bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

XV Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
21.03.2018

XV Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбудеться в Києві з 23 по 30 березня 2018 року в кінотеатрах «Жовтень», «Україна» та у Креативному просторі IZONE. На Docudays UA-2018 глядачі та глядачки побачать 62 фільми із 36 країн світу, з них – 11 українських стрічок. Усього на фестиваль приїде понад 230 учасників і учасниць, з них понад 50 гостей – іноземці. 

Тема цьогорічного Docudays UA «Рівні рівності» говорить про суспільні виклики, пов’язані з поняттям рівності. Це пропозиція подискутувати про поширені стереотипи та визначити, як сповідувати практики рівності в нашому повсякденні, зрештою – «виміряти» рівні рівності. Шість кінопрограм присвячені групам людей, які найчастіше стикаються з нерівністю, зазнають дискримінації в суспільстві та є недостатньо репрезентовані в медіа.

Відкриває Docudays UA-2018 стрічка угорської режисерки Бернадетт Тузи-Ріттер «Жінка в полоні».

Конкурсна програма постає в новому форматі: у міжнародному конкурсі DOCU/СВІТфільми змагатимуться у двох номінаціях DOCU/ПРАВА та DOCU/ЖИТТЯ. Уперше на Docudays UA відбудеться національний конкурс повнометражних стрічок DOCU/УКРАЇНАDOCU/КОРОТКО презентує короткометражні фільми від українських та іноземних авторів. Кожну конкурсну програму оцінює окремий склад журі, до якого входять зарубіжні та українські експерт(к)и та документаліст(к)и. Свого переможця, як завжди, оберуть студентське журі та глядачі.

Найочікуваніші документальні прем’єри, фільми-переможці світових кінофестивалів увійшли до традиційної програми DOCU/ХІТИ. Серед них і номінант на премію «Оскар» – «Останні люди в Алеппо» (реж. Ферас Файяд).

Шість позаконкурсних програм розкривають цьогорічну концепцію Docudays UA та мовою кіно говорять про практики (не)рівності в нашому суспільстві.

ПРОСТА ЖІНОЧА РІВНІСТЬ з іронією натякає на вислови про «жіноче щастя», водночас у своїх фільмах порушує питання, де пролягає межа між особистим та політичним в історіях окремих жінок у Сирії, Сербії, Німеччині. На що здатна людина, щоб вибороти право бути собою?

Програма КВІРНІСТЬ розповідає про досвіди людей зі спільноти ЛГБТІК+ та про те, як по-різному звучать історії гомосексуальних та трансгендерних людей у різних країнах.

У програмі ПОВАЖНА РІВНІСТЬ ідеться про те, що означає лік років у межах одного життя, однієї родини й усього світу. Про опозицію «молодих» і «старих», що тримається на крихкій основі із суспільних стереотипів.

У контексті програми СИНДРОМ РІВНОСТІ розхитується уявлення про те, що ми звикли вважати «нормальним» та «відхиленням від норми». Як це жити в суспільстві, де людей з інвалідністю не переслідує стигма «нездатних», а навпаки – існують умови для їхнього розвитку, навчання, самостійного й повноцінного життя?

Чи можливо сьогодні розмежувати два споріднені поняття: релігію як інститут влади та віру як приватну територію для спілкування з Божественним? Збірка СВЯТА РІВНІСТЬ пропонує поміркувати над цим питанням разом з півсотнею режисерів та режисерок з усього світу.

Звідки з’являється поділ на «своїх» і «чужинців» та народжується ненависть до тих, хто відрізняється? Яким є повсякдення ксенофобів? Програма НЕО-НЕРІВНІСТЬ занурюється в повсякдення нетерпимості, а також порушує питання про небезпеку зростання ультраправих рухів у Європі.

Ретроспектива фільмів литовського документаліста та продюсера Арунаса Мателіса включає дві повнометражні стрічки «Перед поверненням на Землю», «Дивовижні невдахи: Інший світ» і добірку короткого метру, які здобули визнання на фестивалях у Амстердамі, Каннах, Лейпцигу, Варшаві. Мателіс завітає на Docudays UA як член журі конкурсів DOCU/УКРАЇНА та DOCU/КОРОТКО.

Як ми сприймаємо себе в процесі дорослішання? Чому один спосіб життя здається нам прийнятним, а інший – ні? Непрості, але захопливі історії дітей та підлітків з усього світу змальовані в програмі DOCU/ЮНІСТЬ.

Традиційно на фестивалі діятиме ЖИВА БІБЛІОТЕКА. Це унікальні досвіди й важливі розмови про іншування, політику, сім’ю, роботу, стосунки. Це простір, де книжками є реальні люди, стосовно яких існують упередження в суспільстві.

СПЕЦІАЛЬНІ ПОДІЇ

Серед особливих подій на Docudays UA – показ фільму «Ex Libris: Нью-Йоркська публічна бібліотека». Це нова стрічка видатного режисера Фредеріка Вайзмена, що у своїх роботах досліджує життя американських інституцій. Цього разу режисер зазирає за лаштунки одного з найвеличніших сховищ знань у світі.

Спільно з Current Time TVзапрошуємо на показ фільму «Параджанов. Квиток на вічність» – режисер Гаррі Тамразян, директор вірменської служби «Радіо Свобода».

На завершення фестивалю на глядачів та глядачок чекає всеукраїнська репрем’єра хроніки «Документи епохи» (1928) feat «Сон Сови». Разом з Довженко-Центром Docudays UA представить сенсаційну кінознахідку – монтажний фільм «Документи епохи» режисера Леоніда Могилевського, знаного як Моґі (1928), що об’єднав в одному творі унікальні кадри Києва, Одеси початку XX століття та кінохроніку історії України від Першої світової війни до кінця 1920-х років.

Уперше на фестивалі покажуть проект «Рани 360°» – стрічки, зроблені за технологією віртуальної реальності. Це три історії військових, які воювали на Сході України та отримали важкі поранення. Проект реалізований Hromadske.UA спільно з Йосипом Сивеньким.

ІНДУСТРІАЛЬНА ПЛАТФОРМА DOCU/PRO

Уже вдруге на фестивалі діятиме індустріальна платформа DOCU/PRO, створена задля розвитку української кіноіндустрії, налагодження зв’язків з іноземними експерт(к)ами зі світу документалістики та створення українських кінопроектів. Цього року в рамках платформи на фестиваль завітають міжнародні дистриб’ютори, європейські продюсер(к)и й програмні координатор(к)и фестивалів. Основні проекти DOCU/PRO-2018: Civil Pitch, B2BDoc: Producersmeetproducers, Відчуй зміни.

DOCU/КЛАС

Docudays UA традиційно запрошує всіх охочих до майстерні документального кіно DOCU/КЛАС. Тут відбуватимуться різноманітні дискусії й зустрічі зі знаними режисер(к)ами, продюсер(к)ами, кінокритиками про підходи в сучасній документалістиці та про те, чи може документальне кіно ставати рушієм соціальних змін. Серед спікерів та спікерок DOCU/КЛАС: фотограф Йосип Сивенький; Лучяно Барізоне, видатний кінокритик, колишній директор фестивалю Visions du Réel у Ньйоні (Швейцарія); Барбара Вурм, кураторка, кінокритикиня та викладачка в Гумбольдтському університеті Берліна; режисер Арунас Мателіс та режисерка Манон Луазо, продюсерка Ребекка Ешдаун та багато інших.

DOC/САДОК

Традиційно на Docudays UA діятиме дитячий простір DOC/САДОК з насиченою програмою активних та розвивальних занять. У формі гри та дослідницьких квестів найменші дізнаватимуться, що таке права дитини, про щоденні звички з відповідального споживання, про інклюзивність публічного простору для людей з особливими потребами.

ФОТОВИСТАВКА НА DOCUDAYS UA-2018

17 березня в галереї «Triptych: Global Arts Workshop» (Андріївський узвіз, 34) відкриється виставка швейцарського фотографа Нільса Акерманна та його французького колеги Себастьєна Ґобера під назвою «У пошуках Леніна». Після Революції Гідності вони подорожували Україною, стежачи за долею повалених пам’ятників Леніну. Ця серія критично переосмислює явище декомунізації та зачіпає не лише радянське минуле й революційну сучасність України, а і її майбутнє, де різні історичні та політичні наративи мають співіснувати в об’єднаному суспільстві без страху бути стертими. Проект реалізується за підтримки Посольства Швейцарії в Україні та Тижня Франкофонії в Україні – 2018.

RIGHTS NOW!

ПРАВОЗАХИСНА ПРОГРАМА НА DOCUDAYS UA-2018 Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA – це майданчик не лише для кінопоказів, а передусім для правозахисних заходів. Цього року протягом восьми фестивальних днів (з 23 по 30 березня) пройде понад двадцять правозахисних подій, п’ять кампаній та унікальні кінопокази.

Уперше більшість заходів RIGHTS NOW! відбуватимуться в креативному просторі IZONE (вулиця Набережно-Лугова, 8), але концептуально вони залишаються на одній хвилі з кіночастиною фестивалю «Рівні Рівності» – це те, про що дискутуватимуть, показуватимуть та обговорюватимуть на всіх заходах програми RIGHTS NOW!

RIGHTS NOW! приєднується до Кампанії з протидії дискримінації та проведе чимало заходів, темою яких є протидія обмежень прав людини на будь-яких рівнях. Зокрема, Docudays UA стане першим в Україні фестивалем, який підготує два конкурсних фільми з тифлокоментарями (це стислий закадровий опис візуальної частини фільму, який допомагає людям з вадами зору зрозуміти сюжет фільму). Тож люди з вадами зору зможуть переглянути фільми «Перша сотня» (24 березня, 20:15 і 25 березня, 11:15) та The Distant Barking of Dogs (28 березня, 19:00 і 29 березня, 12:15). Docuday UA також проведе для українських кінорежисерів майстер-клас зі створення тифлокоментарів. Час: 27 березня, 12:00. Зал Classic, кінотеатр Жовтень.

Кампанію «Я маю право» під час фестивалю представить Міністерство юстиції України. Мета кампанії – підвищити юридичну грамотність населення та надавати доступ до безоплатної правової допомоги.

RIGHTS NOW! спільно з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX під час фестивалю розпочнуть кампанію «Без насильства» – упродовж дня гості (Анастасія Мельниченко, ініціаторка акції #яНеБоюсьСказати, Ярослава Кравчено, засновниця «Дикого театру», Яна Панфілова, засновниця благодійної організації «Tінерджайзер» та інші) розповідатимуть дітям, підліткам і дорослим про ґендерну рівність, про булінг у школах та про те, як розпізнати домашнє насильство. Час: 24 березня, креативний простір IZONE, вулиця Набережно-Лугова, 8.

Кампанія HeForShe від Агенції «Жінки ООН в Україні» – це рух, ініційований міжнародною організацією «ООН-Жінки» за солідарність та рівність статей, його ціль – залучити чоловіків та хлопців захищати ґендерну рівність.

Щороку RIGHTS NOW! ставить собі за мету не лише обговорювати проблемні питання, але й приймати рішення, які б допомогли їх вирішити. Так, на дискусії «Права дітей в українському медіапросторі» депутати, продюсери провідних телешоу обговорюватимуть зміни до законодавства задля захисту прав дітей (29 березня, 16:00, креативний простір IZONE, вулиця Набережно-Лугова, 8). А на круглому столі «Право на справедливий суд» порушать тему суддівських помилок у справах довічно ув’язнених та необхідності створення механізмів перегляду їхніх справ, що за нинішнього законодавства неможливо (25 березня, 11:00, креативний простір IZONE, вулиця Набережно-Лугова, 8).

На майданчику правозахисної програми RIGHTS NOW! відбудуться унікальні кінопокази, зокрема, документального фільму «Літопис «Чорного тюльпану» – історія пошуковців, які добровільно взяли на себе місію шукати тіла загиблих воїнів у зоні АТО й повертати їх близьким (28 березня, 14:30, креативний простір IZONE, вулиця Набережно-Лугова, 8). Та серія документальних відеоісторій про шістьох українських правозахисників та правозахисниць (28 березня, 17:00, креативний простір IZONE, вулиця Набережно-Лугова, 8). Фільми, які відображають обставини життя в окупованому Криму, – «Крим. Нескорений», «Крим. Переможців не судять», «Микола Семена. Думки під забороною», «Непохитний Балух. Вирок», «Заборонене кохання: життя ЛГБТ-спільноти в Криму» та дискусія за участі кримськотатарських активістів, зокрема Ільмі Умерова, звільненого політв’язня, відбудуться 25 березня о 18:00 у креативному просторі IZONE.

Документальні фільми з проекту «Рани 360°», зняті за допомогою технології віртуальної реальності, стали однією з інновацій 2017 року. Це три фільми до 10 хвилин, що розповідають історії військових, які воювали на сході та отримали важкі поранення. Покази проходитимуть протягом усього фестивалю.

«Кава з правозахисниками» вже стала доброю традицією. Сім фестивальних ранків – сім правозахисних тем і сім кав з партнерами RIGHTS NOW! із Центру інформації по права людини (з 24 по 30 березня, з 11:30 – кав’ярня кінотеатру «Жовтень». Теми ранкових зустрічей – «Війна і діти на Донбасі», «Секс за гроші – робота чи рабство?», «Відповідальність після окупації – в пошуках зваженого рішення», «Чи допустиме катування серійного вбивці», «Безпека на районі – як зробити свій внесок?» (зустріч із поліцейськими), жінки й сексуальні домагання (українська реакція на скандали в Голлівуді), недоліки міграційної політики. 

З повною програмою правозахисних заходів можна ознайомитися на сторінці фестивалю www.docudays.ua.

Docudays UA – єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Входить до Міжнародної мережі правозахисних кінофестивалів Human Rights Film Network. Відбувається щороку в Києві впродовж останнього тижня березня. Після завершення Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України під час Мандрівного фестивалю. Покази та обговорення фільмів за участю експертів та експерток з прав людини тривають із жовтня до грудня (включно). Протягом року Docudays UA популяризує авторську документалістику в кінотеатрах у рамках проекту DOCU/ХІТ. Розвиває в молоді критичне мислення в кіноклубах медіапросвіти з прав людини Docudays UA. Представляє проект культурної дипломатії SEE UKRAINE в Європі. Допомагає молодим українським документаліст(к)ам з виробництвом фільмів на платформі DOCU/PRO. Щороку випускає каталог нових українських фільмів для промоції закордоном. ХV Docudays UA відбудеться з 23 по 30 березня 2018 року в Києві.

Контакти

  • [email protected]
  • Docudays UA
  • +38 (068) 304 3145
  • http://docudays.ua/2018/program/konkurs/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.