bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Скороченням безгромадянства на Одещині займеться КВУ спільно з органами юстиції
08.05.2014

Питаннями правової просвіти осіб без громадянства молдавської національності, спричиненого розпадом СРСР та навчанням місцевих чиновників інструментам скорочення безгромадянства займуться фахівці Одеської обласної організації ВГО “Комітет виборців України” та Головного управління юстиції в Одеській області.

Відповідне рішення “Про здійснення правової освіти з питань оформлення українського громадянства та отримання ідентифікаційних документів особами без громадянства молдавської національності, спричиненого розпадом СРСР” прийнято на черговому засіданні Одеської обласної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення, яке відбулося 25 квітня 2014 року в обласній державній адміністрації.

Зусилля обласного і районних управлінь юстиції та неурядової організації вирішено об’єднати та скоординувати в декількох напрямках. В першу чергу, це здійснення певних моніторингових заходів, котрі допоможуть визначити масштаби та географію проблеми, встановити точний профіль осіб без громадянства, прояснити причини та перешкоди для вирішення проблем безгромадянства (у тому числі, прогалини в законодавстві та адміністративній практиці). Основним інстументом в цьому стане спільно розроблена анкета-опитувальник, з допомогою якої від усіх сільських рад прикордонних районів Одеської області буде отримано необхідну інформацію.

Левову частину” заходів просвітницького характеру буде направлено на осіб без громадянства чи з проблемами при отриманні ідентифікаційних документів. Для таких людей фахівці Комітету виборців та органів юстиції підготують та поширять правову пам’ятку з описанням необхідності та переваг легалізації, основних процедур та правих порад, плакати з закликом до оформлення офіційного статусу в Україні, флаєра та інформаційні стенди з інформацією про можливості отримання відповідної безоплатної правової допомоги. Основою мотивуючого відеоролика стане конкретна історія однієї молдавської сім’ї, долю якої на краще змінило саме оформлення офіційного статусу в Україні. Звичайно, важливу роль в підвищенні правових знань та мотивації до вирішення питань безгромадянства молдавськими переселенцями відіграє особисте їх спілкування з юристами, фахівцями міграційної служби та юстиції. З цією метою, в прикордонних районах Одещини на базі сільських рад планується провести близько 40 освітніх зустрічей-семінарів.

Ефективно скоротити безгромадянство в регіоні неможливо без впливу на тих чиновників органів влади та місцевого самоврядування, хто має відношення до вирішення проблем безгромадянства. Для цього фахівці Одеської організації Комітету виборців спільно з експертами в сфері безгромадянства підготують брошуру “Особи без громадянства: міжнародні стандарти поводження”, яка буде поширена серед органів державної влади та місцевого самоврядування Одеської області (в першу чергу, Державної міграційної служби, Міністерства юстиції, районних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування). Для аналогічної аудиторії заплановано і навчальні заходи — близько 7 семінарів на тему “Міжнародні стандарти поводження з особами без громадянства та їх впровадження в Україні”.

Така широкомасштабна інформаційно-просвітницька діяльность, направлена як на осіб без громадянства, так і на представників органів влади, а також вивчення та адаптація відповідного міжнародного досвіду, будуть передувати розглядові можливості застосування в Україні “міграційної амністії”. Очевидно, єдиним системним способом вирішення проблем безгромадянства для осіб, чий статус спричено розпадом СРСР і які постійно проживають в Україні близько 20 останніх років, буде проведення “міграційної амністії” в тій чи іншій формі. Це питання наразі немає жодного політичного підгрунтя, торкається лише обмеженої кількості людей, котрі через своє здебільшого “латентне” безгромадянство повністю обмежені в усіх можливих правах. Таких людей можна ідентифікувати за певними критеріями та застосувати щодо них ряд спрощених юридичних та адміністративних процедур, котрі в кінцевому випадку дозволять їм самостійно отримати довгоочікуваний статус громадянина України.

Ігор Бринош, Одеська обласна організація
ВГО “Комітет виборців України”

Проект зі скорочення безгромадянства осіб молдавської національності, спричиненого розпадом СРСР, здійснюється Одеською обласною організацією ВГО “Комітет виборців України” за фінансування Європейського союзу.

Контакти

  • (048) 716-40-18

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.