bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Конкурс підтримки для постраждалих громад Півдня України щодо документування воєнних злочинів
16.11.2023

Органи місцевого самоврядування та жителі постраждалих від війни громад потребують доступу до системної правової допомоги та інформації щодо використання норм міжнародного гуманітарного права (МГП). На рівні громад також необхідно посилення спроможностей щодо документування збитків та розробки проєктів з відновлення, враховуючи міжнародні стандарти та кращі практики. Саме таку допомогу пропонує постраждалим громадам Півдня України ініціатива «Підтримка постраждалих/деокупованих громад Півдня України щодо документування воєнних злочинів та застосування міжнародного гуманітарного права».

 

Про ініціативу

Метою ініціативи є покращити спроможності цільових громад Півдня України документувати воєнні та інші міжнародні злочини, а також використовувати можливості міжнародного гуманітарного права для підтримки мешканців та відновлення громад. На першому етапі ініціативи буде відібрано 3 цільові громади в Одеській, Миколаївській та Херсонській області. Надалі в цих цільових громадах буде впроваджено сервіс правової допомоги, навчання та експертної підтримки щодо використання інструментів МГП. Правозахисники та представники місцевого самоврядування задокументують ймовірні воєнні злочини рф в цільових громадах в рамках ініціативи «Трибунал для путіна», а також організують їх обговорення та врахування в проєктах з відновлення.

Ініціативу впроваджує Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» спільно з партнерами в Миколаївській та Херсонській області, за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Організація-виконавець та партнери мають значний досвід роботи в громадах. Зокрема, з початку повномасштабного вторгнення рф до України, Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» працює як партнер УГСПЛ в Одеській та Миколаївській області з надання правової допомоги та документування воєнних злочинів в рамках ініціативи «Трибунал для путіна». Громадське партнерство «За прозорі місцеві бюджети», яке створила та координує організація, наразі розвиває бюджетну партисипацію у 20 громадах у межах проєкту USAID «Говерла».

Можливості для цільових громад

Ініціатива дає можливість громадам завдяки доступу до правової та технічної підтримки щодо застосування норм МГП, а також систематизованій інформації про втрати внаслідок російської агресії, зробити місцеву політику щодо відновлення громад більш ефективною та людиноорієнтованою. Протягом 5 місяців представники ініціативи будуть допомагати в цих сферах цільовим громадам. Зокрема, експерти проєкту проведуть оперативний аналіз в громаді щодо правових/безпекових/гуманітарних викликів та допоможуть використати аналітику для планування розвитку. 

Правники будуть надавати місцевим жителям та органам місцевого самоврядування консультації щодо фіксації зруйнованого житла, відновлення документів, пошуку зниклих та інших актуальних питань. З питань застосування МГП у кожній громаді будуть проведені тренінги з наступною експертною підтримкою учасників навчання. Спільні робочі групи здійснять документування ймовірних воєнних злочинів в громаді та зафіксують свідчення жертв/свідків. Кожна громада отримає звіт/реєстр щодо зафіксованих воєнних злочинів, а також візуалізовану мапу цивільних руйнувань/цивільних жертв та орієнтовний фінансовий розрахунок втрат від російської агресії. Підготовленімедіапродукти з історіями про постраждалих людей, знищену соціальну та господарську інфраструктуру допоможуть зробити воєнні злочини рф у громадах видимими та допоможуть постраждалим у відшкодуванні збитків.

Умови участі для громад

До ініціативи через цей відкритий конкурс запрошуються сільські, селищні та міські громади з Одеської, Миколаївської та Херсонської області (крім обласних центрів), які постраждали від збройної агресії рф (бойових дій та/чи окупації) та контролюються урядом України. Обов’язковою умовою участі в конкурсі є належність громади (окремих населених пунктів) до територій, на яких ведуться (велись бойові дії) згідно з чинним переліком Мінреінтеграції.

Важливим аргументом для відбору цільових громад буде мотивація та готовність місцевого самоврядування та представників громад до спільної діяльності в рамках ініціативи. Це стосується, зокрема: готовності створити спільну робочу групу з документування; наявність попередніх даних/інформації/статистики щодо потенційних воєнних злочинів; бачення процесів та напрямків післявоєнного відновлення громади. 

Процес подання заявок

До цього запрошення додається заявка, яку громада має заповнити та подати не пізніше 05 грудня 2023 року. У заявці містяться питання про проблеми та досвід громади щодо фіксації руйнувань цивільних об’єктів та жертв серед цивільних людей, а також діяльність та плани щодо відновлення громади. Заявка передбачає підтвердження готовності громади впроваджувати спільну діяльність щодо документування ймовірних воєнних злочинів та використання інструментів міжнародного гуманітарного права.

Для подачі заявки необхідно заповнити її, підписати та надіслати разом з додатками на електронну адресу odesakvu@cvu.od.ua, вказавши у темі листа «Назва громади_Конкурс підтримки у документуванні воєнних злочинів та застосування міжнародного гуманітарного права».

Процес відбору цільових громад

Оцінювання досвіду та спроможності громад, які подали заявки, проводитиметься за такими основними групами показників: мотивація громади брати участь в проєкті; досвід фіксації цивільних втрат/збитків внаслідок збройної агресії рф та активна підтримка процесів відновлення громад; участь громадськості та інклюзивність.

Процедура відбору цільових громад складається з оцінювання заявок та співбесіди із командою проєкту (в дистанційній формі, за необхідності). З відібраними цільовими громадами буде підписано Меморандум про співпрацю в проєкті.

Питання щодо конкурсу та ініціативи приймаються у письмовому вигляді на електронну адресу odesakvu@cvu.od.ua до 30 листопада 2023 року включно.

Консультації також можна отримати за телефоном +38 (098) 086 92 60.

Конкурс відбувається в рамках реалізації проєкту «Підтримка постраждалих/деокупованих громад Півдня України щодо документування воєнних злочинів та застосування міжнародного гуманітарного права», який здійснюється Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цьому оголошені, не обов’язково відображають погляди USAID або Уряду США. Відповідальність за вміст оголошення несуть виключно автори та УГСПЛ.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.