bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Чи має благодійництво спонукати бідність   

Останнім часом у Фейсбуці спостерігаю за активністю одного із приватних благодійних фондів в одній із областей України. Можна радіти, але чомусь сумно стає. Фонд так активно допомагає різним бідним категоріям громадян: багатодітним сім'ям і т.п. Але якось воно виглядає хаотично і безсистемно.

Побачив на місцевому телеканалі сюжет про бідну сім'ю і одразу допоміг. А сім'я виявилися не скільки бідною - скільки безпутньою. Та ще й дивною якось: діти народжуються майже кожен рік, а мати все має статус одинокої.

Тому й питання якось напрошується: чи не виходить, що спонтанна благодійність чи організована благодійність приватних осіб просто провокує бідність і патерналізм?

І як взагалі уникнути того, щоб благодійництво в українських реаліях не стало стимулятором жебрацтва, бідності і споживацтва.

Коментарі

Тимчук Тарас    4388 днів тому   #  

як казав Сервантес "Лучшее в добрых делах - это желание их утаить. Делать добро дуракам – все равно, что подливать воду в море" :)

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   4388 днів тому   #  

:) Дякую, пане Володимире за статтю. Мене давно вже турбують такі думки. В мене теж трапляються матері-одиначки з 5 або 6-ма дітьми. І з спів мешканцем в додачу. І вони чітко знають, що "им должны дать" допомогу. А найцікавіше - це їдальня в одному з містечок на Волині. Там одні й ті самі люди ходять на протязі 5-6 років обідати до благодійної їдальні. :) Вони, мабуть, вже й забули як обід варити чи як виглядає кастрюля. І таке благодійництво дійсно спонукає до бідності і споживацтва.

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Купрій   4388 днів тому   #  

Ось вчора на одній із станцій метро в Києві спостерігаю: на виході жіночка із табличкою, на якій написано звернення про милосерддя, бо треба гроші на лікування дитини (тобто просить милостиню), а поряд жіночка також віку і такого ж статку, судячи по зовнішньому вигляду, яка стоїть і розповсюджує рекламу (тобто заробляє хоч якісь гроші). Ось і питання, кому із цих двох жінок має допомагати благодійництво? Тобто чи дати милостиню, чи вкласти гроші в щось, щоб люди вирвалися самотужки із свого бідацького стану?

  •   Пiдписатися на новi
Людмила Ямщикова   4388 днів тому   #  

мені здається, що далеко не завжди можна змінити жебрацьку психологію.
дійсно існують люди, які ладні роками їсти благодійні обіди, аби лише нічого не змінювати і не робити ніяких зусиль.
але спробувати змінити - потрібно.
тобто, алгоритм благодійності має бути такий:
- якщо людина в кризовому стані - допомогти вибратися
- якщо кризовий стан переходить у хронічну форму, то:
1. намагатися дати вудку
якщо п.1 не спраьовує, то
2. допомогати утримуватися у хоча б мінімальних людських умовах.

такий вже наш хрест.

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   4388 днів тому   #  

Я думаю, що людина сама повинна прагнути щось змінити в своєму житті. Взяла озброєння метод Якова Рогалина - запропонувати долучитися до допомоги іншим. І допомагаючи іншим - допомогти собі.

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4387 днів тому   #  

Я для себе давно вже вирішив допомагати лише тим, хто прагне стати сильним, а не залишатися слабким.
Згоден з автором та коментаторами.

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Купрій   4387 днів тому   #  

А чи може бути взагалі благодійництво відповідальним? Чи маємо моральне право вимагати від благодійника, щоб він займався цим "компетентно"?

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4387 днів тому   #  

Вимагати - не маємо, але маємо підвищувати компетенцію. Розвивати, так би мовити, "культуру благодійності".

  •   Пiдписатися на новi
Людмила Ямщикова   4387 днів тому   #  

Ну, просто нагодувати ту людину, яка більше нічого й не прагне - це теж відповідально. От примушувати її взяти вудку - може насправді виявитися менш відповідальним (попри всі благі наміри), бо людина просто уникатиме такого благодійника і залишиться навіть без їжі.
Звісно, суспільству такі люди дорого коштують. Але вони є

  •   Пiдписатися на новi
Леся Ярошeнко   4360 днів тому   #  

Порушена тема залишиться в переліку вічних тем, якщо говорити про благодійність взагалі. Стосовно наведеного Володимиром Купрієм прикладу - так, хаотична благодійність множить хаос. У світі організованої філантропії зараз популярна тенденція "розумної благодійності", коли борються з причинами зла, а не з наслідками. Тобто будують лікарні у своїй країні, а не фінансують лікування за кордоном. Підтримують антитютюнові кампанії, а не онкодиспансери. Борються з вирубуванням лісів, а не рятують жертв повеней.

Водночас є тисячі благодійних фондів та організацій, які допомагають "тут і зараз". І вони також потрібні. Головне, щоб благодійник мав стратегію і міг аргументовано пояснити собі й іншим: у що він вкладає ресурси, навіщо і якого прагне результату.

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Купрій   4360 днів тому   #  

Ось і постає питання: а скільки благодійників усвідомлюють в необхідності власної стратегії. Ми ж настільки сентиментальні, а тому нам так шкода всіх "гнаних і голодних", яким даємо "тут і зараз" допомогу. Безперечно, що й така допомога має бути, але скільки системних благодійників вийшли на шлях стратегії власних дій?

  •   Пiдписатися на новi
Леся Ярошeнко   4359 днів тому   #  

Ми - це хто? Якщо говорити про кожного з нас як про приватну особу, то в сентиментальності жодного зла немає. Навпаки, в сучасному механізованому й оцифрованому світі співчуття до "гнаних і голодних", просто до людини, яка потрапила у складну ситуацію - це те, що дозволяє не втратити людську подобу. Якщо ж говорити про філантропію як організований сектор суспільного життя, то і ми і ви (Український форум благодійників і Творчий центр ТЦК як член Форуму і як один із рушіїв організаційного розвитку благодійних фондів та організацій в Україні) щодня працюємо над тим, щоб питання стратегії благодійної діяльності було на порядку денному кожної організації, компанії, благодійника. Щоб звучало питання "навіщо?" Щоб благодійники не гасили пожежу, а будували з вогнетривких матеріалів.

  •   Пiдписатися на новi
Ірина Смага   4346 днів тому   #  

Я уверена, что благотворительностью должны заниматься компетентные люди....можно голодному дать рыбку и он ее съест, а через время будет снова голодным и станет ждать, что его кто то накормит, а можно дать удочку и научить ловить рыбу....и он будет сытым всегда...
....Другой вопрос захочет ли он ее ловить, если его постоянно кто то кормит просто так...

  •   Пiдписатися на новi
Леся Ярошeнко   4346 днів тому   #  

У тім то й річ: милосердя - це для кожного. Але для того, щоб мільйони зусиль давали результат, а не лише задоволення благодійникові, філантропією потрібно грамотно керувати. Благодійним фондам та організаціям, як і бізнесовим структурам, для успіху і "соціального прибутку" потрібні талановиті і освічені менеджери, які ставлять перед організацією цілі і шукають оптимальних шляхів: як витрачати менше ресурсів і робити більше, не винаходити велосипед, досягати синергії в партнерстві. От над цим і працюємо.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.