bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Боротьба з негараздами: як східні жінки беруть на себе відповідальність за майбутнє країни
27.08.2013

Індія – одна з найбільших країн світу з населенням близько 1,2 мільярда людей. Але, разом з тим, Індія – одна із найбідніших держав планети: 32 відсотки її громадян живуть менш ніж на один долар США у день, а 68 відсотків – менш ніж на два долари. Окрім того, в Індії зафіксований найвищий у світі рівень дитячого недоїдання: 44 відсотки – майже половина дітей! – мають вагу нижче норми. Майбутнє сільських громад Індії, в яких спостерігається найвищий рівень бідності, залежить від подолання надзвичайно складних проблем у сфері охорони здоров’я, освіти, харчування, рівня життя населення та стану довкілля. І, як не дивно, саме жінки несуть основну відповідальність за кожну із цих сфер.



Проект боротьби з голодом


Проект боротьби з голодом активно розвивається в Індії з 1984 року і зараз працює у восьми країнах. Основний підхід, який використовує Проект для вирішення проблеми голоду, – це мобілізація впевнених у собі жінок, які є ключовими фігурами у процесі змін, надання їм більших повноважень та залучення до місцевих рад. Такий підхід з часом переріс у цілісну стратегію під назвою «Panchayati Raj Campaign».

73-я поправка до Конституції Індії змінила принцип розподілу мандатів у радах сільських громад. Відповідно до неї, третина усіх місць має відводитись представницям жіночої статі, що згодом дало змогу більш ніж одному мільйону жінок посісти ці виборні посади.

Проект сприяє вияву лідерських якостей у жінок та їхній реалізації впродовж п’яти років перебування на посаді. Під час першого року проводяться семінари для жінок-лідерів і додаткові семінари на різні теми для розвитку лідерських якостей в учасниць. Упродовж другого року проводиться активна робота зі створення висхідних планів розвитку для задоволення основних потреб сільських громад.

Третій рік роботи полягає у формуванні об’єднань жінок на районному та державному рівні для подолання бюрократичних перешкод. Робота під час четвертого року фокусується на забезпеченні успішного впровадження планів та підтримці вже досягнутих змін. П’ятий рік присвячений кампанії із заохочення участі жінок як виборців і як кандидатів на виборах та підготовці до виборчих змагань.
Проект боротьби з голодом у партнерстві із 50 місцевими громадськими організаціями здійснив підготовку більш ніж 79 тисяч жінок, котрі були обрані на посади як представники місцевих сільських громад. Наведемо приклад однієї зі стратегій впровадження змін.

Підтримка жінок під час виборів

Для того, щоб заохотити жінок до участі у виборах, а також до висунення у кандидати, Проект боротьби з голодом проводить активні передвиборчі кампанії. Діяльність компанії SWEEP (Strengthening Women's Empowerment in Electoral Processes) спрямована на посилення повноважень жінок у виборчому процесі і охоплює проведення зустрічей, тренінгів, ігор на вулицях, зйомки фільмів, обхід домівок людей та розповсюдження плакатів і буклетів.

Об’єднання для підтримки та розширення повноважень

Для того, щоб надати ширші повноваження жінкам-лідерам та їхнім громадам, Проект заохочує створення об’єднань серед обраних на посади лідерок. У деяких регіонах жінки уже створюють такі федерації на районному та державному рівні для висловлення своїх думок як колективного об’єднання. Серед пріоритетних завдань – збільшення представництва жінок у місцевих радах до 50 відсотків, усунення норми про дві дитини у сім’ї, збільшення прозорості і взаємодії між різними рівнями урядових структур.

Мобілізація ЗМІ для підтримки жінок-лідерів

До висвітлення роботи жінок-лідерів у рамках Проекту залучаються численні медіа-партнери, які щороку нагороджуються особливою Премією Sarojini Naidu. Ця премія вручається жінкам за найкращу діяльність під час роботи на виборних посадах. Також нагороду отримують троє журналістів за репортерські досягнення і публікації мовою хінді, англійською та іншими мовами.

Боротьба з кліматичними змінами

У співпраці із Фондом захисту довкілля Проект проводить тренінги з покращення здатності сільських громад протистояти руйнівній дії природних явищ, які останнім часом почастішали внаслідок кліматичних змін.

Підготовка до протистояння природнім катастрофам

Задля покращення рівня місцевого управління та готовності до природніх лих, Проект сприяє підготовці плану дій у надзвичайних ситуаціях, які будуть застосовуватись у всіх сільських районах, і насамперед, у тих 17 районах, що постраждали від цунамі 2004 року. Ці плани включають цифрові зображення місцевості, карти, які допоможуть сільським жителям вчасно та оперативно проводити евакуацію під час природніх катастроф та розвивати готовність громад протистояти природнім катаклізмам.

Переклад Інни Турчик
Редагування Анастасія Сімашова
Джерело

Читайте також із останніх перекладів волонтерів ГУРТа про міжнародний досвід:

Досвід Сільського освітнього фонду у Гані

Шість емоційних стилів лідерства

Проект Глобальний Аутизм: рука допомоги тим, хто цього потребує

Волонтерство в Індії: що потрібно про це знати

РЕТА: «Ми не просто проливаємо світло на нав’язані тваринам страждання, а змінюємо стан речей»

Організаційні проблеми в неурядових організаціях

Уроки для Заходу від лідерів бізнесу Китаю

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.