bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Про Асоціацію ІГС «Діалог з владою»   

http://www.bogdanovich.org.ua/52

Київ, 27.03.2011

Почалось все з того, що я познайомився з Марічкою Колесник і ще декількома активістами. І було це на початку етапу формування громадських рад при центральних органах виконавчої влади. Само собою утворилось невеличке неформальне об’єднання задля спілкування і вивчення питання створення цих самих рад.

1 лютого 2011 року, на третіх зборах нашої групи, Марічка запропонувала до обговорення питання про створення формального об’єднання, метою якого було б об’єднання зусиль для налагодження діалогу з владою, через громадські ради. При чому, під час обговорення робився наголос на те, що наразі ми не голосуємо за створення, а лиже розмірковуємо про можливість. Всі присутні 13 осіб висловились за потенційне створення.

Наступного дня, в нашу внутрішню розсилку було розіслано протокол, в якому повідомлялося, що вчорашнім рішенням було створено Асоціацію інституцій громадянського суспільства «Діалог з владою». Коли я звернув увагу на те, що рішення щодо створення ми не приймали, а лише обговорювали потенційну можливість, Марічка відповіла, що оскільки всі висловились за, то вона зафіксувала факт створення. От тільки хто її вповноважував фіксувати подібні факти – не зрозуміло. Як не зрозуміло і те, хто надавав їй права викривляти дійсність, адже голосування за створення асоціації не було. Особисто я не голосував би за це, поки не розумів би чіткої концепції і принципів діяльності.

Через деякий час після цього, Марічка Колесник почала називати себе координатором Асоціації, хоча її ніхто на цю посаду не призначав і не обирав.

На мою думку, ідея створення подібної асоціації є дуже гарною і корисною для українського суспільства. Так як, об’єднавши різні організації для взаємодії з владою, можна було б досягнути гарних результатів для країни. Більш того, Асоціація мала діяти за принципом динамічної мережі без керівного ядра. Дана концепція, описана Тарасом Плахтієм, мені дуже сподобалась. Тарас навіть спеціально приїжджав до нас зі Львова, щоб провести тренінг на цю тему. Якщо коротко, то в динамічній мережі без керівного ядра, усі рішення приймаються виключно загальним голосуванням, після обговорення усіма членами за певним алгоритмом – у профільних та перехресних групах.

Щодо проведення самих зборів, то з контактного листа (близько ста осіб), на зборах з’являлось, лише п’ять – десять. При чому, ті, хто були постійно – це я, Марічка і ще дві-три особи. Інші – постійно нові обличчя, постійна ротація. Більш того, збори Асоціації, Марічка Колесник називала виключно «світання», а членів асоціації – «сонечко». На те, що це якось по-дитячому, звертали увагу не тільки я, а й інші активісти, але вона не реагувала і наполягала на своєму – без обговорень. Це стосувалось і інших рішень та питань. Марічка намагалась контролювати все і діяла на власний розсуд – як у справжній динамічній мережі без керівного ядра… :)

25 березня 2011 року відбулось найцікавіше. Я створив дві групи – ВКонтакті та в Фейсбуці з метою зібрати в них членів вже діючих громадських рад задля комунікації, обміну досвідом та поширення інформації. В дані групи могли б входити як члени, так і не члени Асоціації. Про що написав на своєму блозі та у нашу внутрішню розсилку. На що Марічка звинуватила мене в зрадництві і плагіаті. Наче я хочу на кістяку Асоціації (нагадую, кістяк – це 3-5 осіб, що постійно приходили на збори і проявляли активність) зробити своє об’єднання, а також, що я вкрав її, інтелектуальну власність. По-перше, мені цікаво, чи читала вона Закон України «Про авторське право і суміжні права», в якому чітко сказано, що будь-які ідеї, принципи та концепції не є інтелектуальною власністю? По-друге, ніяку «свою» організацію чи асоціацію я не створював і навіть не намагався. Тому, до чого тут був плагіат – я так і не зрозумів. Може її ввело в оману слово «об’єднання», яке я використав у записі? Але воно було виключно в сенсі процесу, а не інституту громадянського суспільства.

Після даних звинувачень, мене було виключено з розсилки так, що я навіть не зміг нічого на ці звинувачення відповісти. Ось ще один приклад прийняття рішення в Асоціації без керівного ядра… :)

Підводячи підсумок, хочу звернути увагу на те, що Марічка Колесник дійсно зробила найбільше для розвитку Асоціації, координувала процес і таке інше. Але факти залишаються фактами: формально Асоціація не створювалась, координатором Марічка не обиралась, а принципи роботи абсолютно не відповідають ідеї динамічної мережі.

Після цього інциденту мені багато хто писав і дзвонив з запитаннями, що відбулось. Дехто з активістів казав про те, що дівчата думають не головою, а емоціями, дехто про можливий Марічки юнацький максималізм… Тобто всі бачать, що відбувається і роблять певні висновки. Можливо, ця публікація ще комусь прояснить ситуацію. Я ж поки буду спостерігати за розвитком подій зі сторони… :)


Якщо вам подобаються мої публікації – підписуйтесь на оновлення: vkontakte.ru, twitter.com, facebook.com, Google Buzz, Google Groups.

Коментарі

Тимчук Тарас    4770 днів тому   #  

Андрію, як на мене цікава і пізнавальна історія. від себе додам, що сам неодноразово вже був свідком подібного сценарію з створення мереж, платформ, асоціацій :)), які у підсумку ставали ван-мен/вумен-шоу :)). як на мене, для повноти картини і балансу думок, хотілося б почути і саму Марічку Колесник, яка фігурує у цьому пості. Не підкажете її контакти?

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Богданович   4770 днів тому   #  

На самому початку тексту -- посилання на її сторінку ВКонтакті.

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    4770 днів тому   #  

Андрію, дякую!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.