bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Маріуполь запрошує волонтерів з України та ЄС в експедицію на М.АР.С.
25.06.2018

ГО «Архі-Місто» разом з Маріупольським державним університетом запрошують волонтерів з України та ЄС взяти участь в проекті «М.АР.С.2018: експедиція в давнє поселення людей епохи бронзи». Експедиція триватиме з 15 липня до 5 серпня під Маріуполем.

Проект “Маріупольський АРхеологічний Сезон” був ініційований з метою подолання соціально-культурної ізоляції місцевих громад на території Донецької області, яка контролюється урядом України, стимулювання різноманітних обмінів між регіонами країни, зокрема, серед студентів та молоді. Проект також покликаний звернути увагу громадськості на кризове становище багатої культурної, зокрема, археологічної спадщини регіону, та відновити системну діяльність з її вивчення та просування. 

Варто нагадати, що одна з перлин Національног музею історичних коштовностей України - всесвітньо відомий скіфський шолом з Передерієвої Могили - був знайдений на території Донецької області. Наразі стан тисяч курганів та інших археологічних пам’яток є невідомим, їхнє обстеження не здійснюється, деякі з них грабуються, а їхнє дослідження ледь жевріє через брак коштів. 

Організатори проекту запрошують волонтерів з України та ЄС взяти участь в археологічному дослідженні давнього поселення зрубної культури (ІІ тис. до н.е.), яке було відкрито у 2010 р. керівником археологічної експедиції МДУ В.Забавиним. Його повноцінне дослідження було зірвано у 2014 р. через початок військових дій. Завдяки наступу ВСУ та звільненню Маріуполя територія поселення стала доступною для дослідників, оскільки вона не перебуває в прифронтовій зоні.

Участь в експедиції є унікальним шансом доторкнутися до стародавньої історії приазовських степів. Давнє Приазов’я було справжнім перехрестям народів та культур. Батьківщиною праіндоєвропейської спільноти вважають приазовські та надчорноморські степи багато українських та зарубіжних істориків. Численні нащадки спільноти створили Авесту, Рігведу та Магабгарату та згодом заселили всі континенти. 

Кіммерійці, скіфи, давні греки, сармати, готи, гуни, авари, хазари, половці… Майже всі згадані народи зникли назавжди “аки обре”, але всі вони залишили свій відбиток на історії краю. Привертає увагу місцевість навколо давнього поселення: скелі приазовського гранітного щиту, річкова долина, кургани на пагорбах, ботанічний памятник “Чердакли” (“мікрокамяні могіли”).

Не менш цікавою є історія сучасного села Кременівка. Воно було засновано у 1780 році греками-переселенцями з Криму (первісна назва “Чердакли”). Проте цьогорічна експедиція має шанси довести, що люди жили в річковій долині ще 4 тисячі років тому. 

Участь в експедиції є безкоштовною. Вітаються бажаючі віком від 18 років. Організатори надають необхідне устаткування (намети, інвентар), польове забезпечення, а також трансфер з Маріуполя до табору експедиції.

Форма реєстрації, а також детальна інформація щодо участі та експедиції доступна за посиланням www.fb.com/arximisto/posts/181480212550113.  

Контакти

  • Андрій Марусов
  • директор ГО ”Архі-Місто”
  • 096 463 69 88

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.