bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Простір ідей МайстернЯ»: культурно-освітній майданчик Бахмута
03.11.2017

У липні 2015 року в Бахмуті Донецької області з’явився перший у місті вільний простір для активної молоді – «МайстернЯ». Цей неформальний осередок за перший рік свого існування перетворився на потужний культурно-освітній майданчик. Лише за 2016-й організатори провели 416 заходів, які відвідали понад 3700 осіб. Для невеликого міста це значний результат.

Відкрила «Майстерню» громадська організація «Моя Єдина». Ідею вільного простору запозичили у колег зі Слов’янська (платформа ініціатив «Теплиця») та Краматорська (молодіжна платформа «ВІЛЬна ХАта»). Швидко вирішилося й питання розміщення: очільник ГО «Моя Єдина» Сергій Ніколаєнко віддав для цих потреб власне приміщення. Раніше це був магазин будматеріалів, який називався «Майстерня». У 2014 році він перетворився на волонтерський склад. А ще через деякий час будівля перетворилася на місце для спілкування, навчання, саморозвитку, приємного відпочинку. А назва «Майстерня» так і залишилися. Додали лише «Простір ідей».

«Майстерня» гуртує передусім молодь – учнів-старшокласників, студентів, активістів, які прагнуть змін. Але люди старшого віку також можуть тут знайти собі заняття. Наприклад, на базі «Майстерні» організовані курси комп’ютерної грамотності для людей поважного віку. У групі навчаються «курсанти» віком від 60 до 82 років. Ці курси виявилися успішними: за півроку 2017-го випустилося вже три групи. Спочатку ідея була в тому, щоб навчити дідусів та бабусь користуватися мобільними пристроями. Але потім список функцій розширився: тепер вони вміють набагато більше – сформувати файли, перекинути інформацію на флеш-носій, відправляти дані в комунальні служби тощо.

Як зазначає куратор культурних програм Ольга Ніколаєнко, повноцінно працювати заважає постійний брак коштів, але активісти працюють над цим. Грант від USAID допоміг облаштувати «Майстерню» необхідним обладнанням та матеріалами для студій. «Наразі ми пишемо заявки на різні проекти, але найбільш надійний спонсор –то наші гаманці, – каже пані Ольга. – Тому робимо все можливе, щоб про нашу активну молодь більш дізнавалися в місті та в країні, аби вони мали змогу в майбутньому достойно працевлаштуватися».

Проте є низка заходів «Майстерні», які проводяться обов’язково, незважаючи на фінансові можливості:

  • Працює студія пластилінової анімації для дітей 8-15 років «Кабачок». Діти самостійно вигадують мультиплікаційні сюжети, малюють їх, ліплять з пластиліну героїв, знімають кадри, дорослі (студенти) допомагають їм монтувати мультфільми.
  • Випускається молодіжна газети «МАЯЧНЯ». Над випусками працюють старшокласники та студенти 1-2 курсів.
  • Діє студія іграшки «Пахнушки-веселушки» для дітей та дорослих. Виготовлені власноруч іграшки потім продаються на благодійних акціях під час загальноміських заходів. Частина отриманих коштів іде на допомогу безпритульним тваринам, якими опікується волонтерський майданчик «Лада».

Також на базі «Майстерні» організовані:

  • Безплатні курси української мови «Культура мовлення»
  • Клуб документального кіно про права людини «Docudays UA»
  • Історичний клуб для молоді «Вітер часу» (проводять студенти)
  • Speaking Club (проводять студенти)
  • Курси комп'ютерної грамотності для людей поважного віку
  • Театральна студія сучасного вертепу

Усі курси безкоштовні. Їх допомагають проводити студенти-волонтери.

ДОСЯГНЕННЯ

Театральна студія сучасного вертепу діє вже три роки. Тут займаються як діти, так і дорослі. Кожен сценарій унікальний, орієнтований на сучасні реалії та сьогоднішню політичну обстановку. Робота йде у співпраці з громадською організацією «Чарівні Руни» (с. Званівка Бахмутського району). «Самі шиємо костюми, малюємо декорації, – розповідає Ольга Ніколаєнко. – Дитячі постановки показуємо в закладах для дітей з обмеженими можливостями, шпиталях, музеях. Дорослі (сатиричні) – для більш підготовлених глядачів. Цьогоріч виступали на фестивалях у Харкові та Краматорську. Мріємо повезти наш вертеп на Львівську коляду. Уже зараз шукаємо спонсорів та готуємо сценарій».

За підтримки USAID уперше в місті Бахмут «Простір ідей Майстерня» проводив урбаністичний хакатон. Переможці хакатону отримали грошові сертифікати на свої проекти, що стосувалися благоустрою міста. Фінансовий грант покривав витрати на матеріали для реалізації проектів.

Перше місце посіла ідея створення студентського урбан-парку, друге – інформаційна дошка спортивних досягнень міста.

Пані Ольга зазначає, що такі заходи дуже мотивують, тому що дають змогу втілити свої задуми в життя: «Ми не проводимо заходи для «галочки». Усі вони мають логічне завершення. Наприклад, курс тренінгів з проектного менеджменту та ораторської майстерності допоміг одній з наших слухачок – підприємниці-ВПО з Горлівки перемогти у конкурсі «Український донецький куркуль» та отримати грант на розбудову свого бізнесу (майстерні з шиття дитячого одягу). А майстер-класи з журналістики допомогли провести конкурс «Репортаж з казки», який виявив талановитих підлітків 13-16 років. Вони зараз випускають газету «МАЯЧНЯ».

Ми дуже пишаємось «нашими дітьми» (так називаємо молодь, яка практично живе в «Майстерні»). Вони не дозволяють нам, дорослим, впадати у відчай, запалюють ідеями та надихають енергією. Наше завдання – скерувати цю енергію в необхідне русло та допомогти їм в досягненні їхніх мрій.

Ми ні на кого не рівняємось, ні з ким не змагаємось, а робимо те, що нам подобається. Ми вільні у своїх діях і не від кого не залежимо. Головна наша умова: територія «Простору ідей Майстерня» – це Україна. І кожен, хто сюди входить, про це знає».

Детальніше про діяльність «Простору ідей МайстернЯ» можна дізнатися за посиланням.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.