bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Крок назад, два вперед!   

На семінарі, що проводили датські фахівці в рамках програми Розвитку громадянського суспільства, що провадиться ПРООН в Україні за кошт Датського міністерства закордонних справ, почув від тренерів дуже цікаву періодизацію щодо підходів до реалізації проектів та програм в країнах старої Європи. У 1970-і роки переважна більшість такої діяльності була спрямована на розвиток благодійності, 1980-і роки – на задоволення базових потреб людини, в 90-х приходить час на розвиток громади і в 2000-х починається ера проектів та програм, що мають в своїй основі правозахисний підхід (власне він і був представлений на цьому семінарі).

Погляньмо на те що діялось і діється в Україні з точки зору цієї періодизації. Перше, що спадає мені на думку, це те, що у нас не було такої чіткої послідовності. У нас все перемішалось як в салаті. Але здається ми маємо справу з ситуацією, коли потрібно споживати певні продукти не в салаті, а кожен зокрема, якщо хочемо отримати дійсно цілющий вплив цих інгредієнтів та свій організм.

З благодійністю здається у нас все гаразд. У нас також є організації громадянського суспільства, які займаються розвитком громади та захистом прав людини. Але чи достатньо організацій, і чи взагалі вони є, які піклуються про задоволення базових потреб пересічного українця?

Якщо провести аналогії даного чотирьохфазного періоду програм та проектів з розвитком людини чи організації, то можемо побачити, що другий період – це період становлення в організації, чи період дитинства в людини. Думаю, що професійні психологи можуть більше розповісти про особливості поведінки дорослих людей, у яких не було дитинства, але однозначно ця поведінка не є нормальною. Так само варто задуматись, що відбувається з організаціями, які не пройшовши період становлення починають різко зростати.

Якщо людині в дорослому віці не варто впадати в дитинство, то можливо нам потрібно зробити крок назад, щоб потім два вперед?

Коментарі

Тимчук Тарас    4703 дні тому   #  

Складывается впечатление, что «грантоедство» в Украине стоит на пороге качественных изменений. Доноры все меньше говорят о политике (возможно, разочаровались в способности общественных организаций оказывать серьезное влияние на изменение внутриполитической ситуации в стране), а все больше — о решении насущных социальных проблем и побуждении граждан к социальной активности. И здесь трудно не заметить: кого ни лоббируй, урок минувшего десятилетия для иностранных фондов и институтов один. Кто бы ни пришел у нас к власти — грабят и вязнут в коррупции.

спостереження журналістів з Дня донора http://www.timeua.info/020611/41137.html

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Сухобойченко   4700 днів тому   #  

Цікава тема для дискусії)

Коли представники влади стають представниками донорських організацій по регіонах і свою діяльність по розвитку демократії, прозорості влади, розвитку громадянського сектору узгоджують безпосередньо з міськими головами та начальниками управлінь, то при чому тут громадські організації?

Спочатку Громадські Ради формуються у більшості випадків тією ж владою, а потім оголошується, що їх потрібно навчити силами тих, хто не пройшов до цих Рад.

Зараз представники управлінь і держслужбовці звітують за кількість поданих грантів і участь у тренінгах, семінарах, ін..

Щось тут не так)

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.