової культури населення - люди або не хочуть вирішувати свої проблеми правовими шляхами (бояться наслідків, відлякує висока ціна судових витрат, не вірять судовій системі), або ж не готові до тривалої боротьби за свої права, в тому числі і в судовому порядку. Стикаючись з першою ж проблемою, люди втрачають віру та надію, у багатьох опускаються руки. Крім того, громадяни часто здійснюють непродумані вчинки, не особливо піклуючись про їх юридичні наслідки. Але робота Центру поступово змінювала ситуацію на краще - кожна консультація та виграна в суді справа, кожна спільна з органами влади ініціатива вселяла віру у верховенство права та захищеність пересічних землевласників в сфері земельних правовідносин.

Всього протягом дев’яти місяців роботи (січень – вересень 2014 року), в Херсонській, Миколаївській та Одеській області юристами надано безоплатну правову допомогу приблизно в 1200 випадках, з них близько 400 осіб отримало таку допомогу під час виїздних прийомів. Зважаючи на аналіз звернень за правовою допомогою до всіх Центрів в Одеській, Херсонській та Миколаївській областях, можна виділити декілька напрямків порушень земельних прав та оптимальних шляхів їх поновлення та захисту:

Орендні відносини (укладення, зміна, розірвання договорів оренди, орендна плата тощо). Найбільше питань стосувалося саме невиплати орендної плати орендарями. Такі конфлікти найчастіше вирішувалися шляхом звернення до суду з позовами про стягнення орендної плати. Результат майже у 100% задовольняв клієнтів. Також, близько 20% справ вирішувалися ще до подання документів до суду шляхом ведення переговорів, звернення до органів влади тощо, або під час розгляду справи у суді але до постановлення судом рішення по справі.

Спадкування земельної ділянки (в т.ч. спадкування сертифікату про право на земельну частку (пай). У цій категорії найбільше питань було щодо продовження строків на подання заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори. Причин пропуску строків можна назвати декілька, але у переважній кількості випадків (близько 90%) причиною пропуску ставала правова необізнаність. Деякі клієнти вважали що заяву можна подати коли завгодно, інші – що заява до нотаріальної контори подається після спливу 6 місяців від дня смерті спадкодавця, а не на протязі 6 місяців як того вимагає закон. Такі питання вирішувалися шляхом написання позовних заяв та подання їх до суду. Майже у всіх випадках суди ставали на сторону спадкоємців та продовжували строки.

Отримання кадастрового номера. Ця група питань складала близько 100 звернень, найчастіше виникали такі питання: порядок отримання у різних ситуаціях, навіщо потрібен кадастровий номер, строки виготовлення та затвердження документації з землеустрою, що таке Державний земельний кадастр та публічна карта тощо.

Питання набуття права власності на землю/приватизація землі. В цій площині можна виділити дві головних групи питань: ті, що носили спірний характер; ті, що мали безспірний характер (надання консультацій яким чином найповніше реалізувати своє право, надання інформації правового змісту тощо). Спірні питання складали невелику частину звернень та стосувалися в основному оскарження рішень ОМС про відмову у наданні дозволу на розробку землевпорядної документації. У таких випадках надавалася допомога у вигляді складення адміністративних позовів про скасування таких рішень. Безспірний характер мали питання, що стосувалися роз’яснення процедури приватизації чи викупу земельних ділянок, можливості набуття права власності на земельні ділянки за давністю, оформлення прав на земельні ділянки, на які не збереглася документація, оформлення договорів купівлі-продажу, міни, дарування земельних ділянок тощо. Допомога у таких випадках надавалася у вигляді усної чи письмової консультації чи витягу з законодавства, чого було достатньо для реалізації прав на землю.

Реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Як відомо, з 1 січня 2013 було введено нові правила та процедури оформлення прав на земельні ділянки та інше нерухоме майно. Саме з цієї дати набули чинності два законодавчі акти, що впроваджують істотні нововведення у правове регулювання відносин щодо земельної та неземельної нерухомості. Як правило, всі питання носили безспірний характер та стосувалися роз’яснення нових правил та процедур.

Отримання (відновлення, виправлення) документів на земельну ділянку. Помилка у відомостях про земельну ділянку може спричинити ускладнення юридичного характеру, зокрема, виникнення спору щодо земельної ділянки та унеможливлення набуття і здійснення прав на неї. Тому такі помилки необхідно якомога швидше виправляти, на що і орінтували клієнтів юристи Центрів.

Межові спори. Всі питання носили спірний характер, які у 80% випадках вирішувалися у судовому порядку. Учасниками спору були, як правило, власники чи користувачі суміжних земельних ділянок, які після довгих років проживання по сусідству раптом виявили, що межі земельної ділянки не відповідають тим, що зазначені в документах. При чому наявність державного акту (до 2013 року) жодним чином не забезпечує захист від таких спірних питань.

Усунення перешкод у користуванні земельними ділянками. Всі питання мали спірний характер. Відвідувачі звертаються у випадках, коли повноцінно не могли використати ділянку за її цільовим призначенням через різні перешкоди, які створювали в основному сусіди чи співвласники земельної ділянки шляхом самовільного зайняття таких ділянок спорудами, побутовими відходами чи будівництва капітальних парканів, які перешкоджали доступу до земельних ділянок.

Діяльність Центру права Одеської обласної організації ВГО “Комітет виборців України” в м. Татарбунари в сфері захисту земельних прав громадян здійснюється в рамках партнерського проекту Херсонської обласної організації Комітету виборців України “Земельні права: консультування, правозахист і яскраве просвітництво”, за фінансової підтримки проекту USAID АгроІнвест.

Прес-служба Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України"

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.