bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

На Одещині завершився Docudays UA
31.12.2013

Більшість продемонстрованих фільмів висвітлювало історії мирних акцій та революційних протестів громадян в різних країнах, що надзвичайно актуально в ході широкого поширення протестного руху в Україні та викликало живий інтерес у всіх глядачів.

Вхід на всі заходи фестивалю був безкоштовний. Основна частина показів відбулася в приміщенні Українського дому в м. Одесі, окремі додаткові покази були організовані в Одеському національному університеті ім. І.І.Мечникова. Для старшокласників та студентів з міста Котовська Одеської області, окрім демонстрації чотирьох фільмів, були організовані також після-показові обговорення та міні-лекції “Національні та міжнародні механізми захисту прав людини”, які провів адвокат Олексій Цуркан.

Основу програми фестивалю на Одещині склали 5 документальних фільмів, найбільший резонанс та вплив на глядачів справили стрічки “Доволі! До волі…” (про події в Білорусії після 19 грудня 2010 року, коли десятки тисяч білорусів вийшли на вулиці з мирними протестами) та “Від шепоту до крику” (досліджує героїчні спроби борців за демократію у п’яти країнах – Єгипті, Малайзії, Україні, Венесуелі та Зімбабве, а також виклики, котрі кидають диктатори, проти яких ті виступали). На прикладі героїв документальних фільмів, вдалося показати та закликати глядачів зробити вибір в сторону демократичних цінностей, прозорої та відкритої влади, поваги до прав людини. Очевидно, що перегляд документальних стрічок не залишив байдужими всіх глядачів, деякі з яких поділилися своїми враженнями. Андрій Кушнір, Котовськ: «Я для себе отримав багато інформації, якою навіть раніше і не володів, зокрема по Білорусії, я і не знав що там відбувалися такі заворушення…». Олександр Славський, Одеса: “Освіжаючі кадри правозахисних фільмів! Влада повинна бути поставлена в дуже жорскі рамки. Інакше — влада буде прагнути до диктатури. А це переслідування неугодних, заборона чи фальсифікація виборів, корупція, обмеження політичних прав (свобода слова, мирних зібрань)”.

До міста Одеси та Котовська фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA завітав вперше та виявив значний запит глядача на документальне кіно про права людини. Наступного 2014 року Одеська обласна організація КВУ планує принципово розширити масштаби проведення заходів Docudays UA в Одеській області. Це стосуватиметься як розширення географії показів практично на всі районні центри Одещини (залучивши бібліотеки, районні управління юстиції), так і розширення спектру тематики фільмів. Крім того, планується більшість показів поєднати з різноплановими правопросвітницькими заходами.

Прес-служба Одеської обласної організації ВГО “Комітет виборців України”

Для довідки: 10 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбувається в Україні за підтримки: уряду Швеції, Національного фонду підтримки демократії (США), Фонду прав людини Посольства Королівства Нідерланди, Міжнародного фонду “Відродження”, Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Партнери: Movies that Matter, Human Rights Film Network (Міжнародна мережа фестивалів з прав людини), Державне агентство України з питань кіно, Всеукраїнська освітня програма «Розуміємо права людини». Організатори фестивалю Docudays UA: Українська Гельсінська спілка з прав людини, Херсонська міська Асоціація журналістів «Південь», Херсонський обласний Фонд милосердя та здоров’я, Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв (м. Харків).

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.