bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

ГО «СОТНЯ»: лідером може стати кожен
15.03.2017

Одним із основних понять, на яких базується система, є лідерство. Лідер – той, хто веде, йде попереду. Яким же він має бути та яких принципів повинен дотримуватися? Своїми думками в рамках нової рубрики ГУРТstarter з нами поділився Олексій Шнира, засновник та голова ГО «СОТНЯ» – ресурсу для тих, хто прагне змін на краще.

Олексій вивчає юриспруденцію в Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого у Харкові. Як заведено в сучасної молоді, навчання поєднує з роботою. Самостійно вивчивши програмування, працює розробником в ІТ сфері. Симбіоз гуманітарних і технічних знань може видатися незвичним, проте Олексій планує поєднувати їх у своїй професійній діяльності й надалі, демонструючи це на прикладі функціоналу СОТНІ.

ГО «СОТНЯ»: чому і для чого

«Я брав участь у хакатонах, їздив до Києва, Дніпра. Серед проектів, над якими працював, – створення аудіокниг і розвиток прямої демократії. Нині немало всіляких заходів, але багато таких подій ініціюють лише інформаційні зміни в суспільстві. Люди під час зустрічей обговорюють певні питання і таким чином формують свої погляди. Мені ж захотілося реалізувати трохи інший формат. З одного боку, створити список топ-100 лідерів, з іншого – щоб це була організація, а не просто перелік. Система, де видно, що ці люди між собою постійно взаємодіють через різні канали зв’язку», – пояснює суть ініціативи Олексій Шнира.

СОТНЯ призначена для того, щоб люди мали змогу фізично зустрічатися, спілкуватися, обмінюватися ідеями. Жива комунікація – одне з ключових положень організації. Саме тому її учасники – винятково харків’яни. Однак Олексій сподівається, що з часом ідею вдасться вивести на всеукраїнський рівень. Головне – успішно презентувати себе і знайти однодумців.

Ключовим завданням СОТНІ є не просто формування рейтингу «Топ-100 лідерів Харкова». Завдяки синергії спільноти зусилля лідерів спрямовуватимуться на покращення середовища свого існування.

Спільнота передбачає поле для творчості та вільної реалізації свого бачення. Можна пропонувати ідеї та розраховувати на те, що це почують і підтримають. Формат спільноти також забезпечує вільну участь її членів. Тобто коли є робота, то є фіксований графік, домовлена заробітна плата, люди постійно і стабільно працюють, отримуючи за це винагороду.

100 – цифра, яка легко запам’ятовується. Сотня – це багато, сильно і водночас це саме та кількість людей, коли можлива щомісячна взаємодія кожного з кожним. До того ж це вдало з точки зору маркетингу, переконаний Олексій.

Сайт сотня.укр: стань лідером

Адресу сайту ініціативи запам’ятати легко: сотня.укр. Українську доменну зону активісти обрали невипадково, адже це – вітчизняне. Кириличний домен виглядає незвично і поки не всі веб-додатки розрізняють їх як адресу сайту. Проте функціонує сайт відмінно й поступово заповнюється інформацією.

Коли користувач заходить на веб-ресурс, він бачить фотографії лідерів. Причому вони з’являються в рандомному порядку, кожного разу розташовуючись інакше. Це для того, аби у відвідувачів не виникало преференцій щодо однієї особистості над іншою. СОТНЯ має сприйматися як єдиний масив лідерів.

Члени СОТНІ

Зараз організація не налічує ста членів, тому кожен, хто приєднується, автоматично стає лідером. Долучаються ті, кому подобається ідея, хто проживає в Харкові та є повнолітнім. Зробити це просто – достатньо зайти на головну сторінку сайту організації: там знаходяться всі підказки.

Тут діє презумпція лідерства – допоки СОТНЯ не заповниться. Тож члени СОТНІ поки є лідерами в надто суб'єктивному значенні. Щоб організація складалася з найкращих, її члени періодично оцінюють кожного свого учасника на відповідність розробленим критеріям сильного лідерства.

До СОТНІ входять різні особистості. Це і громадські активісти, і ті, хто намагається створювати свій бізнес чи реалізувати проекти.

Комунікаційна структура СОТНІ

Кожен круг схеми позначає одного члена СОТНІ. Кожна лінія – це зв'язок одного члена з іншим. 11 кругів у центрі – ядро СОТНІ, важлива функція якого – організаційна. На чолі СОТНІ стоїть глава. Решта 89 кругів – оболонка СОТНІ, яка складається з її гідних членів.

Хто захоче приєднатися до діяльності СОТНІ, але не увійде до її складу у зв’язку з тим, що не відповідатиме на момент оцінки критеріям, буде вважатися кандидатом, який із часом може увійти до основного складу шляхом заміни лідера на цього кандидата. Такі питання вирішуються шляхом спільного обговорення та голосування.

За прогнозами Олексія, з часом СОТНЯ якісно покращуватиметься і зрештою скрадатиметься з дійсно сильних лідерів. Кожен лідер у перспективі матиме один чи декілька власних проектів в будь-якому напрямі, що не суперечить законодавству України. Це великий та різноаспектний акумульований ресурс.

Учасникам СОТНІ важливо дотримуватися Статуту, який вказує, що кожному члену рекомендовано вести здоровий спосіб життя, вивчати іноземні мови, поглиблювати наукові знання та бути соціально активним і свідомим громадянином. Стати прикладом для інших – те, що кожен може робити тут і зараз, без значних матеріальних внесків.

Перспективи

Наступний етап роботи – реалізація проектів. Вони корелюватимуться з конкретними інтересами людей, які приєднаються до організації. Ключовим тут є принцип еволюції: все залежатиме від того, хто ввійде до складу сотні лідерів.

Олексій ділиться своїми планами: «Один із проектів, над яким хочеться працювати, – це впровадження української соціальної мережі. Декілька спроб здійснити це уже було, але жодна з них не стала успішною».

Організація планує співпрацювати і з державними органами. Розробка функціональних електронних систем та платформ для них – шлях реалізації цього завдання.

«Мені хочеться жити в країні, де існують компанії, якими можна було б пишатися на світовому рівні, – розмірковує Олексій. – Коли ми говоримо про США, то відразу виникають асоціації з Apple чи Microsoft. Ці компанії роблять гігантські прориви в технологіях і кардинально змінюють життя людей. Хочеться, аби Україна була так само знана. Саме тому я разом із іншим членами організації беру на себе відповідальність за наше майбутнє. Ми відкриті для конструктивних діалогів, приєднуйтеся до нас, щоб працювати і жити там, де ми мріємо жити».

Контакти

  • ГО «СОТНЯ»
  • https://сотня.укр

Коментарі

Надія Мальцева   2596 днів тому   #  

Молодчина, Олексій! У старшого покоління надія на розумну, патріотичну молодь. Ти на правильному шляху! Раджу тобі взяти в помічники хорошу книгу "Стратегії геніїв. П’ять найважливіших уроків від Білла Ґейтса, Енді Ґроува та Стіва Джобса"
Автор: М. А. Кусумано та ін.- придбати можна в Харкові в магазині Клубу сімейного досугу. Як 10 річний член цього клубу я маю скидки і дозволяю тобі скористатися моїм № 3982938 Мальцева Надія Олексіївна. Хай тобі щастить !

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.