bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Чи можуть ГО брати участь у місцевих виборах?   

Дуже часто доводиться зустрічати позицію окремих громадських активістів щодо необхідності надання громадським організаціям із місцевим статусом права бути суб’єктами виборчого процесу, зокрема висувати кандидатів, створювати «громадські виборчі блоки» на місцевих виборах на рівні із іншими суб’єктами.

Національне законодавство виокремлює справедливі і цілком адекватні правові позиції щодо статутної діяльності політичних партій і громадських організацій. Очевидно, воно потребує удосконалення в частині імплементації демократичних стандартів реалізації права на асоціації. Але ніякий міжнародний договір безпосередньо не передбачає надання громадським організаціям права брати участь у місцевих виборах.

Як відомо, формуванню і вираженню політичної волі громадян сприяють політичні партії, які з цією метою БЕРУТЬ УЧАСТЬ У ВИБОРАХ до органів державної влади та органів місцевого самоврядування (ст. 36 Конституції України).

Політичною партією є об’єднання громадян – прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, які мають головною МЕТОЮ участь у виробленні державної політики, формуванні органів влади, місцевого та регіонального самоврядування і представництво в їх складі (ст. 2 Закону України «Про об’єднання громадян»).

Політична партія – це зареєстроване згідно з законом добровільне об’єднання громадян – прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, що має своєю МЕТОЮ сприяння формуванню і вираженню політичної волі громадян, бере участь у виборах та інших політичних заходах (ст. 2 Закону України «Про політичні партії в Україні»).

Громадською організацією є об’єднання громадян «для задоволення та захисту своїх законних соціальних, економічних, творчих, вікових, національно-культурних, спортивних та інших інтересів» (ст. 3 Закону України «Про об’єднання громадян»).

Участь у виборах, як основна мета діяльності, закріплена лише для політичних партій (ч. 2 ст. 36 Конституції). Право брати участь у виробленні державної політики, у формуванні органів влади, представництво в їх складі є специфічними правами лише політичних партій.

Тобто, політичні партії (на відміну від усіх інших об’єднань громадян), як особливий вид об’єднань громадян, офіційно визнаються суб’єктами політичної діяльності у державі та учасниками місцевих виборів.

Політична діяльність, у тому числі представництво у місцевій владі, для громадської організації є цілком неприродною правовою сутністю.

Мені видається, що необхідно на законодавчому рівні встановити заборону діяльності громадських організацій, які ставлять за фактичну мету діяльності, зокрема, участь у місцевих виборах (як суб'єктів виборчого процесу, що висувають кандидатів у депутати), і тим самим дискредитують інститут громадських організацій як такий.

Коментарі

Микола Яцков   5286 днів тому   #  

Ну, забороняти не варто. Це значно звузить поле діяльності НУО.
Адже, таким макаром можна заборонити ГМ ОПОРА, КВУ, і т.д. за участь у виборах через моніторингові, інфомаційно/просвітницькі, і т.ін. програми. І в результаті постраждає демократія за яку боремось!
А от висувати кандидатів (партії/блоки) та/або підтримувати їх - цілком згоден. Тут треба присікти політиків від уподібнення на НУО. Але не треба законом забороняти.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5286 днів тому   #  

так проще:
1)Мета та завдання організації:

2.1.1Налагодження тісної співпраці з органами районної, обласної і центральної виконавчої влади, а також осередками політичних партій і громадських організацій у вирішенні питань економічного, соціально - культурного характеру, які мають важливе значення для життя міста.

2.1.1В ході проведення виборчих кампаній домагатися, щоб члени Об’єднання обиралися депутатами міської, обласної та Верховної Ради України.
пункты моего статута)))))

  •   Пiдписатися на новi
Ярко Жукровський   5286 днів тому   #  

Миколо, звичайно, що мова про спостереження за виборчим процесом не йде. Громадські організації повинні мати можливість проводити спостереження у якості офіційних спостерігачів будь-яких видів виборів.
Ми багато говоримо про розширення прав і можливостей для діяльності громадських організацій, а з іншого боку - замовчуємо (зажовуємо) проблеми відповідальності діяльності ГО своїм статутам чи букві закону.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5286 днів тому   #  

кто вам не дает вступить в ЛЮБУЮ партию и быть наблюдателем?))))) сейчас это без проблем

  •   Пiдписатися на новi
Ярко Жукровський   5286 днів тому   #  

Егоре, але мова йде про те, що громадська організація "Х" не може бути суб'єктом виборчого процесу.
Очевидно, що членам будь-якої організації не заборонено обиратися і бути обраним до органів місцевого самоврядування чи народними депутатами України.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5286 днів тому   #  

хм... насколько я помню у нас в городе есть депутаты-милиционеры.... как-то позапартийные же проскакивают, или сразу в ВР хочется?))

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5286 днів тому   #  

у такому разі ніколи б не виник Рух і Солідарність :) тому залазити у законодавство з такими пропозиціями я б не став. Погоджуюсь з Єгором :)

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5286 днів тому   #  

Сложно таки с Вами, да кто Вам запрещает быть наблюдателями? Насколько долго Вам талдычить, что "Можно (и нужно) делать всё, что ПРЯМО не запрещено законом" ;)) Пишите грамотно статуты и преспокойно подавайте ваши кандидатуры в наблюдательные комиссии от ГОшек, а если сильно хочется от любых партий))) Вас что, за руку потом тянуть будут или на камеру снимать, за кого Вы проголосуете в кабинке??? Кто Вам мешает потом публично публиковать те факты, которые Вы видели, неважно и независимо от того, в какой партии Вы находились?????? Не хотите втягиваться в политику? К любому не проходному депутату в списки и от него все равно будете наблюдателем, то что Вы не "хотите думать" не значит что нельзя "всё таки мона придумать", просто не хочу и нельзя довольно разные понятия :))

  •   Пiдписатися на новi
Ярко Жукровський   5286 днів тому   #  

Прочитайте уважно заголовок. Чи можуть громадські організації (а не окремі члени ГО) брати участь у місцевих виборах?
У тексті уточнюється: у якості суб'єктів виборчого процесу, що висувають кандидатів у депутати та створювати «громадські виборчі блоки» на місцевих виборах на рівні із іншими суб’єктами (політичними партіями).
До чого тут депутати-міліціонери, до чого тут офіційні спостерігачі?
Мова йде про концептуальну підміну понять. Адже ГО має іншу мету діяльності, на відміну від політичних партій.

  •   Пiдписатися на новi
Ярко Жукровський   5286 днів тому   #  

Або ставлю спрощеніше запитання, насамперед, до Егора:
Чи може громадська організації “Сокіл" брати участь у місцевих виборах і висувати кандидатів, і бути включеною у виборчий бюлетень (в умовах пропорційної виборчої системи) із першою 5 своїх членів чи прихильників?

  •   Пiдписатися на новi
Василь Полуйко   5286 днів тому   #  

Чому громадським організаціям хочеться приймати участь у місцевих виборах? Та тому що політичні партії, очевидно, вже не є дієвим механізмом демократії. Тут з політичними партіями щось потрібно робити, а не з громадськими організаціями.

  •   Пiдписатися на новi
Ярко Жукровський   5286 днів тому   #  

Пане Василю, чи можете навести практику, для прикладу, західних демократій, де громадські організації беруть участь у виборах?
Для чого тоді політологічна і юридична теорія розрізняє за метою діяльності політичні партії і громадські організації?
Може краще усі громадські організації перейменовувати у політичні партії із правом участі у виборах?

  •   Пiдписатися на новi
Василь Полуйко   5286 днів тому   #  

Якщо вибори мажоритарні, проблем з участю представників громадських організацій немає. Про дилему громадські організації - політичні партії я вже писав в своєму блозі. Вони повинні доповнювати один одного, а не конкурувати один з одним - це в теорії і Ви правильно про це пишете. А у нас на практиці на превеликий жаль не так як в теорії і проблеми більші в політичних партіях і у виборчій системі, а не в громадських організаціях.

  •   Пiдписатися на новi
Микола Яцков   5286 днів тому   #  

Так, може прийшов час змінювати теорію відповідно до реалій сьогодення? кілька років спостерігаю, що політикою активною займаються НУО заради здобуття влади, а не для в пливу на неї. Фронти змін, Гарти, ініціативи гриценків, фанатів юлі, жінки б... і т.д. Пан Василь правий, що ми переживаємо кризу партій, і політики сподіваються виїхати за рахунок позитивної репутації усіх НУО. Але, якщо чесно сказати, цими ж політиками в більшості випадків і є НУОшники. Це ж сезонна робота для всіх... Хто працює в штабах? намагається пролізти у списки на чергових місцевих? Тай загалом, помітив, що принаймні в Закарпатті субпартії "Фронтовики" чи "гартівці" є більш ефективними у кампаніях ніж НУО. А чому? Бо там працюють НУОшники, які мають інтелектуальні і фінансові ресурси! і до речі, вони досягають своєї мети!
То може, варто переглянути теорію?

  •   Пiдписатися на новi
Ярко Жукровський   5286 днів тому   #  

Миколо, змушений тебе розчарувати. Ти не зможеш змінити класичну теорію політичних партій (див. напр. Шведа Ю. Теорія політичних партій і партійних систем), адже вона формувалась століттями...
Що ти конкретно пропонуєш? Надати ГО право разом із політичними партіями брати участь у місцевих виборах? Може варто у політичних партій забрати право брати участь у виборах?
Криза партій не означає, що ГО мають ставити за мету - участь у виборчому процесі. Я говорю про ГО як інституцію, а не окремих членів ГО.
А людей, які створили ГО ФРОНТ ЗМІН, ГРОДЯНСЬКА ПОЗИЦІЯ і схожих проектів, мета яких очевидна - участь у виборчому процесі, або перетворення у політичні партії, вважаю такими, які використовуючи (юзаючи) назву "громадська організація" дискредитують сутність і природу діяльності ГО.

  •   Пiдписатися на новi
Микола Яцков   5286 днів тому   #  

Про дискредитацію 3-го сектору цілком погоджусь, а от щодо теорій... не згоден. На те вони й теорії, щоб ми з усіх можливих думок вибрали 1 як доктрину. Але життя і без нас все розставить на свої місця. Еволюція тривалий процес :) Авось, і настане у нас завтра західна демократія (звісно при сучасному її трактуванні доктриною).

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5285 днів тому   #  

мдя... хАчу, а для чего не знаю :) ну например зачем НГОшке по защите сине-буро-малиновых бабочек 5 проходных мест в депутатство любых уровней? Ну что они там делать будут, вваливать весь бюджет на разведение личинок? У НГО другая направленность, для политики и придумана система политических партий... Никто же не мешает создать свою партию.. например Партия "НГО", притом сразу очень большое количество членов будет :)) Хотите представлять интересы Вашего НГО в власти? по 3 человека к яныку и юльке и пахать до седьмого пота..... кто-то да прорвется, 1-2 человека в депутатах и работа Вашего НГО думаю станет более плавной и обеспеченной, и голос во власти будет....

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5285 днів тому   #  

по поводу ФРОНТУ ЗМІН" вообще жесть, молодцы ребята, просто использовали "дырку" в законодательстве и начали предвыборную намного раньше... "все что не запрещено - разрешено", кста, я идейку информационного листа у Яценюка "позычил", весьма оригинальный обход регистрации газеты))))

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5285 днів тому   #  

Миколі Яцкову: прошу конкретизировать нарицательное "жінки б…"

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5285 днів тому   #  

А вообще, выборы это так утомительно уже стало, правда.

  •   Пiдписатися на новi
Микола Яцков   5285 днів тому   #  

В даному випадку - це "Жінки Батьківщини"

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5285 днів тому   #  

Спасибо, мне было важно знать, что Вы имели в виду.

  •   Пiдписатися на новi
Юрій Новіков   5284 дні тому   #  

Анатолій Рекун.Можливо буде корисний наш досвід. Ми, АНГО, як місцева коаліція НГО, двічі брали участь у місцевих виборах (1998 і 2002), коли існувала ще мажоритарна та змішана системи. ВИСУВАЛИ БЛИЗЬКО 40 КАНДИДАТІВ І мали від 7 до 12 депутатів різних рівнів. На місцевих виборах популяризували громадські цінності. Я двічі керував громадським виборчим штабом і до останнього відстоював мажоритарну систему виборів. Вважаю, що потрібно дати можливість коаліціям НГО висувати канндидатів на місцеві вибори.

  •   Пiдписатися на новi
Микола Яцков   5284 дні тому   #  

Юрій Новіков
1) У Вашому випадку, НУО стають інструментом досягнення влади, а не пропонування владі альтернатив. До речі, що таке громадські цінності? В широкому розумінні їх пропагують усі кому не лінь :))) в чому тоді перевага НУОспілчан від інших?
2) намагання підмінити партії НУО, на мою думку, є проявом нездатності активістів партій розвивати внутріпартійну демократію в сучасних умовах і формувати альтернативу (опозицію) до керівництва партії. І з часом замінити керівництво. А створювати нові партії під себе уже не модно :)

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5284 дні тому   #  

для розрядки у дискусії :https://www.youtube.com/watch?v=PDXEsmJL1ns

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5284 дні тому   #  

по крайней мере честно :)))

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5284 дні тому   #  

:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

  •   Пiдписатися на новi
Ярко Жукровський   5283 дні тому   #  

Юрію Новікову. А ви пробували створити політичну партію? Ви вважаєте нормальним - створення коаліцій НУО для участі у місцевих виборах?

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5283 дні тому   #  

гріш ціна такому законодавству, якщо воно не відповідає потребам суспільства

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5283 дні тому   #  

у нас есть базовые 4 года, что-бы объединить 70-90% НГО для создания политической партии с необходимым количеством голосов...
Проект выполнимый, нужно только лидера, который всё это "потянет"..... Если подойти с "фантазией" можно и большинство в парламенте сделать)))) или еще лет 10 будете в песочнице копаться)))

  •   Пiдписатися на новi
Микола Колодяжний   5282 дні тому   #  

Ярко, на 110% підтримую Вашу позицію. На усіх заходах та вступах озвучую той самий підхід до диференціації понять громадська організація / політична партія, і приємно, що таку думку також хтось поділяє. Дискредитація НУО як явища через використання їх у якості інструмента політтехнологій - це проблема, з якою ми постійно стикаємося під час роботи із ЗМІ.
Якщо Ви не проти - я перепублікую Ваш пост на інформаційному порталі для молодих виборців "Мій перший Президент" http://obyray.ukrprostir.net/, звичайно, з посиланням на джерело.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5282 дні тому   #  

да всегда пожалуйста, я как всегда в своём "репертуаре", если кого-то "зацепит" и то польза будет)))

  •   Пiдписатися на новi
Ярко Жукровський   5282 дні тому   #  

Микола Колодяжний: жодних проблем. приємно, коли є однодумці

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.